Afhalen niet mogelijk op 24, 27 en 31 December

  Vlooien bij honden

  Bijna iedereen met een hond heeft er wellicht wel eens last van gehad...vlooien. Vlooien zijn kleine parasieten die zich voeden met bloed van je hond of kat en die flinke jeuk en irritaties kunnen veroorzaken bij je huisdier.

  Heeft mijn hond vlooien?

  Wanneer je hond overmatig aan het krabben en bijten in zijn vacht, dan is het verstandig om de vacht van je hond eens wat van dichterbij te gaan onderzoeken. Door met je hand de vacht op meerdere plekken goed opzij te duwen krijg je goed zicht op de huid. Kleine zwarte stipjes duiden vaak op vlooienpoep en dus kun je de conclusie trekken dat je hond vlooien heeft. Wat vaak nog beter werkt is om je hond te inspecteren met een speciale vlooienkam. Hiermee verwijderd je makkelijk zowel de vlo als de vlooienpoep.

  Hoe loopt een hond vlooien op?

  Een veel gehoorde versie is toch wel dat vlooien overgedragen zouden worden door andere huisdieren, echter dit is onjuist. Ik wil niet zeggen dat dit onmogelijk is, echter de kans dat dit gebeurt is niet zo groot. Vaak gaat het eerder zo...

  • Een vlo zit op je hond en doet zich tegoed aan het bloed van je hond
  • Nadat de vlo verzadigd is van het bloed van jouw hond kan deze enkele honderden tot soms wel duizenden eitjes leggen. Deze eitjes vallen uiteindelijk overal en nergens neer, dus zowel binnen als buiten.
  • Na enkele dagen komen deze eitjes uit en zijn dan kleine larven geworden. Deze larven begeven zich naar kleine donkere ruimtes in je huis of buiten vanuit ze zich later kunnen verpoppen.
  • In de tussentijd voeden deze larven zich met vlooienpoep en vervellen in deze periode meerdere keren.
  • Na verloop van tijd ontstaat er in de pop een volwassen vlo. Deze vlo zal uit z'n pop komen door invloeden van buitenaf zoals warmte of trillingen. Deze trillingen kunnen veroorzaakt worden door een net voorkomende hond. De vlo wurmt zich als de razendsnel uit z'n pop en bespringt jouw hond.
  • Deze vlo doet zich vervolgens weer tegoed aan het bloed van jou hond en het hele proces begint weer opnieuw. Hoe vaker dit proces zich afspeelt, hoe meer vlooien jouw hond uiteindelijk bij zich zal dragen.

  We kunnen hieruit concluderen dat niet specifiek de vlo het grote probleem vormt, maar voornamelijk de vele eitjes en larven. Deze eitjes worden op alle plekken in het huis verspreid door de hond, maar ook door u zelf. De eitjes van de vlo zijn microscopisch klein en wordt als stof meegezogen en verplaatst naar alle plaatsen in je huis. Wanneer je hebt ontdekt dat je hond vlooien heeft wordt het tijd om in actie te komen. Het is aan te raden het als volgt aan te pakken...

  • Je hebt vlooien ontdekt bij je hond. Om deze snel te verwijderen haal je bij je dierenarts of in de dierenwinkel vlooienspray. Deze vlooienspray dood vaak binnen 24 uur alle levende vlooien.
  • Je weet echter ook dat wanneer je hond vlooien heeft dat je hele huis waarschijnlijk bezaait ligt met eitjes en larven van de vlo. En laat dit nu juist het grootste probleem zijn. De vlooien zijn inmiddels geëlimineerd door de vlooienspray, maar wanneer je niks doet aan de eitjes en de larven zal je hond binnen de kortste keren weer onder de vlooien zitten. Het is ten zeerste aan te raden om je hele huis te behandelen met een goede omgevingspray. Dit dood alle eitjes en larven en voorkomt een nieuwe vlooienplaag.
  • Als laatste is het in het bijzonder aan te raden vanaf nu je hond ook preventief te behandelen tegen vlooien. Een soort anticonceptiemiddel voor vlooien voorkomt dat de vlo zich nog verder kan voortplanten en voorkomt dus een hoop ellende in de toekomst. Aan te raden zijn merken als Program en Cyclio.

  Er zijn vele goede vlooienmiddelen en vlooiensprays verkrijgbaar bij de dierenarts en dierenspeciaalzaak. Wanneer het vlooien probleem uit te hand dreigt te lopen dan is het toch raadzaam even je dierenarts hierover te raadplegen. Afhankelijk van de omvang van je vlooienplaag moet je goed gaan kijken welke middelen je in wilt zetten om je hond en huis vlo vrij te maken. Enkel een vlooienband en een vlooienshampoo werken dan vaak niet meer...