Teken bij honden

VIDEO - De teek, we kennen het kleine akelige beestje denk ik allemaal wel! Wellicht ben je zelf wel eens gebeten door een teek of anders je hond of kat wel. Een teek is een soort klein spinnetje die zich vast zuigt in de huid van een mens of dier en gemiddeld enkele millimeters groot wordt afhankelijk van de leeftijdsfase waarin de teek zit. Het doel van deze parasiet is bloed opzuigen bij mensen of dier. Dit bloed brengt een teek in een volgende levensfase. Een teek is pas volwassen na maar liefst 2 tot 3 jaar. De meest voorkomende tekensoort in Nederland is de Ixodes Ricinus en tevens ook de voornaamste verspreider van de tekenbeetziekte of wellicht beter bekend de ziekte van Lyme. Gemiddeld heeft een teek maar eenmaal per jaar bloed nodig.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een ziekte die kan ontstaan na een tekenbeet. De eerste tekenen van de ziekte van Lyme na een tekenbeet is vaak een kringvorminge plek op de plaats waar de teek zich vastgebeten heeft. Deze kringen worden vaak na een week of zelfs pas later zichtbaar. Vervolgens treden vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn en pijnlijke spieren en gewrichten op. Het is belangrijk na een tekenbeet snel te constateren of je de ziekte van Lyme opgelopen hebt. Wanneer dit pas in een later stadium wordt ontdekt kunnen diverse ziekteverschijnselen zich voordoen zoals reuma klachten en pijnlijke spieren en gewrichten. De kans op definitieve genezing wordt steeds kleiner, waardoor je je leven lang last kunt houden van zo'n tekenbeet. Onderzoek heeft uitgewezen dat gemiddeld 14% van alle teken besmet is met het virus dat de ziekte van Lyme overbrengt.

Teken bij honden

De kans dat je hond een teek oploopt is natuurlijk vele malen groter dan dat jij zelf een tekenbeet oploopt. Honden lopen vaak veel in (hoog) gras of in struiken en bossen. Doordat honden (lang) haar hebben duurt het vaal wat langer voordat je de teek bij je hond ontdekt. Heb je de teek eenmaal ontdekt dan is het zaak deze zo snel mogelijk te verwijderen. Door de teek gelijk goed vast te pakken bij de kop en een draaiende beweging te maken is het verwijderen van de teek een koud kunstje. Het is echte wel aan te raden om hiervoor een speciale tekentang te gebruiken. Deze is in elke dierenwinkel wel verkrijgbaar. Er gaan vele methoden rond waarvan gezegd wordt dat dat de beste manier is om een teek te verwijderen. Laat u hier niet altijd door misleiden. Belangrijk om te weten bij het verwijderen van een teek bij je hond...
  • Het is niet aan te raden de teek er met je vingers uit te trekken. De kans dat het lichaam van de teek knapt en hierdoor ziektes overbrengt neemt hierdoor toe.
  • Bij het verwijderen van de teek hoeft niet specifiek naar links of naar rechts gedraaid te worden. Een teek bijt zich normaal vast en kan er dus normaal uitgetrokken worden. Door te draaien neemt de kans dat de steekangel knapt alleen maar toe.
  • Verdoof de teek nooit met een alcohol of een sigaret. Hiermee neemt de kans op besmettingen alleen maar toe en bovendien wordt het verwijderen van de teek bij je hond er niet makkelijker op.
  • Kortom, gebruik een hiervoor een goede tekentang of tekenpincet. Belangrijk is om gelijk nadat je de teek verwijderd hebt bij de hond het wondje goed te desinfecteren. Dit verkleint de kans op ontstekingen en besmettingen aanzienlijk.

Teken voorkomen bij je hond

Een eeuwen oud gezegd luidt “voorkomen is beter dan genezen” en uiteraard gaat dat ook in dit geval op. Het hoofdseizoen voor de teek speelt zich af in de periode van ongeveer maart tot en met oktober. Met name met vochtig weer zijn teken bijzonder actief. Wanneer je met je hond naar het bos bent geweest of door het hoge gras hebt gelopen is het aanraden na de wandeling je hond altijd even na te kijken op teken. Daarnaast is het wellicht verstandig om in het hoofdseizoen van de teek bos en hoog gras zo veel mogelijk te vermijden daar waar mogelijk. Ik begrijp dat dit natuurlijk niet altijd eenvoudig is. Tot slot is het van belang dat je je hond 4 keer jaar behandeld met anti vlooien- en tekenmiddel. Dit geeft je hond een preventieve bescherming tegen deze akelige beestjes al kan het nooit helemaal uitgesloten worden.