Rondwormen bij Katten

VIDEO - rondwormen zijn eigenlijk meerdere soorten wormen die allemaal binnen de groep rondwormen. Rondwormen zijn de meest voorkomende wormsoort bij huisdieren. Zo behoren onder andere de spoelworm, de zweepworm en de haakworm tot de groep rondwormen en komen deze ook bij katten veelvuldig voor. Binnen de groep rondwormen is de meeste bekende worm de spoelworm en dit is dan ook de meest voorkomende rondworm bij katten. Vooral bij kittens komt de spoelworm heel erg veel voor. Later in dit artikel lees je waarom dit zo is. Behalve rondwormen komt ook de lintworm regelmatig voor bij katten.

De spoelworm

Een spoelworm is een klein spaghetti-vorming wormpje van ongeveer 5 tot 10 cm lang en leeft in de dunne darm van de kat. Besmetting van de spoelworm is snel opgelopen, want de eitjes van de spoelworm (die naar buiten komen via de ontlasting van andere besmette dieren) kunnen zich overal en nergens bevinden. Zelf onder een schoenzool van een mens kunnen deze eitjes zich eenvoudig verspreiden waardoor ook andere katten besmet raken met de spoelworm. Deze besmetting lopen ze op doordat de kat langs of op deze eitjes loopt waarna deze blijven plakken in de vacht van de kat. Wanneer de kat zich vervolgens schoon likt en wast met zijn tong komen de eitjes uiteindelijk terecht in het maag-darmkanaal. Hier ontwikkelen de eitjes zich uiteindelijk tot kleine larven. De larven boren zich een weg door de darmwand heen en gaan zwalken door het lichaam. De larven die terug keren in het maag-darmkanaal ontwikkelen zich uiteindelijk tot daadwerkelijke spoelwormen. Dit proces duurt enkele weken. Voor de larven die niet terugkeren in het maag-darmkanaal geldt dat zij zich ergens in het lichaam nestelen, vaak in en rond spieren of vetweefsel, en als het ware in de rust modus komen. Wanneer een kat zwanger raakt gaan deze larven, die tot dusver eigenlijk in de rust modus hebben gezeten, weer herleven en banen zich een weg naar het melkklierweefsel. De jonge kittens worden uiteindelijk dus besmet via de melk van hun eigen moeder. Wanneer de kittens enkele weken oud zijn, zijn de spoelwormen bij de kittens inmiddels ook volgroeid en volwassen geworden. Dit is ook de reden dat je voor het eerst met ontwormen begint bij kittens op een leeftijd van 4 weken. Doordat een volwassen spoelworm dagelijks enkele honderdduizenden eitjes legt verloopt de besmetting via de omgeving ontzettend snel en in grote mate. Dit is ook de reden dat nagenoeg alle kittens altijd last hebben van spoelwormen. Overigens wanneer een kitten bij de geboorte te veel last heeft van spoelwormen kan dit dodelijk zijn voor de jonge kat. Tot slot kan de besmetting ook nog verlopen via de zogenaamde tussengastheren. Dit zijn vaak andere dieren zoals vlooien, muizen en vogels. De eitjes die op deze tussengastheren aanwezig zijn ontwikkeling zich hier niet maar, zoals de naam al zegt, verblijven hier tijdelijk. Wanneer één van deze tussengastheren prooi wordt van een kat en vervolgens opgegeten wordt, zal na een aantal weken de spoelworm zicht genesteld hebben in het maag-darmkanaal. De spoelworm is geen killer zo gezegd en vaak merk je de aanwezigheid van deze worm bij volwassen katten niet eens echt. Bij katten die werkelijk helemaal vol zitten met wormen gaan er op een gegeven moment wel symptomen optreden als een opgezette buik en een doffe vacht. Ook bloedarmoede gaat een rol spelen, echter ook deze laatste is met het oog moeilijk zichtbaar.

De Haakworm

De haakworm, ook wel mijnworm genoemd, is net als de meeste andere wormsoorten een parasiet die zich nestelt in het maag-darmkanaal van de kat. De haakworm is ook aanzienlijk kleiner dan bijvoorbeeld de spoelworm en soms zelfs lastig te zien met het blote oog. De naam van deze worm stamt af van het feit dat de haakworm als het ware hele kleine haakjes heeft waarmee hij zich vasthoudt aan de darmwand. De eitjes van haakworm komen via de ontlasting van de kat weer naar buiten. Uit deze eitjes ontstaan uiteindelijk weer hele kleine larfjes en deze nestelen zich weer in aarde of gras. Wanneer een andere kat hiermee in aanraking komt is de kans op besmetting aanzienlijk. De haakworm is iets meer onschuldig dan de veel voorkomende spoelworm. Dit heeft te maken met het feit dat de worm zich bindt aan de binnenkant van de darmwand waardoor meestal kleine wondjes ontstaan die kunnen gaan bloeden. Bloedarmoede en bloedverlies kunnen de gevolgen zijn en in sommige (ernstige) gevallen is de kans aanwezig dat de kat het met de dood moet bekopen.

De Zweepworm

De zweepworm, ook wel in het latijns Trichuris trichiura genoemd, is een kleine worm van enkele centimeters lang. Ook hier worden de eitjes van de zweepworm verspreidt via de ontlasting van huisdieren, vaak honden en katten. De eitjes nestelen zich vervolgens in aarde en grassen. Wanneer andere katten (of honden) in aanraking komen met deze eitjes zullen deze zich uiteindelijk een weg vinden naar het maag-darmkanaal van de kat alwaar zij zich verder ontwikkelen tot larven en vervolgens zweepwormen. De zweepworm komt eigenlijk niet voor bij katten en maar sporadisch bij honden.

Eliminatie van wormen

Uiteraard moet je ten allen tijden proberen wormen tegen te gaan bij je kat. Dit doe je door de kat minimaal 2 keer per jaar te ontwormen. Ieder kwartaal je kat ontwormen is nog meer aan te raden. Voor kittens geldt een ander schema voor ontwormen, deze vindt je terug in een algemeen artikel over wormen bij katten. Vermoed je wormen bij je kat, twijfel dan niet langer en haal bij je dierenspeciaalzaak of dierenarts een goed ontwormingsmiddel. Bij ergere klachten raadpleeg altijd eerst een dierenarts.