Wormen bij Katten

VIDEO - Wormen zijn de meest voorkomende parasieten in de ingewanden van de kat. Er zijn een tweetal soorten wormen die voorkomen bij de kat, namelijk de rondworm en de lintwormRondwormen zijn nog weer onder te verdelen in spoelwormen en haakwormen. Behandel je kat regelmatig met een middel die wormen tegen gaat, want ook mensen en kinderen kunnen er besmet mee raken.

Hoe raakt een kat besmet met wormen?

Zoals gezegd zijn er een tweetal wormsoorten die voorkomen bij katten, namelijk de spoelworm en de lintworm. Een kat raakt vrij eenvoudig besmet met spoelwormen, want de eitjes van deze worm kunnen overal liggen. De eitjes blijven vervolgens aan de vacht van de kat vastzitten en bij het wassen van de kat, waarbij de kat zijn vacht schoon likt, komen de eitjes in de maag en de ingewanden van de kat. De eitjes kunnen echter door alles en iedereen verplaatst en mee genomen worden, ook onder de schoenzool van een mens bijvoorbeeld. Zodra de eitjes het maag-darmkanaal binnen gedrongen zijn ontwikkelen deze zich tot kleine larven waarvan een deel zich daadwerkelijk ontwikkelt tot spoelwormen. Het overige deel ontwikkelt zich nooit tot spoelworm en blijft in een soort niet actieve fase achter als larf in vet- en spierweefsel. Bij een lintworm is het weer een ander verhaal. Een lintworm bestaat uit meerdere schakels en deze schakels zitten in uitwerpselen of in de vacht. Deze schakels hebben zich gevuld met duizenden kleine eitjes en worden opgenomen door andere dieren zoals vogels, muizen en vlooien. De eitjes ontwikkelen zich niet verder in de deze dieren. Eigenlijk zijn fungeren deze dieren puur als tussengastheer! En zo noemen ze deze dan ook... Wanneer de kat hiermee in aanraking komt, bijvoorbeeld bij het doden en eten van een muis, zullen de eitjes zich in het maag-darmkanaal van de kat ontplooien tot larven vervolgens tot lintwormen.

Besmetting bij Kittens

Zoals je misschien wel weet zijn vooral altijd jonge kittens besmet met spoelwormen. Dit komt doordat bij een volwassen kat die zwanger raakt, de larven die zich eerst nog in de niet-actieve fase bevonden, ineens tot leven komen en zich in het melkklierweefsel nestelen. Na een aantal weken hebben deze larfjes zich ontwikkeld tot volwassen spoelwormen in de het maagdarmkanaal van de kittens en laten hier honderdduizenden eitjes achter. De besmetting gaat op deze manier heel snel en alles en iedereen in de omgeving raakt dan ook daadwerkelijk besmet. Dit is ook de reden dat nagenoeg alle kittens altijd last van spoelwormen heeft.

Besmetting bij de mens

Ik heb het al even eerder laten vallen, maar ook de mens kan daadwerkelijk besmet raken met de eitjes die uiteindelijk wormen worden. Net als bij katten kan ook de mens deze eitjes overal opdoen. Veelal gebeurt dit toch wanneer bijvoorbeeld kinderen spelen in de zandbak en hier kattenstront tegen komen. (katten poepen graag in zand en dus is menig zandbak een graag gebruikt toilet voor katten). Bij de minste of geringste aanraking van de mens met kattenstront is een besmetting gauw een feit, want even laten steekt een kind zijn vinger weer in de mond en het kwaad is geschiedt. Toch is het niet een hele ernstige zaak zo'n besmetting hoor, want de larven ontwikkeling zich bij mensen niet tot volwaardige spoelwormen. Toch is wel mogelijk dat menselijke organen hier toch door aangetast worden, maar naar verloop van tijd verdwijnt de infectie doorgaans snel weer. Verklein de kans dat jij of je kind wormen oploopt via een kat door bijvoorbeeld de zandbak af te sluiten wanneer deze niet gebruikt wordt. Zorg er ook voor dat je goed je handen wast wanneer je (of je kind) in de zandbak hebt gespeeld of wanneer je werkzaamheden in de tuin hebt verricht. Tot slot, reinig de kattenbak regelmatig met een bacteriedodend schoonmaakmiddel en heet water.

Hoe weet ik of mijn kat wormen heeft?

Of een kat wormen heeft is over het algemeen moeilijk te zeggen, alleen bij de vaak extremere gevallen kunnen bepaalde symptomen de kop op steken die wijzen op een besmetting met wormen. Toch zijn er een aantal dingen waar je extra op zou kunnen letten. Allereerst of de kat bijvoorbeeld ook een (beetje) opgezette buik heeft en of de vacht ook erg dof is. Wanneer je beide vragen met ja beantwoord is de kans groot dat je kat last heeft van wormen. Ook hebben katten met wormen vaak last van bloedarmoede. Helaas is ook dit moeilijk van de buitenkant te constateren. Ook zitten wormen vaak in de ontlasting van de kat. Nou kijk je hier niet iedere dag naar, maar bij het verschonen van de kattenbak kun je dit op deze manier wel een beetje in de gaten houden. Wanneer een kat van binnen helemaal vol zit met wormen is het zelfs mogelijk dat ze eruit komen via het braken van de kat. Kittens die op hele jonge leeftijd hoesten (eerste week tot twee weken) zijn over het algemeen besmet met de spoelworm en kittens die te veel besmet zijn met wormen op zo'n jonge leeftijd kunnen hier zelfs makkelijk aan overlijden. Na een aantal weken komen vaak ook hier de wormen er via de ontlasting uit.

Zijn wormen te voorkomen?

Helaas zijn wormen bij katten nooit helemaal te voorkomen. Echter door de kat regelmatig te ontwormen zal de kat niet veel last krijgen van wormen en dus ook geen ziektes oplopen als gevolg van de wormen. Er zijn diverse ontwormingsmiddelen verkrijgbaar zoals een pasta, pillen en een injectie. Zorg er voor dat je een volwassen kat minimaal 2 keer per jaar ontwormt, maar bij voorkeur zelfs 4 keer per jaar. Voor kittens geldt een ander ontwormingsschema. Het best is een kitten op een leeftijd van 4 weken voor het eerst te ontwormen. Dit herhaal je vervolgens in de 6e en de 8e week. Met 4 maanden en 6 maanden ontworm je de kitten nogmaals. Daarna kan het normale schema aangehouden worden.