Braken bij Katten

Braken bij Katten komt veelvuldig voor, maar dit betekend niet gelijk dat je kat ziek, zwak of misselijk is. Toch is het wel zaak wanneer je ziet dat de kat braakt, dat je de kat even een tijdje iets beter in de gaten houdt om te kijken of het veel vaker gebeurt en met welke frequentie dit dat gebeurt. Te veel braken kan namelijk een teken zijn van een mogelijke ziekte of aandoening bij de kat.

Oorzaken van overmatig braken bij Katten

Veel katten braken regelmatig om bepaalde inhoud uit de maag te verwijderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan haarballen. Een haarbal is op een ophoping van kattenharen, die de kat heeft doorgeslikt nadat hij met zijn tong z'n vacht gewassen heeft, in de maag van de kat. Deze haarballen moeten er op een gegeven moment uit en worden dan opgebraakt door de kat. Om dit braken te stimuleren eet een kat vaak vooraf eerst wat gras. Dit gras zie je dan meestal ook samen met de haarbal wel in het braaksel liggen wat de kat voor je achter gelaten heeft. Overigens is er ook speciaal kattenvoer om haarballen te voorkomen en tegen te gaan. Ook gulzigheid tijdens het eten kan ervoor zorgen dat een kat gaat braken. Dit zijn incidenten en daarom geen reden om je zorgen over te maken. Echter het braken als gevolg van een haarbal is meer een sporadische dan een dagelijkse voorkomendheid. Wanneer de kat dus vaker moet overgeven, zeker binnen een etmaal, dan zouden de onderstaande redenen hier mogelijk debet aan kunnen zijn...
  • De kat is overgestapt op een ander voer (die het baasje voor hem gekocht heeft;-)
  • De kat is allergisch of overgevoelig voor een bepaald soort kattenvoer
  • Mogelijk een voedselvergiftiging door het eten van bedorven voedsel
  • De kat heeft last van wormen (veelal spoelwormen)
  • De kat heeft mogelijk een infectie aan het maag-darmkanaal
  • Orgaanziektes zoals nierfalen, leverproblemen of alvleesklierontsteking
  • Een bacteriële of een virusinfectie
  • De kat heeft mogelijk een vorm kanker in de maag, darm of ingewanden
  • Mogelijk heeft de kat last van suikerziekte (diabetes)
  • De kat heeft last van een maagzweer
  • De kat is vergiftigd

Mijn kat braakt veel...wat moet ik doen?

Wanneer je geconstateerd hebt dat je kat plotseling moet braken en je wilt niet gelijk alla minuut naar de dierenarts toe, geef de kat dan even voor een periode van vier tot vijf uren geen eten en drinken en houdt de kat even binnen voor een periode van een dag. Kijk of de kat binnen deze uren vaker over moet geven en of er mogelijk nog andere symptomen aan het licht komen zoals diarree bijvoorbeeld. Geeft de kat niet nogmaals over binnen een periode van vier tot 6 uren dan kan je gewoon weer zijn brokjes op de voor hem gebruikelijke plaats neer zetten net als het water overigens. Geeft hij de eerste uren wel weer gelijk over, geef de kat dan even voor een periode van 24 uur geen eten, maar wel water.

Dierenarts

Wanneer je twijfels hebt of het gevoel het dat het niet goed zit, dan is het verstandig om zo snel mogelijk een afspraak te maken met de dierenarts. Deze zal een onderzoek in gang zetten naar de mogelijke oorzaken van het braken. Dit kan door middel van een het maken van een röntgenfoto of een echo van de maag van de kat of door bijvoorbeeld bloed af te nemen en dit te laten onderzoeken. Soms zullen deze onderzoeksmethoden niet nodig zijn en weet de dierenarts op basis van de symptomen van de kat en zijn jarenlange ervaring precies wat er aan de hand is en hij gelijk maatregelen nemen. Er van uitgaande dat er zich (waarschijnlijk) verder geen ernstige complicaties voordoen bij de kat, zal de dierenarts doorgaans de kat eerst goed ontwormen, zeker wanneer dit al een tijdje geleden voor het laatst gebeurt is. Daarbij schrijven de meeste dierenartsen tijdelijke medicijnen voor, vaak in de vorm van pilletjes. Deze pilletjes zorgen ervoor dat de maag van de kat tot rust komt waardoor de braken (hopelijk) zal verminderen.

Dieetvoer

Hiermee heb je natuurlijk alleen nog maar een tijdelijke oplossing voor je probleem. Het is in ieder geval belangrijk om de kat tijdens deze periode van medicatie een licht verteerbaar kattenvoer te geven met voldoende van de juiste eiwitten. Nu kun je even aankijken samen met de dierenarts wat dit precies doet met de kat en of het braken ook daadwerkelijk verminderd. Vaak is dit speciale kattenvoer wel wat duurder, maar het biedt wel de juiste balans qua ingrediënten en samenstelling die weer voor rust in het maag-darmkanaal kunnen zorgen. Zowel Royal Canin als Hill's hebben hiervoor speciale kattenvoeding ontwikkeld, dit zijn Hills I/D of Royal Canin Intestinal Ook is vaak bij de dierenarts hiervoor speciaal voedsel verkrijgbaar die in een reguliere dierenwinkel niet verkrijgbaar is. Dit speciale dieetvoer blijf je de eerste week tot eerste twee weken geven aan je kat, weliswaar steeds in kleine porties en dat meerdere keren per dag. Merk je dat het al wat beter gaat met de kat na een dag of vier a vijf dan kun je langzaam het dieetvoer afbouwen en stap voor stap weer vermengen met het kattenvoer dat de kat voorheen ook kreeg.