Krabpaal

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-32 van 79

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-32 van 79

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Krabpaal

Een mooie krabpaal mag natuurlijk niet ontbreken in een huishouden waar een of meerdere katten wonen. Niet alleen zorgt een krabpaal dat uw kat altijd een eigen plekje heeft om zichzelf terug te trekken, om te relaxen, te spelen of te slapen, maar een goed krabmeubel zorgt er ook voor dat uw kat zijn of haar nagels in topconditie kan houden.

Katten hebben de natuurlijke behoefte om te krabben. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze dit aan uw tapijt of mooie bankstel gaan doen! Daarom is het altijd slim om een krabpaal aan te bieden, hoe klein of groot deze ook is. Het is zelfs aan te raden om op elke verdieping waar uw katten kunnen komen een krabmeubel of alternatief daarvoor neer te zetten. Zo hebben de katten altijd een plekje in de buurt wat helemaal van hun is. Dit voorkomt problemen waarbij ze uw spullen kapot maken en zorgt dat ze zich altijd helemaal thuis zullen voelen.

In de meest eenvoudige vorm bestaat de krabpaal uit een klein plateau met een enkele krabstam bedekt met sisal. Met die ruimtebesparende oplossing kunnen in elk geval naar hartenlust de nagels gekrabd worden. Ook een krabton is erg interessant, want dit neemt weinig ruimte in en biedt toch zowel een slaapplek als voldoende kraboppervlak.

Natuurlijk kunt u bij ons ook terecht voor de meest schitterende en uitgebreide krabpalen. Deze bestaan uit diverse onderdelen zoals ligplateaus, slaaptonnen, krabstammen bekleed met sisal, hangmatten, manden en nog veel meer. Deze krabpalen zijn er in verschillende soorten en formaten. Zo zijn er vrijstaande halfhoge krabmeubels, maar ook ware krabparadijzen die zo hoog zijn als het plafond en daar stevig onder kunnen worden vastgeklemd.

De onderdelen van een krabpaal

De meeste krabpalen zijn een combinatie van diverse leuke en nuttige elementen. Bij elk van onze producten staat exact aangegeven uit welke elementen het product van uw keuze is opgebouwd. U zult daarbij regelmatig de volgende onderdelen tegenkomen:

 • Bodemplaat – De bodemplaat is de basis van elke krabpaal. De bodemplaat is een stevig stuk hout, bekleed met pluche, die daarmee een solide en veilige basis biedt om de stammen en alle ligplekjes op te plaatsen.
 • Sisal stammen – Deze meestal ronde maar soms ook vierkante pilaren zijn de basiselementen waaraan de andere voorwerpen kunnen worden bevestigd. De palen vormen de verbindingen tussen de verschillende niveaus en andere elementen. Ze zijn vrijwel altijd bedekt met sisal zodat uw kat er uitgebreid de nagels aan kan krabben.
 • Ligplateaus – Deze platen in diverse vormen zijn bekleed met pluche en zijn niet alleen leuk om op te liggen en te spelen, maar vormen ook de toegang tot hoger gelegen delen.
 • Hangmat – De veelal rond gevormde hangmatten hebben een onderkant gemaakt van stof (pluche) waardoor de kat er heerlijk vrij in kan liggen.
 • Hangmand – De hangmand is vergelijkbaar met de hangmat maar is vaak iets steviger, bijvoorbeeld omdat hij is uitgevoerd met met een stevige vlakke bodem.
 • Slaapton – De slaapton is een huisje wat bestaat uit een of meer delen met ook een of meer ingangen. Hier kan de kat zich lekker knus in terugtrekken om een dutje te doen. De slaapton kan allerlei vormen hebben, maar rond en rechthoekig komt het meeste voor.
 • Ligkussen – Sommige krabpalen worden geleverd met extra ligkussens voor in de hangmand of de slaapton. Zo kan uw kat dus met nog meer comfort een uiltje knappen.
 • Speelgoed – Sommige krabpalen bevatten speeltjes zoals een hangend speeltouw, speelmuisjes of ander kattenspeelgoed. Daarmee kan er meteen heerlijk door uw kat worden gespeeld!

U ontvangt de krabpaal altijd in delen thuis, zodat u hem dus zelf in elkaar kunt zetten. Dankzij de meegeleverde en altijd overzichtelijke bouwtekening is dat echter een kleine moeite. Alle benodigde stappen staan duidelijk aangegeven, waardoor iedereen meteen zelf aan de slag kan.

Let op: met name voor het in elkaar zetten van de wat grotere krabmeubels kan het erg handig en soms zelfs noodzakelijk zijn om dit met twee mensen te doen!

Sisal krabpalen

Aan een krabpaal moet natuurlijk heel goed en uitgebreid gekrabd kunnen worden door uw kat. Vrijwel alle krabpalen zijn daarom opgebouwd uit stevige stammen die zijn omwikkeld met het zogenaamde sisaltouw.

Sisal is een heel sterke natuurvezel die niet alleen voor krabpalen wordt gebruikt, maar bijvoorbeeld ook voor borstels en oersterke vloerbedekking. Dit materiaal is een van de meest slijtvaste natuurlijke vezels en daardoor heel geschikt als kraboppervlak voor katten.

Naast stammen die bekleed zijn met sisal is dit materiaal in sommige krabpalen ook op andere manieren verwerkt. Zo kunnen er bijvoorbeeld sisal speeltouwen zijn toegevoegd of vlakke oppervlakken met extra dik sisal zijn bedekt.

Hoe slijtvast het sisal op de krabpaal is wordt mede bepaald door de dikte van het gebruikte touw. Dikker sisaltouw gaat langer mee dan dunner touw. Wanneer u een kat heeft die veel zijn of haar nagels krabt en dan ook met het volle gewicht aan de krabpaal hangt is het verstandig om eerder voor de dikkere variant sisal te kiezen. Wanneer u een extra stevige krabpaal koopt, die speciaal is bedoeld voor grote kattenrassen, dan is hier vrijwel altijd standaard voor extra dik sisaltouw gekozen.

Sisal is heerlijk voor katten om aan te krabben en u hoeft ze dit dus meestal ook niet te leren. De sisalpalen worden vrijwel altijd automatisch opgezocht wanneer de kat behoefte voelt om de nagels te krabben. Wanneer het kwartje echter om wat voor reden niet zo goed valt bij uw kat kunt u altijd de krabpalen extra interessant maken door er wat kattenkruid op te doen.

Zachte pluche bekleding

Waar de krabgedeelten van krabpalen in de regel met sisal zijn bekleed zijn de oppervlakken om op te liggen vrijwel altijd bedekt met lekker zacht pluche. Denk hierbij aan alle ligplateaus, slaaptonnen, hangmanden en ligkokers die een krabpaal bevat. Elke plek op de krabpaal waar uw kat op zal willen liggen, spelen en slapen is op die manier heerlijk zacht en comfortabel. Sommige krabpalen zijn daarnaast voorzien van aparte pluche kussens, bijvoorbeeld in een hangmand of binnenin de slaapton.

Het pluche op krabpalen is in de regel op kunstmatige manier gemaakt, van polyester, maar dankzij moderne productiemethoden is dit net zo zacht als natuurlijke materialen. De dikte van het pluche is altijd afgestemd op het formaat van de kat waarvoor de krabpaal is bedoeld. Hoe groter de kattensoort, hoe dikker het pluche. Op die manier blijft de krabpaal altijd lekker om op te liggen, hoe groot de kat ook is. Ook pluche slijt natuurlijk na verloop van tijd, in de regel is het dan ook zo dat de krabpalen met het dikste pluche ook het langste mee zullen gaan.

Krabpaal voor grote katten

Wanneer u een of meer grote katten heeft, zoals de Maine Coon of de Ragdoll, dan biedt een standaard krabpaal meestal niet voldoende stevigheid en comfort. Voor deze grote en dus ook zware kattenrassen is een van onze extra stevig uitgevoerde krabpalen vaak de beste keus. Deze krabpalen beschikken bijvoorbeeld over grotere ligplekken, zoals grote ligplateaus en hangmanden. Ook staat de krabpaal op een extra dikke bodemplaat voor aanvullende stabiliteit.

Daarnaast zijn deze krabpalen opgebouwd uit extra dikke stammen, met ook nog dikker sisaltouw dan normaal. Zo weet u zeker dat ook uw grote en zware katten over een veilige en comfortabele krabpaal kunnen beschikken, van alle gemakken voorzien en speciaal bedoeld voor hun eigen formaat en gewicht. Stammen van wel 15 cm zijn voor een krabpaal voor grote katten zeker geen uitzondering. Ook uw grote kat zal deze robuuste stammen zonder twijfel kunnen waarderen.

 

Het ideale krabmeubel voor uw kat

Met zoveel verschillende opties kan het soms nog aardig lastig zijn om de het ideale krabmeubel te vinden voor uw eigen interieur en uw eigen kat. Elke kat is anders en natuurlijk moet een krabmeubel ook in uw interieur passen. Hoe bepaalt u dus het beste welke krabpaal in uw situatie het meest geschikt is?

Krabmeubels bij weinig ruimte

Bent u klein behuisd? Dan is het wellicht een goed idee om als alternatief voor een grote krabpaal te kiezen voor een krabton. Deze neemt weinig plek in maar bevat niet alleen een of meer slaapplekken aan de binnenkant, maar ook een ruimte hoeveelheid sisal bekleding aan de buitenkant. Zo wordt in alle behoeften van uw kat voorzien, met zo weinig mogelijk ruimte.

U kunt ook kiezen voor een enkelvoudig uitgevoerde krabpaal. Die zijn er in verschillende vormen, zoals een krabton met aan de bovenkant aanvullende stammen en eventueel ook een ligplateau. Een dergelijk krabmeubel neemt nog steeds weinig plek in, maar is wel extra leuk en luxe voor uw kat.

Het meest eenvoudige krabmeubel is geen krabpaal, maar een krabplank. Als u niet voldoende plek heeft in uw interieus maar wel in de natuurlijke behefte om te krabben wilt voorzien is dit echter nog altijd een prima optie.

Vorm en samenstelling kiezen

Wanneer u meer ruimte heeft wordt de keus voor het perfecte krabmeubel er vaak niet heel veel makkelijker op. Dit is natuurlijk al snel een luxeprobleem, want welke van de vaak zo prachtige krabmeubels moet u nu kiezen? De een is nog mooier en uitgebreider dan de andere!

De keuze hangt hierbij natuurlijk voor een groot deel af van uw eigen smaak, vooral voor wat betreft het design en de kleur. Maar natuurlijk moet er ook vooral aan uw kat worden gedacht. Qua comfort en samenstelling is het dus slim om bij uzelf na te gaan waar uw eigen kat van houdt:

 • Spelen: een kat die graag klautert en speelt zal het waarschijnlijk het leukste vinden om een extra hoge krabpaal te hebben met veel verschillende niveaus.
 • Liggen – Als uw kat ook gewoon graag ligt te relaxen zonder echt te willen slapen dan is het handig om een krabpaal te kiezen die veel ligplateaus heeft op diverse hoogtes. Zo kan uw kat daar altijd lekker gaan liggen en alles om zich heen ondertussen goed bekijken.
 • Slapen: wanneer uw kat graag ergens in kruipt om te slapen, zorg dan dat de krabpaal een of twee interne slaapplaatsen heeft in een slaapton of bijvoorbeeld een slaapkoker. Slaapt de kat liever hoog, dan is een krabpaal met een extra slaapmand aan de bovenkant vaak een heel goed idee.
 • Krabben: Voldoende oppervlak om aan te krabben is natuurlijk een vereiste voor elk krabmeubel. Is uw kat echter een zeer stevige krabber? Zorg dan dat de sisal stammen daar ook op zijn berekend. Let daarbij niet alleen op de dikte van de stammen zelf, maar ook vooral op de dikte van het gebruikte sisaltouw.

Een nieuwe krabpaal, en nu?

Als u de keuze voor een nieuw krabmeubel hebt gemaakt en dit bij ons bestelt, dan leveren we het nieuwe krab- en speelparadijs voor uw kat zo snel mogelijk bij u af. U kunt het gehele meubel meteen zelf eenvoudig in elkaar zetten, ook omdat we natuurlijk duidelijke instructies hiervoor hebben bijgevoegd.

Zorg ervoor dat u de krabpaal altijd stevig en precies volgens de aanwijzingen plaatst. Gebruik dus ook altijd de plafondspanner wanneer die wordt meegeleverd. Soms is het nodig de krabpaal halverwege aan de muur te verankeren en ook dan worden de bevestigingsmaterialen daarvoor uiteraard meegeleverd.

Wilt u uw kat(ten) zo snel mogelijk laten wennen aan de hun nieuwe plekje? Of weet u dat uw kat nieuwe dingen soms een beetje spannend en eng vindt? Overweeg dan wat kattenkruid direct mee te bestellen. Door dit op de stammen te doen maakt u de krabpaal direct nog interessanter en aantrekkelijker. Leg eventueel ook wat speeltjes van uw kat op de krabpaal, op verschillende hoogtes, zodat er al snel op ontdekkingstocht zal worden uitgegaan en ze bij het betreden van nieuwe plekjes meteen iets vertrouwds tegenkomen.

Beay & Bess
Topmast
Strong
PetStore
Comfortbay
Kong