Lintwormen bij Katten

VIDEO - De lintworm, het klinkt al smerig al zeg ik het zelf en eigenlijk zijn ze dat ook. Het zijn lange witte wormen in de vorm van een lange sliert die zich nestelt in de darmen van de kat. We maken bij de kat wel onderscheid in 2 soorten lintwormen, namelijk de kattenlintworm en de hondenlintworm. De kattenlintworm komt voornamelijk voor bij wilde katten die veel muizen en ratten eten. Bij de normale huiskat komt doorgaans de hondenlintworm voor.

Wat is precies een lintworm?

Een lintworm is een lange witte worm die bestaat uit vele deeltjes (proglottiden) en leeft in de dunne darm van de kat. Al deze deeltjes kun je zien als kleine rijstkorreltjes die aan elkaar zijn geregen. De lintworm leeft in de dunne darm van een kat of hond en kunnen soms wel (afhankelijk van het soort) meer dan 10 meter lang worden. Ook bestaan er lintwormen die slechts enkele centimeters lang zijn. Behalve al die deeltjes (schakels) beschikt de lintworm ook over een kop en een hals. De kop hecht zich vast aan de darmwand en vanaf daar in de hals worden telkens nieuwe deeltjes/schakels aangemaakt. Na verloop van tijd, als de tijd er rijp voor is zeg maar, dan laten de achterste deeltjes van de lintworm los en komen naar buiten. De achterste deeltjes die loslaten zitten vol met eitjes van de lintworm. Wanneer de losse deeltjes naar buiten komen, wat ze overigens zelf kunnen, kun je ze vinden rond de anus van de kat of in de haren rond het gebied van de anus. Ook in de kattenmand of op andere plekken kun je de losse deeltjes tegenkomen. In tegenstelling tot de spoelworm kun je dus een lintworm wel degelijk vaststellen.

Hoe loopt een kat een lintworm op?

Je hebt in de vorige alinea kunnen lezen dat de achterste schakels van de lintworm los laten als de tijd daar rijp voor is en tevens dat deze schakels helemaal vol zitten met eitjes. Wanneer deze schakels loslaten en dus uit de kat zijn komen de eitjes die in zo'n schakel zitten naar buiten en nestelen zich bijvoorbeeld op knaagdieren of worden opgegeten door vlooien. Wanneer een kat vervolgens een muis opeet die besmet is met de eitjes van een lintworm ontwikkelen deze zelfde eitjes zich in de darmen van de kat tot een volwassen lintworm en begint de hele cyclus weer opnieuw. In dit voorbeeld is de muis de zogenaamde "tussengastheer" maar dit kan dus ook prima een vogel, vlo of ander knaagdier zijn. Ze noemen dit een tussengastheer omdat de eitjes van de lintworm zich eigenlijk tijdelijk nestelen bij deze gastheer. Ze ontwikkelen zich hier verder niet. Hieronder tref je mooi geïllustreerd voorbeeld aan hoe deze cyclus werkt. [caption id="" align="aligncenter" width="350"]Levencyclus lintworm kat Bron: www.wormbestrijding.nl[/caption]

Hoe kan ik een lintworm voorkomen?

Helemaal voorkomen zal erg moeilijk zijn net als met veel dingen in het leven, echter je kunt de kans bij je kat wel verminderen op het krijgen van een lintworm. Zo moet je proberen dat je kat zoveel mogelijk het contact met mogelijke van deze zogenaamde "tussengastheren" mijdt. Natuurlijk is dit erg lastig, want katten gaan veelal dag en nacht hun eigen gang. Toch is het beter voor de kat om geen muizen en andere knaagdieren te eten. Omdat vlooien de meeste voorkomende drager is als tussengastheer bij katten, is het verstandig je kat regelmatig te behandelen tegen vlooien. Zorg ook dat de kattenmand een regelmatige wasbeurt krijgt en dat je huis uiteraard goed schoon is. Hiermee voorkom je doorgaans vlooien en dus wordt ook de kans op vlooien die eitjes van de lintworm bij zich dragen nihil.

Besmetting bij mensen

De kans op besmetting van een lintworm is er wel degelijk maar is tegelijkertijd ook niet heel groot. Ook de mens kan via een vlo in aanraking komen met de eitjes van een lintworm waardoor deze in het maag-darmkanaal terecht komen. Doch wanneer dit gebeurt zijn de gevolgen niet heel groot en zal er geen gevaarlijke situatie ontstaan voor de mens. Hooguit wat lichte buikklachten. Een ander verhaal wordt het wanneer we het hebben over de vossenlintworm. De lintworm, de naam zeg het al, komt voornamelijk voor bij vossen, maar kan ook wel degelijk voorkomen bij honden en katten. De vossenlintworm is bijzonder gevaarlijk voor ons mensen wanneer we hier mee besmet raken. Ondanks het kleine formaat van deze lintworm, die slechts enkele millimeters groot is, zorgt deze toch voor grote schade inwendig bij de mens. Zo zorgt deze voor zwellingen en cysten in de organen waardoor deze op den duur minder goed gaan functioneren met alle gevolgen van dien. De vossenlintworm komt voornamelijk voor in de Belgische Ardennen en de rest van Europa. In Nederland is de kans op besmetting niet zo groot. Ook hier geldt weer dat je besmet kunt raken wanneer je in aanraking komt met de eitjes van deze lintworm, bijvoorbeeld door contact met honden, katten en vossen. De meeste besmettingen van de vossenlintworm ontstaan door het eten van wilde vruchten en paddenstoelen uit het bos of de natuur. Vaak zijn deze vruchten besmet met lintwormeitjes door in het wild levende vossen. Kijk hier dus mee uit!

Wat te doen tegen een lintworm bij de kat?

Het is altijd belangrijk om je kat 2 tot 4 keer per jaar te ontwormen. Voor kittens geldt een ander schema welke je vindt in het artikel wormen bij katten. Wanneer je regelmatig ontwormd zal ook de lintworm bij de kat gewoon geëlimineerd worden. Nogmaals bij de meeste katten heb je niet eens door dat ze een lintworm hebben en dus kan dit ook niet gelijk kwaad. Maar zorg er desondanks voor dat de kat jaarlijks meerdere malen ontwormd wordt.