Checklist voor Puppies

Het moment is dan bijna zo ver....de nieuwe pup wordt binnenkort verwelkomt! Alvorens het zover is, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent op de komst van de pup! Wij hebben een korte lijst samengesteld van dingen die je nodig hebt en waar je aan moeten denken voordat je je nieuwe huisgenootje ophaalt...
  • Een degelijke hondenbench - Een bench is wat mij betreft één van de belangrijkste, zo niet de belangsrijkste, benodigheden bij de komst van een pup. Ik heb een artikel over benchtraining geschreven.
  • Een benchkleed, benchmat of benchkussen - Zelf gebruik ik al jaren deze leren benchmatrassen in de bench. Wanneer de pup plast of overgeeft is er niks aan de hand.....vochtige doek en een beetje schoonmaakmiddel en de benchmat is weer schoon voor gebruik. Over deze leren benchmat zou je nog lekker een oude handdoek of een oude deken kunnen leggen als je dat zou willen. Er bestaan overigens ook heerlijke benchkleden van wol en ander zacht materiaal. Liggen ook heerlijk voor je hond, alleen deze zul je wat vaker moeten wassen.
  • Een hondenmand of hondenkussen - Wellicht heb je in het begin nog even voldoende aan de bench (omdat deze in de woonkamer staat bijvoorbeeld). Wellicht wil je de bench niet in de woonkamer hebben staan, dan is een lekker hondenkussen of een mooie hondenmand natuurlijk onmisbaar zodat de hond toch lekker bij je kan liggen in de woonkamer.
  • Een geschikte hondenriem - Hondenriemen zijn er in vele soorten en maten verkrijgbaar. Bij de keuze van een hondenriem zijn een aantal zaken belangrijk, zoals het doel waarvoor je de riem gebruikt (training, alleen wandelen) maar ook de omgeving waar je je hond uitlaat. Flexi Lijnen zijn bijvoorbeeld handig als je je hond niet of weinig los kunt laten lopen en je hond toch voldoende bewegingsvrijheid wilt bieden. Ook voor grote en zware honden zijn er speciaal extra zware Flexi rollijnen. Heb je een pup die je nog volop aan het trainen bent dan raadt ik naast een Flexi lijn ook sowieso een leren of nylon trainingslijn aan.
  • Voer- en drinkbak - Ik denk dat dit voor zich spreekt. Je hond moet natuurlijk eten en drinken en heeft daarvoor een goede voer- en drinkbak nodig. Het is aan te raden om een voerbak op standaard te nemen. Doordat de bakken  wat hoger van de grond staan schrokt de hond zijn eten minder snel op. Voor kleine hondjes is het iets minder relevant en kun je de voerbakjes gewoon op de grond zetten.
  • Hondenspeelgoed - Zorg altijd, zeker bij een pup, voor voldoende leuke hondenspeeltjes. Hiermee voorkom je niet alleen dat de pup zijn vlijmscherpe tandjes in dingen waarvan je het liever niet hebt, maar met leuke speeltjes kun je ook goed gedrag belonen en leert de pup ook zichzelf te vermaken.
  • Verzorgingsartikelen - Zorg dat je een geschikte hondenkam of hondenborstel aanschaft passend bij de vacht van je hond. Zorg ook voor een lekkere frisse hondenshampoo zodat je pup lekker schoon en fris blijft. Let op: was nooit je hond met gewone "mensenshampoo". Dit verwijderd namelijk een belangrijke vetlaag bij de hond en dit is niet de bedoeling. Zorg tot slot ook voor een nagelknippertje en een tekentang. Pas wel op met het knippen van de nagels dat je niet in het leven knipt. Raadpleeg de eerste keer anders je dierenarts...hij zal je dit met alle plezier een keer voor doen. Vanaf maart/april tot en met november kan je hond veel last krijgen van teken. De teken zitten in hoog gras en het bos. Met een tekentang verwijder je eenvoudig een teek uit je hond. Lees hier meer over Teken bij Honden.
  • Wormenmiddel - Het is belangrijk je hond regelmatig te ontwormen (gemiddeld 2x per jaar). Pups worden tot een leeftijd van 8 weken vaak  al 3 tot 4 keer ontwormt, dus als het goed heeft de fokker dit al gedaan. Vanaf de leeftijd van 8 weken tot de pup 6 maanden oud is ontworm je hem nog 2 keer. Dus rond de leeftijd van 4 maanden en 6 maanden. Daarna zou 2x per jaar voldoende moeten zijn. Laat je voorlichten door je dierenarts, fokker of dierenwinkel wat voor jouw pup het beste ontwormingsmiddel is.
  • Voeding - Last but not least en dus erg belangrijk....goed hondenvoer! Vaak zit de pup al op een merk hondenvoer wat de pup ook bij de fokker kreeg. Desalniettemin stappen veel mensen na een tijdje toch over op een ander merk voer om uiteenlopende redenen, echter de prijs speelt toch ook vaak een belangrijke rol. Zelf voer ik mijn honden (Boerboels) al jaren het Duitse topmerk Meradog. Dit is een A-kwaliteit voer tegen een goede prijs. Zo zijn er uiteraard nog een aantal merken voer die én betaalbaar zijn én een goede kwaliteit hebben. Laat ik het zo zeggen....het feit dat bepaalde zakken van bijvoorbeeld Royal Canin bijna 80 euro kosten betekend niet dat de kwaliteit van dit voer beter is dan van een merk voer die 45 euro kost. Belangrijkste is natuurlijk dat je kijkt hoe je hond het er op doet. Vind hij het lekker....hoe ziet z'n huid en vacht eruit....is je hond levendig genoeg... et cetera. Geef je hond af en toe ook eens vers vlees of diepvries vlees. Dit is goed voor je hond en ze vinden het uiteraard heerlijk.