Kattenbaktraining Kittens

Je zult kittens, wanneer deze nog heel jong zijn, moeten leren om hun behoeften te doen in de kattenbak. Dit noemen we gemakshalve maar even een kattenbaktraining. Wanneer de kat of kitten dit al leert op jonge leeftijd zul je hier later wanneer de kat volwassen is ook veel profijt van hebben. Kortom, begin hier vroeg mee als het kan!

Waar begin je?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een kat, dus ook een kitten, niet graag pottenkijkers heeft terwijl hij een bezoekje aan de toilet (de kattenbak) brengt. Zelf stiekem even gluren is de meeste katten al te veel, dus kortom...geef ze een beetje privacy. Maar hoe krijgen we de kittens nu eerst zover dat hij snapt dat hij zijn behoeften moet doen in de kattenbak en niet elders in huis? Op zich is dit niet zo heel moeilijk om een kat aan te leren gelukkig, maar uiteraard moet je er in het begin wel even wat tijd en energie in steken. Iedere keer wanneer de kat onrustig wordt en je merkt dat hij op zoek is naar een geschikt plaatsje om te plassen of te poepen, pak je de jonge kitten op en zet je hem in de kattenbak. Een kat is van nature is al gewend om te ontlasten op een plaats waar hij zijn uitwerpselen kan begraven (bijvoorbeeld zand of ander natuurlijk of organisch materiaal) en dus zal de kat het prettig vinden om zijn behoeften te doen in een kattenbak. Het oppakken van de kat en in de kattenbak zetten wanneer jij denkt dat de kat moet plassen of poepen, ga je net zolang mee door totdat de kitten zelf door heeft dat de kattenbak de plaats is waar hij zijn behoeften moet doen. Een kat weet dit op een gegeven moment door geursporen achter te laten in de kattenbak. De kattenbak is in het begin toch allemaal nieuw en dus een beetje eng voor een kitten. Laat haar rustig er aan wennen en zet de kitten iedere keer als ze gegeten en geslapen heeft even in de kattenbak. Ze zullen snel genoeg door hebben waar de kattenbak voor dient en bovendien vinden het vaak zelfs prettig om daar hun behoeften te doen. Belangrijk is wel dat je er altijd voor zorgt dat de kattenbak goed schoon is! Katten zijn bijzonder schone en hygiënische dieren en wanneer zij vinden dat de kattenbak niet schoon genoeg is zullen de deze mijden en hun behoeften elders achterlaten. Dit is vaak geen leuke verassing als je thuis komt! Heb je hekel aan het dagelijks schoon houden van een kattenbak, koop dan een automatische kattenbak. Deze reinigt automatisch de kattenbak nadat de kat zijn behoefte heeft gedaan.

Waar plaats ik de kattenbak?

De locatie in huis waar je de kattenbak een vaste plaats geeft is van groot belang. Zoals je hebt kunnen lezen in de vorige alinea hecht een kat veel waarde aan zijn privacy tijdens het doen van zijn behoeften en juist daarom is van belang de kattenbak op een een rustige plaats in huis te zetten. Hier kan hij ongestoord lekker rustig zijn toilet rituelen ten uitvoer brengen;-). Belangrijk is ook dat de kattenbak niet te dicht bij zijn slaapplaats en bij de plaats waar hij eet komt te staan. Katten zijn bijzonder zinnig hierin en kunnen daarom de kattenbak bijvoorbeeld niet gaan gebruiken op die plaats of gewoon niet gaan eten omdat de brokjes naast de kattenbak staan. Zorg dus altijd voor minimaal een meter afstand tussen deze alle drie belangrijke plaatsen voor een kat. Zorg natuurlijk wel dat je kat ten allen tijden zelfstandig de kattenbak kan bereiken. Wanneer je dus besluit om de kattenbak in bijvoorbeeld de bijkeuken te plaatsen, zorg dan dat wanneer er niemand thuis is de deur naar de bijkeuken op een kier staat of maak een kattenluik in de tussendeur. Wanneer in deze zelfde bijkeuken ook nog een wasmachine en een droger staan, zorg er dan wel voor dat er niet een grote hoop vuile was precies voor de ingang van de kattenbak komt te liggen. Enfin, een ieder is (hopelijk) zelf slim genoeg om hier voor jezelf een goede invulling aan te geven.

Mijn kat is zindelijk, maar gebruikt de kattenbak niet meer

Een ongelukje zit in een klein hoekje...zeker voor een jonge kitten. Wanneer dit een keer gebeurt is dit dus ook helemaal geen probleem.  Maar soms, zeker wanneer een kat ouder wordt en tegen volwassenheid aan zit, kan het ook gebeuren dat de kat ineens de kattenbak niet of minder gaat gebruiken en gaat urineren in huis of tegen meubels aan. Dit terwijl de kat verder altijd zindelijk is geweest. Vaak heeft dit te maken met het feit dat de kat volwassen wordt en dus overal geursporen achter wil laten. Bij katers noemen ze dit het sproeien. Castratie of sterilisatie is in deze situatie aan te raden (er van uitgaande dat je niet met  de kat fokken wil) en zal het probleem doorgaans hierna opgelost zijn. Een andere reden van het ineens plassen en sproeien in huis kunnen psychische problemen zijn. Wellicht krijgt de kat te weinig aandacht of zijn er territorium wijzigingen geweest. Bij twijfel is het aan te raden even contact op te nemen met je dierenarts.