Kattenbakvulling

Wanneer je een kat of meerderde katten hebt die in huis leeft, dan is het gebruik van een kattenbak onmisbaar, dat zullen de meeste katteneigenaren wel met me eens zijn. En in een kattenbak hoort een goede kattenbakvulling of ook wel kattengrit genoemd thuis. Het aanbod op het gebied van kattenbakvulling is dermate groot dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien en dus niet precies weten welke vulling voor de kattenbak nou het beste is. Om te spreken van "de beste soort" is misschien ook niet helemaal juist van mij, want iedere katteneigenaar heeft vaak zijn eigen voorkeur voor een bepaalde kattenbakvulling. Beter kunnen we de eigenschappen van de meeste voorkomende kattenbakvullingen eens onder de loep nemen zodat je zelf goed kunt beoordelen welke vulling het beste bij jou en je kat(ten) past. Ook voor kattenbakken en kattentoiletten is de keuze momenteel reuze, zowel qua formaat, design en model. Zo heb je open en dichte kattenbakken bijvoorbeeld, maar ook speciale hoekkattenbakken en zelfs automatische kattenbakken). Ik ga in dit artikel verder niet te veel in over de kattentoilet, want hier hebben we een speciaal artikel aan toegewijd, namelijk "Het kiezen van een Kattenbak".

Waar moet ik op letten bij de keuze van Kattenbakvulling?

Bij de keuze van het de juiste kattenbakvulling moet je rekening houden met twee aspecten, namelijk de kat en jezelf. Voor jezelf is het prettig wanneer je kattenbakvulling hebt die eenvoudig te verschonen is en daarbij goed geuren absorbeert om daarmee nare luchtjes in huis te voorkomen. Voor de kat daarentegen is het belangrijk dat hij zich prettig voelt op de plaats waar hij zijn behoeften moet doen. Zo moet de kat zijn uitwerpselen bijvoorbeeld goed kunt begraven (ja dit doen katten nou eenmaal) en moet de vulling goed aanvoelen wanneer de kat in de kattenbak loopt of staat. Aangezien jij de gene bent die de kattenbakvulling maandelijks moet afreken bij je dierenwinkel is ook de prijs niet geheel onbelangrijk. Wanneer je erg tevreden bent over een bepaald soort kattenbakvulling, en je kat ook, dan is wellicht ietsje meer betalen per kilo helemaal geen probleem.

Soorten Kattenbakvulling

In grote lijnen kunnen we de kattenbakvulling onderverdelen in twee hoofdgroepen die vervolgens weer verder onder te verdelen zijn in subgroepen. Hieronder heb ik alles (hopelijk) overzichtelijk op een rijtje gezet. De twee hoofdgroepen binnen de kattenbakvulling zijn kattenbakvulling op basis van Mineralen en de kattenbakvulling op basis van Niet-Mineralen. 

Kattenbakvulling op basis van Mineralen

Binnen deze groep Mineralen is valt weer onderscheidt te maken  in Klontvormende kattenbakvulling en Niet-Klontvormende kattenbakvulling.

Klontvormende Kattenbakvulling

Klontvormende kattenbakvulling bestaat doorgaans uit kleine kleikorreltjes, die wanneer ze nat worden, samenklonteren tot één grote(re) klont. Hierdoor is het vervuilde gedeelte van de kattenbak, namelijk waar de kat heeft geplast en eventueel heeft ontlast, makkelijk en eenvoudig te verwijderen waardoor de kattenbak langer schoon blijft. Dit is namelijk belangrijk voor katten. Daarnaast hoef je niet telkens bij het verschonen van de kattenbak de gehele inhoud aan kattenbakvulling te vervangen voor nieuwe vulling. De kleikorrels bestaan uit de stof Bentoniet dat zorgt voor een hoog absorptievermogen en tevens voor de klontvorming van de kleikorrels. Hierdoor wordt de kattenbak een stuk hygiënischer voor de kat en biedt het bovendien veel voordeel bij het schoonhouden en  schoonmaken van de kattenbak. De kleikorrels zijn verkrijgbaar in een fijne structuur en in een grovere structuur.

Niet-Klontvormende kattenbakvulling

Sepoliet - dit zijn  wit-gelige kleikorrels die bestaan uit natuurlijke mineralen. Het absorptievermogen is uitstekend, echter het nadeel kan zijn dat het een beetje stuift af en toe. Aangezien er geen klontvorming ontstaat bij deze kattenbakvulling zal de gehele inhoud van de kattenbak na een aantal dagen ververst moeten worden en gooi je dus alles in één keer weg in de grijze container. Calciumsilicaat - dit is een kattenbakvulling die bestaat uit diverse witte kristalvormige mineralen. Het product wordt ook veel gebruikt als grondstof voor brandveilige isolatie en brandveilige bouwmaterialen. Door onder andere de poreuze eigenschappen van dit product is het uitstekend geschikt om te gebruiken als kattenbakvulling. Vloeistoffen en nare geuren worden namelijk heel erg goed geabsorbeerd door dit natuurlijke product. Alganite - in elektriciteitscentrales wordt vaak een speciaal brandbaar leisteen gebruikt om energie op te wekken. De resten na gebruik van deze leisteen zijn door de hitte heel poreus geworden en daarom heel erg geschikt om te gebruiken als kattenbakvulling. Attapulgiet - dit is een natuurlijk mineraal van magnesium en aluminium en heeft vaak een wit-bruinachtige kleur. Dit was één van de eerste materialen die gebruikt werd voor kattenbakvulling en heeft een prima absorberende werking. Silicagel - de meest moderne kattenbakvulling op dit moment is toch wel de silicagel. Dit zijn kleine kristalvormige korrels bestaande uit natriumsilicaat. Het product heeft een heel erg hoog absorptievermogen en dient dus als uitstekende kattenbakvulling.

Kattenbakvulling op basis van Niet-Mineralen

Deze groep kattenbakvullingen bestaat ook uit een aantal subgroepen, echter de houtkorrel is denk ik toch wel de meest gebruikte kattenbakvulling binnen deze groep. Houtkorrels - dit is een samengeperst houtproduct die helemaal milieu vriendelijk is en bovendien ook nog eens een hoog absorptievermogen heeft van ruim 300%. Kortom, een uitstekend alternatief om te gebruiken in de kattenbak en bovendien ook nog eens goed voor het milieu. Bij het verschonen van de kattenbak mogen de houtkorrels gedeponeerd worden in de groene afvalcontainer. Strokorrels - je komt deze kattenbakvulling nog niet heel erg vaak tegen, maar wij hebben deze strokorrel toevallig wel in onze webwinkel staan. Klik op de link hiervoor om het te bekijken. De strokorrel werkt nog meer absorberend dan de houtkorrel en heeft een absorptievermogen van ruim 400%. Daarbij is ook deze kattenbakvulling volledig gebaseerd op natuurlijke producten en daarmee gezond voor het milieu. De strokorrels zijn gemaakt van samengeperst tarwestro en doen weinig stof op waaien wanneer de kat aan het graven is in de kattenbak. Tot slot vallen er binnen deze groep nog een aantal andere kattenbakvullingen, echter omdat deze niet of nagenoeg worden gebruikt en verkocht zal ik hier eerst niet dieper op in gaan. Denk hierbij aan papier, maiskorrels, bietenpulp.