Alles over kattenvoer

Katten staan bekend om hun kieskeurigheid voor wat betreft hun voeding. Zo is het bij een kat niet nodig om hen heel erg gevarieerd te voeren en volstaat vaak 1 soort kattenvoer al.  Je kunt nog een beetje afwisseling zoeken in de combinatie van droge kattenbrokken en natvoer, zoals blikvoer en vleeskuipjes. Toch zijn veel katten heel selectief als het gaat om kattenvoer. Als voorbeeld noem ik mijn eigen kat. Al jaren krijgt zij kattenbrokjes van het supermarkt merk Gourmet. Wanneer ik haar bijvoorbeeld een veel duurder en kwalitatief beter kattenvoer voor zou schotelen van Royal Canin of Iams, dan kan ik de klok er op gelijk zetten dat ze er geen bek aan zet. Ook een vleeskuipje met heerlijk vers vlees kan ik haar niet of nauwelijks verblijden.

Ruimte waar de kat gevoerd wordt

Het is voor een kat belangrijk dat hij een eigen plaats heeft waar rustig gegeten kan worden. Deze eetplaats moet op een andere locatie zijn dan waar ook de kattenbak staat en waar hij slaapt of speelt. Veel mensen weten dit niet waardoor het eetgedrag van de kat in sommige gevallen beïnvloedt kan worden. Als stelregel wordt aangehouden dat tussen de eetplaats, de kattenbak en de plaats waar de kat speelt en rust minimaal een halve meter tot een meter ruimte behoort te zitten.

Speciale voeding voor katten

In sommige gevallen kan het verstandig zijn je kat een speciaal kattenvoer te geven. Vaak zijn dit de duurdere merken kattenvoer zoals Royal Canin, Iams, Hill's, Cat Chow en andere bekende merken. Deze duurdere merken kattenvoer voorzien over het algemeen standaard al beter in voedingswaarden dan goedkoper kattenvoer, maar ook voor speciale problemen die veel bij katten voorkomen hebben deze merken vaak specifieke voeding. Ook bieden dierenartsen een rijk assortiment kwalitatieve kattenvoeding die specifiek bijdragen aan een bepaald probleem bij de kat. Haarballen - haarballen ontstaan in de maag van de kat doordat de kat zichzelf likt en wast met zijn tong. Bij dit proces worden veel losse haren ingeslikt waardoor een haarbal ontstaat. Deze haarballen worden doorgaans weer verwijderd uit de maag door braken. Echter hiermee worden soms niet alle haren verwijderd uit de maag van de kat waardoor problemen met de spijsvertering kunnen ontstaan. Door de kat speciaal kattenvoer hiervoor te geven waar meer vezels in zitten worden de losse haren ontdaan uit de maag via de ontlasting van de kat. Blaasgruis - veel katten hebben last van blaasgruis. Dit zijn kleine kristalletjes die kunnen ontstaan in de urine van de kat. Het verzuren van de urine helpt blaasgruis tegen te gaan en speciaal kattenvoer voor blaasgruis draagt hieraan bij. Overgewicht - net als veel mensen kunnen ook katten snel last krijgen van overgewicht waardoor sneller ziektes ontstaan zoals diabetes, gewrichtsproblemen en allergieën. In dat geval is het soms verstandig je kat een kattenvoer te geven die minder vet bevat, maar verder wel compleet is qua vitaminen, vezels en mineralen. Let wel, een kat die veel buiten is heeft meer voeding nodig dan een kat die altijd binnen is. Een buitenkat verbruikt meer energie om op lichaamstemperatuur te blijven en beweegt bovendien aanzienlijk meer. Kijk dus goed hoeveel je kat nodig heeft en voorkom ondervoeding.  

Voer voor Kittens

Het is aan te raden voor kittens jonger dan 9 tot 12 maanden een speciaal kittenvoer te geven. Er van uitgaande dat de kitten tot een leeftijd van 8 weken voldoende gevoed is door de moeder met moedermelk, stapt deze hierna over op vaste voeding in de vorm van brokjes of vlees. De eerste 6 tot 12 maanden heeft een kitten energierijke voeding nodig die bijdraagt aan de groei van botten en spieren. Hiervoor bestaan vele soorten kittenvoer die helemaal aansluiten bij de behoefte van een kitten.

Voer voor raskatten

Net als voor honden is er ook voor verschillende "merken" raskatten speciale voeding op de markt gebracht die aansluit bij de kenmerken en eigenschappen van de betreffende raskat. Denk hierbij aan eetgewoonten, gedrag en gezondheid. Met name Royal Canin heeft een uitgebreid assortiment voeding voor diverse raskatten. In een uitgebreider artikel door een specialist zullen we hier later nog op terug komen.

Indoor & Outdoor Voeding

Tot slot is er nog speciale voeding verkrijgbaar speciaal voor katten die altijd binnen leven en voor katten die altijd buiten leven. Zoals eerder al even benoemd heeft een buitenkat een hele andere energiebehoefte dan een binnenkat en de voeding is hier dan ook volledig op afgestemd qua energiebehoefte.