Mijn hond is bang voor vuurwerk

VIDEO - Oud en Nieuw staat weer voor de deur en ieder jaar weer wordt er voor miljoenen euro's de lucht in geknald om het nieuwe jaar in te luiden. Een prachtig en gezellig jaarlijks terugkerend ritueel uiteraard, maar voor veel honden is de maand december de vervelendste periode van het jaar. Vaak vanaf begin december zijn de eerste harde knallen al waar te nemen en raken veel honden helemaal in de stress.

Shortlist - Tips & Tricks

  • Laat je hond uit op een rustige plaats (bos, weiland, strand). Wellicht is uitlaten in de tuin zelfs nog een optie.
  • Houdt je hond tijdens dit soort dagen altijd aangelijnd. Voor je het weet nemen ze het hazenpad!
  • Sluit eventueel ramen en gordijnen en geef je hond afleiding in de vorm van muziek of spelen met de baas.
  • Troost je bange hond niet en geef zijn angstige gedrag op geen enkele manier aandacht. Dit versterkt namelijk alleen de situatie maar.
  • Laat je hond tijdens dit soort dagen nooit alleen. Zeker niet wanneer je nog niet precies weet hoe je hond gaat reageren.
  • Mocht je besluiten kalmeringsmiddelen en/of medicijnen toe te dienen, begin hier dan tijdig mee zodat de werking optimaal effect heeft. Dit geldt natuurlijk ook voor andere methoden zoals de vuurwerk CD en de vuurwerktraining bij je hondenschool.

Hoe reageert een bange hond op vuurwerk?

Een hond die bang is voor vuurwerk kan hier op verschillende manieren op reageren. De ene hond raakt van angst nagenoeg helemaal verstijfd en zal trillend in hoek of op een voor hem veilige plaats gaan zitten. Veel gevaarlijker zijn de honden die uit volledige paniek de benen nemen en op de vlucht slaan. Hierdoor ontstaan onveilige situaties waarbij de hond onder een auto terecht kan komen of anderzijds voor onveilige verkeerssituaties kan zorgen. Vaak ontstaat de angst voor vuurwerk bij honden in een situatie waarbij er bijvoorbeeld tijdens het wandelen met de hond een onverwachts luide knal plaats vindt. Niet alleen de hond schrikt hier van, maar wellicht jij zelf als baas ook. Zeker bij honden die al weinig zelfvertrouwen hebben of angstig aangelegd zijn zorgt zo'n luide knal er voor dat dit angstige gedrag verder aangewakkerd wordt. Niet alleen hij is geschrokken, maar jij als baas bent ook geschrokken en in de meest slechte situatie heb je daarna je hond ook nog getroost. Zijn angst wordt hier door bevestigd en wordt zijn angst door jou als baas beloond. Telkens wanneer jouw hond ergens van schrikt (vuurwerk of ergens anders van) probeer de hond dan volledig te negeren. Dat betekend dus dat je de hond niet aankijkt, troost of op welke andere mogelijke manier dan ook maar aandacht geeft. Het is van belang dit al vanaf pups af aan te doen zodat de hond leert dat angstig gedrag nooit beloond wordt. Laat zien dat angst in zo'n situatie niet nodig is door zelf heel rustig en kalm te reageren op de betreffende situatie door eigenlijk gewoon normaal te doen.  Laat je hond bij een schrikmoment ook niet vluchten in huis, bijvoorbeeld onder het bed of achter een bankstel. De hond leert dan dat vluchtgedrag een bepaald gevoel van veiligheid geeft door bijvoorbeeld onder het bed te gaan zitten. Een hond zal dan ook in de toekomst vaker bij angstige situaties dit vluchtgedrag vertonen wat van kwaad tot erger wordt.

Hond uitlaten op en rond de jaarwisseling

Ongeacht of je hond nu wel of niet bang is voor vuurwerk, laat je hond rond deze dagen nooit onaangelijnd uit. Het risico dat je hond toch schrikt (en wellicht jijzelf ook) is bijzonder groot tijdens deze periode en de kans dat je hond op de vlucht slaat natuurlijk erg groot. Dit zorgt vervolgens weer voor gevaarlijke verkeerssituaties.  Zeker wanneer je hond bang is voor vuurwerk is het aan te raden om de hond bijvoorbeeld mee te nemen in de auto naar een bos of weiland waar minder vuurwerk afgestoken wordt, althans waar de kans dat er vuurwerk wordt afgestoken aanzienlijk kleiner is. Ook hier geldt dan alsnog....pas op met het laten loslopen van je hond. Tip: Kent u iemand die ook een hond heeft die totaal niet bang is voor vuurwerk? Plan dan een double date in ga er samen op uit met de andere hond. Honden zijn namelijk roedeldieren en leren erg veel van elkaar.

Wat kunnen we verder tegen vuurwerkangst bij honden doen?

Ik heb hiervoor kort besproken hoe je het beste kunt reageren op je hond wanneer deze bang is voor vuurwerk. Alleen zo reageren is vaak niet voldoende om te angst helemaal weg te halen en dus zijn er nog een aantal andere manieren om vuurwerkangst bij honden tegen te gaan of preventief te voorkomen. Hieronder zal ik een aantal methodes bespreken

Vuurwerk CD voor honden

Op deze cd staat een trainingsprogramma voor honden waarmee ze langzamerhand wennen aan de geluiden van vuurwerk. Allereerst is het belangrijk hier tijdig mee te starten en niet pas op 29 december. Je plaatst de cd in de cd-speler en vervolgens worden er vuurwerkgeluiden afgespeeld, echter wanneer je de eerst keer start is het volume dusdanig laag dat het net hoorbaar is voor de hond. Tijdens het afspelen van de cd ga je iets leuks met hem doen zoals spelen met een bal of z'n favoriete hondenspeeltje Als dit goed gaat kun je stap voor stap het verdere volume opschalen en herhaal je het proces zoals hier boven beschreven op dezelfde manier. Je hond zal straks niet meer bang zijn voor plotselinge luide knallen door vuurwerk. Tijdens deze training heb je immers ook steeds leuke dingen met hem gedaan waardoor hij hier zijn focus op had en dus naar verloop van tijd vuurwerkgeluiden gaat associëren met leuke dingen. De vuurwerk CD voor honden is hier verkrijgbaar.

Training Hondenschool

Er bestaan diverse hondenscholen die training geven speciaal voor honden die bang zijn voor vuurwerk. Ook hier geldt dat het wel belangrijk is om tijdig met deze training te beginnen. De hond leert hier dat het onnodig is om bang te zijn voor vuurwerk en jij als baasje leert om op de juiste manier met de situatie en de hond om te gaan.

Feromonentherapie

Voordat je besluit om je hond medicijnen toe te dienen tegen zijn vuurwerkangst wil ik graag nog een andere mogelijkheid met je doornemen. Er bestaat namelijk zoiets als feromonetherapie. Deze therapie wordt toegepast middels een soort geurverdampers die feromonen verspreiden door de kamer of ruimte waar je hond zich bevindt. Feromonen zij stoffen die normaal al op een natuurlijke manier door dieren worden verspreid en iets zeggen over de gemoedstoestand van een dier. Honden worden hier over het algemeen rustig van. Feromonen hebben op mensen verder geen enkel effect en sterker nog...wij ruiken ze niet eens. Kortom niet schadelijk voor de mens! Let er wel op bij aanschaf van dit product of de hoeveelheid die wordt verspreidt via een speciaal apparaatje in het stopcontact, wel voldoende is om de gehele ruimte of kamer waarin de hond zich doorgaans bevindt te bereiken. Bij grotere ruimtes kunnen 2 of 3 van deze apparaatjes nodig. Laat u hierover voorlichten.

Medicijnen

De meest voorgeschreven medicijnen voor honden met vuurwerkangst is Acepromazine. Dit zijn krachtige kalmeringspillen die een hond nagenoeg helemaal lam leggen waardoor de hond niet meer reageert op het vuurwerk. Maar is dit wel het beste medicijn of de beste manier? Er zijn ook nogal wat specialisten die niet bepaald een voorstander zijn van deze tabletten. Volgens hen zorgt dit Acepromazine ervoor dat de hond volledig lam gelegd wordt en weinig tot nagenoeg niet meer op de prikkels (vuurwerk) reageren terwijl ze deze nog wel degelijk goed mee krijgen. Vaak is de hond te suf en te verlamd om nog een schrikreactie te kunnen geven of enkele andere lichamelijk fysieke reactie. Ook de reactie "the day after" kan nogal eens sloom en suf zijn. De hond heeft de angst namelijk wel degelijk meegemaakt, maar was simpelweg fysiek niet in staat hierop te reageren. Enkele bekende merken Acepromazine zijn Vetranquil, Seladin enTranqoral. Mocht je besluiten Acepromazine toe te dienen aan je hond wees je er dan wel van bewust dat dit middel niet geschikt is voor honden met epilepsie en honden met hartkwalen. Ook met oudere en zwakkere honden moet je oppassen. Raadpleeg bij enige twijfel altijd je dierenarts.

Homeopatische Middelen

Tot slot bestaan er nog diverse medicijnen op homeopatische basis of op kruidenbasis. De meest voorkomende  is MacSamuel Schrikken. Dit homeopatische middel kan een bijzonder goede werking hebben tegen voorwerkangst bij honden en katten. Belangrijk bij dit homepatische medicijn is dat je er tijdig mee begint, laten we zeggen een week of 4 voor Oud en Nieuw. Doe je dit niet dan heeft dit geneesmiddel niet het effect die het behoort te hebben. Gedurende deze periode verdun je 3 maal daags een klein beetje water met gemiddeld 10 tot 20 druppels van MacSamuel Schrikken, dit afhankelijk van het formaat en gewicht van je hond. Groot voordeel van dit medicijn is dat er in principe geen bijwerkingen heeft en de hond wordt er ook niet echt sloom van. Er zijn diverse middelen op homeopatische basis die een rustgevend en kalmerend effect hebben ook angstige honden. De omvang en hoedanigheid van de angst speelt ook een rol bij de keuze van het geschikte middel. Mijn advies is om je hierover te laten informeren door een dierenarts of specialist.