Kiezen van een Kattenbak

VIDEO - Een kattenbak draagt bij aan de zindelijkheid van een kat en dus is de kattenbak onmisbaar voor nagenoeg iedere katteneigenaar. Daarbij vinden katten het doorgaans zelf ook heel erg prettig om hun behoeften te doen op een kattenbak. Er zijn zelfs katten die er voor kiezen om speciaal naar binnen te gaan om gebruik te maken van de kattenbak terwijl ze hun behoeften ook prima buiten hadden kunnen doen op dat moment.

Waarom een kattenbak?

Je kunt een kat heel goed zindelijk maken, echter dit is wel een ander soort zindelijkheid dan bijvoorbeeld bij mensen of bij honden. Mensen en honden kunnen onze behoeften inhouden totdat we wakker worden of een wc tot onze beschikking hebben (ongelukjes uitgezonderd;-) en voor honden geldt dat zij hun behoeften kunnen ophouden, mits de hond vaak genoeg wordt uitgelaten op een dag natuurlijk, tot zijn worden uitgelaten. Voor katten geldt dat zij zindelijk kunnen zijn door op een vaste plaats in het huis hun behoefte te mogen doen en dan is een kattenbak hier het juiste middel bij uitstek voor. Door het plaatsen van een kattenbak op een rustige en vaste plaats in je huis zal de kat er normaal gesproken voor kiezen om hier zijn behoeften te doen. De kattenbak is gevuld met een kattenbakvulling waardoor als het ware het natuurlijke gedrag van de kat ook in deze kattenbak nagebootst kan worden. Zodra katten namelijk hun behoeften gedaan hebben zullen ze de uitwerpselen willen begraven en dit kan in een kattenbak met de juiste kattenbakvulling. Buiten doet een kat dit op dezelfde manier en dat is ook de reden waarom je zo vaak uitwerpselen van een kat terug vindt in het zand van een zandbak. Dit is een prettige locatie....misschien kan ik beter zeggen...een prettige ondergrond om zijn behoeften in te doen en ook om deze gelijk weg te werken. Dit natuurlijke instinct van de kat zie je dus ook weer terug op de kattenbak. Betrekken we het gebruik van een kattenbak even op jouw eigen situatie, dan veronderstel ik dat jij het zelf ook erg prettig vindt dat de kat op één vaste plek in huis zijn behoeften doet en niet kris kras overal door het huis. Wel zo hygiënisch en bovendien efficiënt met schoonmaken. Koop dus altijd een kattenbak voor je kat, ook al is de kat veel buiten....9 van de 10 katten zullen er vrijwel zeker gebruik van maken.

Soorten Kattenbakken

Wanneer je een beetje rond surft op het world wide web dan kom je nogal een grote variatie in kattenbakken tegen. Niet alleen in kleuren of design, maar in soorten kattenbakken en met elk z'n eigen functies en eigenschappen.

Open Kattenbak

dit is een kattenbak zonder een zogenaamde bovenkap. Sommige katten vinden het niet prettig om in een afgesloten ruimte kruipen (wellicht beetje claustrofobisch;-) en hier hun behoeften te doen. Hieronder een afbeelding van een open kattenbak. Open kattenbak

Gesloten Kattenbak

Een gesloten kattenbak of dichte kattenbak kunnen we onderscheiden in een variant met een deurtje en zonder een deurtje. Soms hebben katten geen probleem om een kattenbak in te gaan, maar vinden ze het klepperende deurtje die de kattenbak afsluit, eng of vervelend. In dat geval kun je er voor kiezen om het deurtje te verwijderen en wanneer je dit liever niet wilt, omdat je bijvoorbeeld nog een kat hebt die er wel in gaat, dan kun je er voor kiezen een dichte kattenbak te kopen zonder deurtje. Dichte kattenbak

Hoek Kattenbak

De naam zegt het al...een kattenbak voor in de hoek. Erg handig en efficiënt qua ruimte wanneer je de kattenbak specifiek in een hoek in je woonkamer of elders in je huis wilt plaatsen. Kattenbak voor in de hoek

Elektrische Kattenbak

Deze high-tech kattenbak zorgt via een elektrisch afzuigsysteem (ventilator) dat vieze luchtjes vanuit de kattenbak direct worden afgevoerd en geëlimineerd naar een filter. Hiermee voorkom je dat er nog geuren vanuit de kattenbak vrij komen en zo je woonkamer of andere leefruimte in kunnen trekken. Met name voor kleine ruimtes en appartementen wordt deze luxe kattenbak veel aangeschaft. Uiteraard komt de elektrische kattenbak natuurlijk overal goed tot zijn recht en is deze, ondanks zijn wat hogere aanschafprijs, zeker een goede investering om je huis of appartement stank vrij te houden. De elektrische kattenbak is verder veilig in gebruik en kan dag en nacht aan blijven staan. Daarnaast, tegenwoordig ook niet geheel onbelangrijk, is de elektrische kattenbak behoorlijk zuinig in zijn energieverbruik. [caption id="" align="alignnone" width="268"] Elektrische Kattenbak[/caption]

Automatische Kattenbak

Bij een automatische kattenbak wordt de bak automatisch door de kattenbak zelf gereinigd. Groot voordeel hiervan is dat  je zelf niet meer dagelijks met je handen in de kattenbak hoeft om de uitwerpselen en klonten (bij klont-vormende kattenbakvulling) eruit te halen. Tijdbesparend en wel zo prettig. Nog een groot voordeel daarbij is dat wanneer je bijvoorbeeld een paar dagen weg bent, zoals een weekendje of midweekje er tussenuit, de kat altijd beschikt over een schone kattenbak. Katten zijn ontzettend hygiënische en schone dieren, dus wanneer een kattenbak niet schoon genoeg is dan zullen ze weigeren om nog langer diezelfde kattenbak te gebruiken en zoeken ze dus een andere plaatsen op om hun behoeften te doen. Vaak zijn dit plaatsen waar jij als baasje niet erg gelukkig van wordt, zoals op de vloer in de woonkamer, slaapkamer, bijkeuken of de hal. Ben je bijvoorbeeld vaak van huis en daarbij ook lange dagen dan is de automatische kattenbak echt een uitkomst! Ik heb hieronder een klein filmpje geplaatst hoe zo'n kattenbak nu precies werkt.

Design Kattenbak & Luxe Kattenbak

Tegenwoordig zijn er, net als eigenlijk met zoveel dingen, ook kattenbakken verkrijgbaar die niet alleen functioneel zijn, maar ook nog eens een lust voor het oog zijn om naar te kijken. Deze design kattenbakken of luxe kattenbakken zijn dan weliswaar doorgaans een aardig stukje duurder in de aanschaf, maar voor de echte liefhebber is er keuze voldoende! En echte liefhebbers zijn er genoeg!

Luxe kattenbak  Design Kattenbak Luxe Kattenbak - Design Kattenbak

 

Kattenbakvulling

Wanneer je een leuke kattenbak uitgezocht hebt dan komt de vraag welke kattenbakvulling hier nou dan het meest geschikt voor is. Dit lees in het artikel Kattenbakvulling.

Kattenbaktraining

Katten begraven vanuit hun natuurlijke aard altijd al hun uitwerpselen. Dit deed de kat in het wild ook altijd al om sporen uit wissen voor mogelijke andere roofdieren waaraan de kat ten prooi zou kunnen vallen. Dit gedrag is zit heel diep in de genen en is dus erfelijk bepaald bij alle katten zodat jij ze dit echt niet meer hoeft te leren. Wat je een kat wel moet leren is dat de kat zijn behoeften moet doen op één vaste plaats en dat is de kattenbak en daar ligt immers het kattengrit in. En bij voorkeur staat deze kattenbak altijd op een vaste plaats in het huis. Wanneer je met de kat voor de eerste keer thuis komt dan is het van belang dat je kat gelijk in de ruimte zet waar de kattenbak ook staat. Laat de kat even een tijdje rondsnuffelen in de ruimte en aan alles wennen. Na een tijdje pak je de kat weer op en zet je hem op de kattenbak. Vanaf nu laat de kat even alleen, want tijdens de bezoekjes aan het toilet zijn katten zeer gesteld op hun privacy. Op deze manier leert de kat dat dit de plaats is waar ze haar behoeften moet doen en laat de kat zijn eigen geuren achter op de kattentoilet. In een later artikel zal ik wat verder in gaan op de kattenbaktraining, maar voor eerst is deze basis wel voldoende.