Hond mee op vakantie

VIDEO - Wij Nederlanders zijn echt een volkje die vaak en graag op vakantie gaan. Elke zomer weer zien we een massale uittocht met caravans en vouwwagens richting Duitsland, Frankrijk en andere vakantielanden. Wanneer je een hond hebt heb je de keuze om je hond mee te nemen op vakantie of ergens tijdelijk onder te brengen, zoals in een hondenpension of bij familie, vrienden of kennissen. Toch is het helemaal niet zo'n slecht idee om je hond gezellig mee te nemen op vakantie, want je hond maakt immers deel uit van het gezin en bovendien is de hond niks liever dan gewoon gezellig bij jou en je familie. Gezellig samen er op uit trekken en leuke dingen ondernemen....daar is jouw graag bij aanwezig! Toch is het belangrijk alvorens je besluit je hond mee te nemen op vakantie een aantal zaken goed af te wegen en vooraf te regelen.

Ben ik erg beperkt wanneer mijn hond mee gaat op vakantie?

Het is belangrijk dat je je goed beseft dat een vakantie met de hond veelal een iets andere indeling zal hebben dan een vakantie zonder hond. Je zult nu eenmaal rekening moeten houden met het feit dat je hond mee is waardoor je bijvoorbeeld bepaalde activiteiten niet of minder lang kunt gaan doen. Zo is een lange stranddag bij warm weer niet zo eenvoudig om de simpele reden dat je je hond niet de hele dag alleen in de tent, caravan of vakatiehuisje kunt laten, zeker niet bij extreem warme temperaturen. Ook een fietsvakantie is al wat lastiger tenzij je de hond gezellig mee kunt nemen in een hondenfietsmand of een hondenfietskar. Kortom, je zult je moeten realiseren dat de indeling van de vakantie anders ingevuld moet worden wanneer je besluit de hond mee te nemen op vakantie. Dit is een vooraf bewuste keuze en dit heb je er dan voor over. Zo niet, dan is het verstandiger om tijdens de vakantieperiode te kiezen om je hond thuis te laten in een pension of elders.

Is je vakantieadres hond-proof?

Je hebt besloten dat de hond dit jaar gezellig mee gaat op vakantie! Ongeacht of je nu kiest voor een vakantiehuisje, een vakantiepark of dat je met de caravan op een camping staat, in alle gevallen zal de gastheer of -vrouw het verblijf van huisdieren of het vakantieadres moeten toestaan. Vaak staan in de brochures van vakantiehuizen, vakantieparken en campings wel of huisdieren toegestaan zijn. In de meeste vakantieparken in Nederland zoals Landal Greenparks en Centerparks zijn huisdieren gewoon toegestaan. Ook op vele campings geldt dit, echter informeer is vooraf altijd goed naar om niet voor verassingen te komen staan.

Op vakantie met de hond in Nederland

Wanneer je hebt besloten op vakantie te gaan en in Nederland te blijven is het meenemen van je hond vaak geen probleem mits het toegestaan op het vakantieadres waar je je bevindt. Echter van grote temperatuurschommelingen of buitenlandse regelgeving met betrekking tot je hond heb je geen last. Denk hierbij aan speciale inentingen en dergelijke. Zorg ten allen tijden wel dat je een aantal belangrijke zaken bij je hebt tijdens de vakantie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zijn paspoort. Mocht er tijdens de vakantie iets met je hond gebeuren of hij wordt ziek dan kun je in de buurt van je vakantieadres een dierenarts bezoeken. Uiteraard zijn er nog meer dingen belangrijk om mee te nemen tijdens de vakantie met je hond. Hierover lees je in de volgende alinea's meer.

Op Vakantie met de hond naar het buitenland

Wanneer je op vakantie naar het buitenland gaat en je hebt besloten de hond mee te nemen, dan is een andere en vooral goede voorbereiding van groot belang. Maak tijdig, bij voorkeur een half jaar of zelfs nog eerder voor aanvang van de vakantie, een afspraak bij je dierenarts. Afhankelijk van de vakantiebestemming kan deze je precies vertellen of je bijvoorbeeld speciale entingen nodig hebt voor je hond. Voor sommige landen, buiten de EU, is het zelfs nodig om meerdere entingen met een bepaalde interval te hebben gehad alvorens je hond welkom is in het betreffende land. Ook een vorm van quarantaine komt nog regelmatig voor en dit zijn processen die maanden, zo niet langer dan een half jaar in beslag nemen. Elke hond wordt in Nederland geënt tegen Rabiës. Tot voor kort was het verplicht wanneer je naar het buitenland ging, dat je de hond opnieuw liet enten tegen Rabiës ongeacht of de enting hier in Nederland nog geldig was of niet. Een Rabiës enting is tegenwoordig vaak geldig voor meerdere jaren en sinds kort geldt deze regelgeving voor gehele EU. Dit betekend dus wanneer jouw hond geënt is tegen Rabiës voor een langere periode en deze periode is nog niet verlopen, dan ben je van harte welkom in alle EU landen zonder dat je vooraf de hond nog opnieuw hoeft te laten enten. Voorwaarde hiervoor is wel dat de datum en het soort enting duidelijk vermeld staan in het hondenpaspoort.

Vervoer tijdens de vakantie

Ik ga er in dit geval gemakshalve even vanuit dat je met de auto op vakantie gaat. Over vliegen met de hond zal ik een apart artikel wijden aangezien hier nog wel wat extra bij komt kijken. Zorg ervoor tijdens de reis op weg naar de vakantiebestemming dat je hond een veilige en comfortabele plaats in de auto krijgt. Overigens is het altijd belangrijk wanneer de hond mee gaat in de auto hem een veilige plaats te bieden. Bij voorkeur krijgt de hond een eigen plaats in een bench, vervoersbox of autokennel tijdens de autorit. Dit is de meest veilige manier om je hond te vervoeren in de auto. Groot voordeel daarbij is dat je de bench of autokennel ook weer handig kan gebruiken als slaap- en rustplaats voor de hond. Bovendien kun je de hond, wanneer je zelf even weg bent, hier even achterlaten in zijn eigen veilige bench of kennel. Dit werkt ook rustgevend bij de hond. Wanneer je geen bench of autokennel hebt schaf er dan één aan of zorg ervoor dat je hond goed vast zit doormiddel van een autogordel voor honden. Deze werkt op dezelfde manier als de gordel bij mensen.

Verzekerd op reis

De meeste verzekeringsmaatschappijen dekken geen ziektekosten voor huisdieren tijdens de vakantie. Dit geldt voor zowel binnen- als buitenland. Ook annuleringskosten als gevolg van bijvoorbeeld een zieke hond worden eigenlijk nooit vergoed. Gelukkig is er een speciale verzekeraar die deze kosten dekt tijdens een vakantie, want de ziektekosten tijdens een verblijf in het buitenland kunnen flink oplopen en zullen direct betaald moeten worden. Een betalingsregeling net als bij de dierenarts bij jou in het dorp zit er niet in. Voor meer informatie over deze verzekering kun je terecht op de website van www.dogsincluded.nl

Shortlist

  • Bezoek tijdig je dierenarts wanneer je hebt besloten om op vakantie naar het buitenland te gaan.
  • Zorg dat je hond is gechipt alvorens je op vakantie gaat.
  • Zorg ervoor dat je hond is behandelt tegen wormen, vlooien en teken.
  • Geef je hond ook na de vakantie een wormenkuur en een middel tegen vlooien en teken.
  • Neem altijd het hondenpaspoort van je hond mee op vakantie. Zeker als je naar het buitenland gaat.
  • Zorg dat je het eigen voer van je hond mee neemt op vakantie. Dit is hij gewend en zo voorkom je maag- en darmproblemen door een plotselinge verandering van hondenvoer.
  • Neem altijd een verzorgingskit mee op vakantie met daarin een nagelschaartje, een tekentang, poepzakjes, een pincet en eventueel een EHBO kit. Vergeet uiteraard ook niet de voer- en drinkbakken voor de hond.