Benchtraining

VIDEO - Vaak, heel erg vaak horen krijgen wij de vraag of opmerking dat een bench zielig zou zijn voor een pup. Laat ik voor eens en altijd duidelijk maken in dit artikel dat hier absoluut geen sprake van is. Wel zal een pup moeten wennen aan een bench, maar eenmaal gewend voelt uw hond zich helemaal op zijn gemak in de bench. Met deze benchtraining zult u uw pup geleidelijk laten wennen aan de hondenbench.

Voordelen van een bench

 • Laat ik beginnen met een aantal voordelen voor u als pupeigenaar. De tanden van een pup zijn tot een maand of 4 a 5 net kleine scheermesjes en daarmee dus vlijmscherp. Wanneer u niet thuis bent of even geen zicht op de pup kunt houden beschermt een bench uw meubels, schoenen en overige huisraad tegen de knaag- en bijtdrang van uw pup. Overigens komt het veelvuldig voor dat honden bijten en knagen tot een leeftijd van soms wel 2 jaar. Dit verschilt heel erg per hond.
 • Een pup is niet gelijk zindelijk op een leeftijd van 8 weken. Dit zult u de pup aan moet leren en een bench helpt hierbij echt! Zolang de ruimtes in de bench die de pup heeft niet te groot gemaakt wordt in eerste instantie, hoe kleiner de kans is dat een pup haar eigen nest bevuilt.
 • Een pup leert middels een bench ook zich zelf  te vermaken af en toe. Niet altijd is er een andere hond of baasje in aanwezig of in de gelegenheid om te spelen en dus moet de pup leren zichzelf te vermaken.
 • Een pup komt tot rust in de bench en deze rust heeft een pup hard nodig de eerste maanden. Soms moet je een pup dus in bescherming nemen tegen zichzelf en voldoende rust geven. Een bench helpt hier perfect bij!
 • Ook oudere honden voelen zich vaak prettig in de bench. Wanneer uw pup van jongs af aan gewend is om in de bench te liggen zult u hier dus de rest van zijn of haar hondenleven nog profijt van hebben.

Benchtraining - Stap voor stap

 1. Houdt bij de aanschaf van een bench voldoende rekening met de volwassen omvang en het gewicht van je hond. Wanneer de bench in eerste instantie te groot is voor de (nog) kleine pup, verklein deze dan met bijvoorbeeld een kist, doos of iets wat hier geschikt voor kan zijn. Let hierbij wel op dat dit geen gevaar voor je pup maar opleveren.
 2. Kies voor in de bench een geschikt benchkleed of benchkussen. Hier zijn vele soorten en maten in verkrijgbaar en een overzicht van de benchmatten en benchkussen vindt je in onze shop. Sommige langharige honden hebben het snel te warm. Kies hiervoor bijvoorbeeld een kleinere benchmat zodat de hond ook nog deels op de metalen bodem van de bench kan liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Berner Sennen honden en andere vergelijkbare langharige honden.
 3. Klap de bench uit op de plek waar deze moet komen te staan. Zorg er voor dat dit een tochtvrije plaats is en bij voorkeur op een plaats in de woonkamer van waaruit de pups overzicht heeft. Het is namelijk belangrijk dat uw pup zijn bench leuk gaat vinden.
 4. Telkens wanneer je gewandeld of gespeeld heb met je pup en hij is moe geworden, breng je hem naar de bench.  Beloon de pup hierbij iedere keer met een lekker botje. Ook een met hondenworst gevulde KONG is een heerlijke beloning voor uw pup. Laat hierbij de deur van de bench openstaan en neem zelf plaats voor de ingang van de bench. Hiermee voorkom je dat de pup zijn speeltje oppakt en er buiten de bench alsnog mee gaat spelen. Gebeurt dit onverhoopt toch breng dan uw pup gelijk weer terug naar de bench. Doe dit zonder te mopperen of boos te worden, immers hij moet de bench prettig gaan vinden.
 5. Als de pup uitgespeeld is en zijn lekkernij opgegeten heeft is hij waarschijnlijk moe en wordt het tijd voor een slaapje. Blijf ook nu nog rustig naast de bench zitten, maar geeft hem verder geen aandacht, ook niet wanneer hij jammert en piept. Uiteindelijk zal jouw aanwezigheid hem voldoende vertrouwen geven om lekker rustig in slaap te vallen.
 6. Wanneer je pup eenmaal slaapt sluit je het deurtje van de bench. De pup leert hiermee dat hij niet zelf zomaar de bench uit kan wandelen wanneer hij wakker wordt.
 7. Maak de pup wakker na ongeveer een uur en laat hem even plassen en poepen (indien nodig). De pup leert hierdoor dat jij hem tijdig weer uit de bench haalt om hem te laten ontlasten en voorkom je stress bij zowel jou als je pup.
 8. Sommige pups worden eerder wakker en gaan flink tekeer. Probeer dit niet te negeren tijdens dit leerproces en breng hem direct vanuit de bench naar de plaats waar uw pup zich mag ontlasten. Geef hem hierbij geen extra aandacht of beloning. Om te voorkomen dat deze situatie zich weer voordoet zorg je er de dagen daaropvolgend voor dat je de pups eerder wakker maakt en houdt dus de periodes in de bench korter.
 9. Leg regelmatig een paar kleine brokjes achter in de bench als je pup niet in de buurt is. Dit zorgt ervoor dat hij regelmatig zelf even zijn bench binnen wandelt waardoor het vertrouwen van de pup in zijn bench veel groter wordt.
Veel mensen denken dat het proces zoals hierboven beschreven veel tijd en energie inneemt, echter dit valt reuze mee. Je pup zal op deze manier snel wennen aan zijn bench door de heerlijke beloningen die hij krijgt. Het is gewoon belangrijk om je pup stap voor stap te laten wennen aan dit proces en zorg dat je hier de eerste 2 weken gewoon even de tijd voor neemt. Dit komt je de jaren erna altijd ten goede!

Tot welke leeftijd moet ik de bench gebruiken?

Tot welke leeftijd je de bench moet gebruiken hangt af van meerdere factoren. Honden die van jongs af aan opgegroeid zijn in een bench zijn er inmiddels aan gewend en vinden het zelfs bijzonder prettig. Zij ervaren de bench als hun veilige slaapplaats en waarom zou je dan dus de bench af moeten schaffen? Het antwoord op de vraag hierboven laat zich al raden uiteraard. Omdat niet iedereen een bench in huis mooi vindt....het past niet bij het interieur. Geen paniek, zoek dan een geschikte plaats voor de bench (bijvoorbeeld in de bijkeuken of de hal) zodat uw hond hier s'nachts gewoon lekker in kan slapen. Wanneer uw hond als u zelf thuis bent gewoon in de woonkamer is, kunt u hiervoor een lekkere hondenmand aanschaffen. Zo combineert u het gebruik van een hondenbench en een hondenmand op een prima manier.