Skinny Cavia

VIDEO - De Skinny Cavia, de naam zegt het al een beetje, is een caviaras dat zich kenmerkt door het feit dat ze geen of nauwelijks haar hebben. Je moet er van houden, maar wie eens iets anders dan anders wil en toch op zoek is naar een lief en handzaam huisdier, zou kunnen overwegen om een Skinny Cavia aan te schaffen in plaats van een normale cavia met haar zoals we die hier kennen.

Ontstaan van de Skinny Cavia

De Skinny cavia is nog maar een betrekkelijk jong caviaras en eigenlijk bij toeval ontstaan in een laboratorium eind jaren 70 van de vorige eeuw. In 1982 werd in Canada voor het eerst gefokt met de Skinny cavia. Toch is de Skinny cavia in veel landen nog niet officieel erkend als caviaras waardoor er bijvoorbeeld op keuringen en tentoonstellingen nog geen vaste rasstandaarden kunnen worden toegepast. Wanneer er Skinny cavia's op een keuring of tentoonstelling aanwezig zijn wordt vaak de rasstandaard gebruikt van landen die deze al wel hebben. Veelal zijn dit de standaarden die in landen als Zweden en Hongarije worden gebruikt. De Skinny cavia is in ieder geval nog niet officieel erkend als caviaras in Nederland en Duitsland maar ook nog niet in de Europese Standaard.

Karakter van een Skinny Cavia

Ondanks dat deze kale cavia er toch iets anders uitziet dan de "normale" cavia zoals we die kennen zijn er over het algemeen weinig verschillen tussen de karakters van andere cavia's. Ook de onderlinge interactie en acceptatie tussen langharige cavia's, kortharige cavia's en kale cavia's verloopt volledig normaal zoals tussen cavia's van het zelfde ras. De Skinny cavia is dus net alle alle andere caviarassen een bijzonder sociaal en rustig dier die zich uitstekend leent om als huisdier te worden gehouden. Voor een uitgebereide omschrijving over de cavia in het algemeen en de herkomst van de cavia leest je meer in het artikel De Cavia,een bijzonder huisdier.

Verzorging van de Skinny Cavia

De verzorging van de Skinny cavia, en dan heb ik het name over de huidverzorging, vergt even de nodige attentie wanneer je overweegt een Skinny Cavia aan te schaffen. Juist doordat deze dieren nauwelijks tot geen haar hebben moet heeft de huid van dit caviaras extra aandacht nodig. Zo moet je je bijvoorbeeld realiseren dat de Skinny cavia een cavia is die sowieso binnen gehouden moeten worden. Dit kan bij jou in huis zijn of in een andere ruimte waar de temperatuur in ieder geval tussen de 18 en de 22 graden ligt. Het najaar en de winter zijn veel te koud en de zomer kan veel te warm worden. Haar biedt namelijk veel warmte, maar ook bescherming tegen invloeden van buitenaf zoals de zon. En juist doordat ze geen haar hebben zullen ze dus snel verbranden in de zon. Gaat je cavia toch naar buiten met mooi en warm weer, zorg dat je de Skinny goed insmeert met een hoge factor zonnebrandolie. Vergeet hierbij het koppie en de oren niet. Kortom, het beste gedijt de Skinny cavia in een omgeving zonder al te veel temperatuurschommelingen. De kans op kleine wondjes of open plekjes op de huid is ook aanzienlijk groter dan bij cavia's die wel haar hebben. Het is belangrijk deze open wondjes goed schoon te houden en te verzorgen. Hiermee voorkom je infecties en verdere uitbreiding van huidwondjes.