Vlaamse Reus

VIDEO - De Vlaamse Reus is een konijnenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit België. De Vlaamse reus is ontstaan uit het ras de Patagoniër welke inmiddels reeds uitgestorven is helaas.

De Vlaamse Reus als huisdier

Door het zachtaardige en lieve karakter van de Vlaamse Reus is dit konijnenras uitermate geschikt om te houden als huisdier. Realiseer je hierbij echter wel dat door de omvang van dit grote konijn, hij of zij wel voldoende bewegingsruimte nodig heeft. Mocht je besluiten een Vlaamse Reus binnen in huis te willen houden, zorg er dan voor dat je een zo groot mogelijke konijnenkooi aanschaft waar hij/zij goed inpast. Daarnaast kan je er voor kiezen om je konijn regelmatig los te lopen in de woonkamer. (kijk wel uit wanneer je een hond hebt...hond en konijn zullen ook eerst aan elkaar moeten wennen. Zo voorkom je ongelukken) Een konijn is oorspronkelijk natuurlijk een wild dier en dus zou het voor een Vlaamse Reus nog mooier zijn wanneer jij de mogelijkheid hebt om een groot konijnenhok met ren te maken in de achtertuin. Hier komt een konijn natuurlijk altijd het beste tot zijn recht. Even zo goed heb je nu nog de mogelijkheid om regelmatig met je grote reus te knuffelen en om hem aandacht te geven. De naam zegt het al een beetje, maar de Vlaamse Reus behoort tot de grotere en zwaardere konijnenrassen met een gemiddeld gewicht van zo rond de 7 kilogram en soms zelfs nog zwaarder. Dit prachtige ras kent meerdere effen kleuren, maar de wildkleur komt nog veel voor. Hieronder vindt je een overzicht van diverse kleuren van de Vlaamse Reus.
  • Haaskleur - Deze kleur is het resultaat van Nederlandse fokkerij en kent een prachtige haasachtige kleur echter is toch nog wat roder dan een haas.
  • Blauw-Grijs - De blauw grijze kleuren van dit konijn komen voort uit de konijn-grijze kleur
  • Zwart - Prachtige diepzwarte kleur met een donkerblauwe onderkleur.
  • Blauw - Een prachtige egaal blauwe kleur is zoals het hoort te zijn bij deze kleurslag. Dus bij voorkeur zonder inmenging van andere kleuren.
  • Blauw-Grauw - De vacht van deze kleur bestaat uit een blauwe onderlaag (grondkleur) en kenmerkt zich verder door de grijze toplaag met een blauwachtige gloed.
  • Konijn-Grijs - De konijn-grijze kleur komt dicht in de buurt van de kleuren van het wilde konijn. Met een grijze bruinachtige ondervacht en donkergrijze tot zwarte haren in de topvacht, krijgt deze kleur een hele natuurlijke uitstraling.
  • IJzer-grauw - Mooie egaal grijze kleur
  • Blauw - Persoonlijk vindt ik dit de mooiste kleur bij de Vlaamse Reus. Een prachtige effen blauw-grijze kleur geven het konijn een chique uitstraling.
  • Geel - Van staart tot aan de kop kenmerkt deze kleur zich door een mooi egaal geheel in een zacht gele bruine kleur.
 

Karakter Vlaame Reus

De Vlaame Reus is een konijnenras dat over het algemeen bekend staat als rustig, lief en aanhankelijk. Uiteraard is het zo dat ook bij konijnen het karakter per konijn verschillend kan zijn waarbij gezegd wordt door de echte Vlaamse Reus kenners dat een mannetje (ook wel rammetje genoemd) vaak nog wat liever en makkelijker is dan een vrouwtjes Vlaamse Reus (ook wel een Voedster genoemd). Ook gaat een Vlaamse Reus prima samen met andere (kleinere) konijnen, bedenk echter wel dat een Vlaamse Reus niet in een normaal middelgroot konijnenhok past. Ondanks dat de Vlaamse Reus ontzettend lief en makkelijk is in alles zijn het wellicht toch geen geschikte konijnen voor kleine kinderen. Dit heeft puur te maken met hun omvang en gewicht. Een Vlaamse Reus til je niet zomaar even op, zeker een kind niet.

Verzorging

De Vlaamse Reus heeft net als ieder ander huisdier een goede verzorging nodig. Dit konijnenras is echter wel wat duurder in het onderhoud dan een klein konijntje. Zoals ik hiervoor al aangaf begint het al met de aanschaf van een groter hok voor de Vlaamse Reus, maar daarnaast eet zo'n groot konijn natuurlijk ook een stuk meer en zal er meer zaagsel en andere bodembedekking nodig zijn dan voor een klein hok. Ook een konijn wordt tegenwoordig steeds meer en meer verzorgd op een manier zoals we ook onze hond of kat verzorgen. Denk hierbij aan shampoos om je Vlaamse Reus te wassen, maar ook borstels en kammen ter verzorging van de vacht van je reus. Voor een overzicht van verzorgingsartikelen voor konijnen klik je even op de link.