Keuze van een Konijnenhok

Het konijn is een bijzonder populair huisdier in Nederland en dan voornamelijk onder kinderen tot 14 jaar. En dat is ook wel begrijpelijk, want een tam konijn is handzaam, aaibaar en kan mee geknuffeld worden door kinderen. Behalve een goede verzorging van je konijn is zijn onderkomen erg belangrijk. Je konijn brengt  immers het grootste deel van de dag in zijn konijnenhok door.

Houdt ik mijn Konijn binnen of buiten?

Dit is de eerste vraag die je jezelf moet stellen wanneer je overweegt een konijn als huisdier te nemen. Konijnen kunnen namelijk zowel binnen als buiten prima aarden en dus zul je hierover een keuze moeten maken alvorens je over gaat tot de aanschaf van een konijnenhok. Het voordeel van het houden van een konijn in huis is dat je waarschijnlijk meer aandacht en wat extra zorg hebt voor je konijn en andersom geldt dat ook. Je konijn ontvangt extra aandacht waardoor er mogelijk een sterkere band tussen jou en het konijn ontstaat. Konijnen die binnen in huis worden gehouden worden vaak gehuisvest in een konijnenkooi welke verkrijgbaar is in vele soorten en maten. Het nadeel van konijn binnen in huis houden is dat je huis sneller vies wordt en je dus veel vaker zult moeten stofzuigen en schoonmaken. Ook zul je er voor moeten zorgen dat je de kooi met grote regelmaat schoonmaakt om nare luchtjes te voorkomen. Kies je er voor om je konijn buiten te houden dan is een houten konijnenhok het meest aan te raden. Houten konijnenhokken hebben zijn doorgaans toch een flink stuk groter en hebben daarmee vaak ook meer leefruimte te bieden aan je konijn. Ook een buitenhok zul je natuurlijk regelmatig schoon moeten maken zodat je konijn altijd een schone leefruimte heeft. Een belangrijk element die mee kan spelen bij de keuze tussen het konijn binnen houden in een konijnenkooi of buiten houden in een konijnenhok, is het soort konijn dat je gaat kopen en zelfs hoeveel konijnen je van plan bent aan te schaffen. Je zult begrijpen dat een Vlaamse Reus een stuk lastiger binnen te houden is dan een dwergkonijntje. Al moet ik eerlijk toegeven dat er tegenwoordig ook steeds meer echt grote konijnenkooien op de markt komen. Wij hebben er ook een aantal van in ons assortiment. Want ook een konijn die in huis leeft heeft voldoende bewegingsvrijheid en leefruimte nodig.

Konijnen houden van ruimte

Ongeacht de keuze om je konijn binnen of buiten te houden moet je je altijd 1 ding realiseren en dat is dat konijnen van ruimte houden! Hoe groter de leefruimte hoe beter laten we maar zeggen. Dit betekend wanneer je de keuze hebt gemaakt om je konijn binnen in huis te houden je best zo nu en dan je konijn eens door de woonkamer heen kunt laten lopen.Konijnenhok Manor Scandic Heb je gekozen om je konijn buiten te houden, wat de meeste mensen overigens doen, zorg dan dat je een hok uitkiest met voldoende leefruimte en bij voorkeur met een grote ren of een hok waarbij je nog een losse ren aan kunt bouwen. Er is een stelregel die zegt dat een konijnenhok groot genoeg is wanneer het konijn languit kan liggen in de diepte van het hok en dat hij 5 tot 7 keer zittend in de breedte van zijn hok moet passen. Bovendien moet het konijn rechtop omhoog in zijn verblijf kunnen staan. Dit zijn wat mij betreft echt minimale afmetingen! Persoonlijk vindt ik dat een konijn minimaal 1 (kleine) vierkante meter nodig heeft aan leefruimte. Overigens...een konijnenhok kan nooit groot genoeg zijn.

Waar plaats ik mijn konijnenhok of -kooi?

Uiteraard ben je daar helemaal vrij! Let alleen op 1 ding en dat is dat het konijnenhok niet volop op de wind staat. Uiteraard is goede ventilatie erg belangrijk, maar met de opening van het hok volop op de wind is absoluut not done. Konijnen kunnen in principe in de winter tot temperaturen van -10 graden Celsius in hun buitenhok verblijven mits deze beschikt over binnenhok. Belangrijk hierbij te weten is wel dat je konijn ook in de periodes voorafgaand aan de winter buiten heeft geleefd en hierdoor dus een goede wintervacht heeft opgebouwd. In deze koude periodes is het aan te raden een stuk plexi-glas of een afdekgordijn voor de opening van het hok te hangen waardoor warmte beter blijft hangen en kou en wind beter buiten blijven. Blijf wel zorgen voor voldoende ventilatie! Dit kun je doen door een kiertje open te laten. Zorg er tevens voor dat er extra stro in het nachthok ligt waarin het konijn een lekker diep en warm holletje kan maken. Hiermee boots je het natuurlijke gedrag van het konijn na, want in de vrije natuur overleeft een konijn deze koude temperaturen door zich in holen diep onder de grond te verschuilen. Hier blijven ze lekker warm. Voor jonge konijnen tot 5 a 6 maanden is het aan te raden ze met temperaturen beneden het vriespunt in een schuur of binnenhok te plaatsen waar het vorst- en tochtvrij is. Zij hebben immers nog niet die wintervacht op kunnen bouwen. Voor extreme gevallen waarbij de temperaturen onder de -10 graden Celsius zakken, zoals in de winter van 2011/2012, moet je zorgen dat je een ruimte vrij maakt voor de konijnen in een schuur of garage die vorst- en tochtvrij is.