Hond mee in het Vliegtuig

Vliegtuigbench

Soms komt het voor dat je hond mee moet in het vliegtuig. Denk aan situaties waarbij je gaat emigreren, voor langere tijd op vakantie gaat of wanneer je de hond verkocht hebt naar het buitenland. Aan het vliegen met honden zijn best strenge regels gebonden die bovendien vaak ook nog weer verschillend zijn onder diverse vliegtuigmaatschappijen. In Amerika bestaat zelfs al een speciale vliegtuigmaatschappij voor honden. Tijdens deze vluchten mogen de honden gewoon naast hun baasje in het vliegtuig zitten en dus niet in een kennel in het afgesloten luchtruim. Een beetje Amerikaans..dat wel en dat is waarschijnlijk ook  de reden dat dit alleen nog maar in Amerika beschikbaar is en verder eigenlijk nog niet.

Waar moet je allemaal rekening mee houden eigenlijk?

Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn bij het nemen van het besluit om een hond mee te nemen in het vliegtuig. Deze zaken hebben we hieronder even overzichtelijk op een rijtje gezet.

Gezondheid
De hond moet in staat van goede gezondheid zijn. Een vliegreis neemt de nodige spanning met zich mee, zeker voor de hond. Het is daarom belangrijk dat je hond in blakende gezondheid verkeerd alvorens je met hem gaat vliegen. Sommige rassen kunnen het door de ijle lucht in een vliegtuig wat kortademig worden. Met name honden met stompe neuzen kunne hier nog wel eens last van hebben, zoals Mopshonden, Boxer en Buldoggen.

Kalmerende middelen
Daarnaast is het niet verstandig om de hond kalmerende middelen toe te dienen voor vertrek. Door toediening van kalmerende middelen worden de hond suf waardoor ze zich minder goed schrap kunnen zetten in de reisbench tijdens de vlucht (bijvoorbeeld bij opstijgen en landen).  Daarnaast bestaat de kans dat een hond last krijg van zogenaamde luchtziekte (zoiets als wagenziek of zeeziek) en daardoor misselijk en ziek wordt. Normaal gesproken moet een hond dan overgeven, echter bij het gebruik van kalmerende middelen wil dit vaak ook niet goed. Tot slot is het voor een hond toch een hele gebeurtenis zo'n vliegreis en wanneer hij te versuft is om nog adequaat te reageren op bepaalde situaties kan dit ervoor zorgen dat hond alleen maar zenuwachtiger wordt en last krijgt van meer stress. Overleg bij twijfel altijd even met je dierenarts.

Reisbench
Tijdens de vlucht is het verplicht dat de hond in een vliegtuigbench zit in het vrachtruim. Hiervoor zijn speciale reisbenches die verplicht zijn, maar daarover later meer. Het is dus belangrijk dat je hond wel gewend is aan een bench. Is hij dit niet gewend dan is het verstandig de hond hier een aantal weken voordat je gaat vliegen al aan te laten wennen. Dit voorkomt een hoop problemen en extra stress voor de hond. Hij moet zich veilig voelen in zijn bench.

Vaccinaties
Zorg altijd tijdig voor de juiste entingen en vaccinaties. Verdiep je ook goed in de voorwaarden die het land stelt waar je naar toe reist, dit is per land nogal verschillend en ieder land stelt hierin zijn eigen eisen. Zorg ook voor de juiste reisdocumenten voor de hond. Dit kan een door een dierenarts ondertekende gezondheidsverklaring zijn of een bewijs dat de hond gevaccineerd is tegen bepaalde ziekte zoals Rabiës of andere ziektes. Voor sommige landen is het zelfs noodzakelijk dat er eerst bloedtesten worden afgenomen bij de hond en die vervolgens onderzocht moeten worden door de VWA  (Voedsel & Waren Autoriteit). Dit proces kan soms enkele weken tot maanden in beslag nemen, dus zorg dat je dit soort dingen tijdig uitzoekt en regelt.

Eten & Drinken
Geef de hond 12 uren voor vertrek geen eten meer. De kans dat de hond tijdens de vlucht angstig of misselijk wordt is altijd aanwezig en dus neemt de kans op overgeven of diarree ook toe. En dit wil je liever niet tijdens de vlucht met de hond. Door de hond dus vooraf geen eten meer te geven verklein je de kans aanzienlijk op dit soort ongelukjes. Geef de hond ook niet teveel drinken voor en tijdens de reis.  Uiteraard hangt één en ander ook af van hoelang de reis gaat duren. Een trip naar Australië vraagt toch wat een andere voorbereiding dan bijvoorbeeld een trip van 3 uurtjes vliegen naar Griekenland.

Overstappen
Soms komt het voor dat je tijdens je reis over moet stappen op een ander vliegtuig. Indien mogelijk (met name qua tijd) is het verstandig de hond zelf op te halen en zelf opnieuw in te checken voor de nieuwe vlucht waarnaar je overstapt. Zo weet je zeker dat je hond in het goede vliegtuig zit en kan er niks mis gaan. Indien voldoende tijd en ruimte kun je de hond nog even uitlaten. Uiteraard is ook het doel van de vliegreis bepalend of je de hond wel of niet mee neemt. Uiteraard bij emigratie of verkoop van een hond naar het buitenland zul je weinig keuze hebben, maar wanneer je drie weken op vakantie gaat naar de Maladiven zou je kunnen overwegen om je hond in Nederland of België te laten bij vrienden, kennissen of familie. Lukt dit niet dan zou ook een hondenpension een goede optie kunnen zijn. Dit hoeft niet per definitie duurder te zijn dan de hond meenemen in het vliegtuig.

Waaraan moet een bench voldoen tijdens het vervoer per vliegtuig?

Aan het vliegen met honden zijn strenge regels verbonden en dan met name voor de veiligheid van de hond. Zo is het verplicht om tijdens het transport per vliegtuig je hond te vervoeren in een zogenaamde Skykennel. Deze kennels zijn extra sterk en speciaal getest door de IATA, de International Air Transport Association. Een kennel moet dus altijd IATA goedgekeurd zijn alvorens deze gebruikt mag worden voor het vervoer van honden. Zorg er daarnaast voor dat de reisbench groot genoeg is, maar ook weer niet dusdanig groot dat er 2 of 3 honden in passen. De hond moet in ieder geval comfortabel kunnen liggen en hij moet kunnen staan in de bench. 

De keuze van een Vliegtuigmaatschappij

Ondanks dat een aantal zaken wettelijk zijn geregeld en vastgesteld zitten er qua prijs en mogelijkheden nog behoorlijke verschillen tussen de diverse vliegtuigmaatschappijen. Wettelijk zijn er een aantal regels vastgelegd door de IATA, de Live Animals Regulations en de Animal Welfare Act. Deze instanties hebben onder meer zaken geregeld zoals de luchtdruk en de temperatuur in het vrachtruim, maar ook de manier waarop de honden in- en uitgeladen worden voor en na transport. Alles uiteraard in het belang van het welzijn van de honden. Zij moeten de reis uiteraard ook op een prettige manier beleven en doorkomen. Doorgaans zijn er drie verschillende manier om je hond mee te nemen in het vliegtuig, namelijk als "handbagage" waarbij de hond gewoon bij jou in het vliegtuig zit, als cargo en in de bagageruimte. Hieronder zetten we alles even duidelijk uiteen.

Handbagage
Het is mogelijk je hond mee te nemen als handbagage in het vliegtuig zodat hij of zij lekker bij zijn baas in het vliegtuig kan zitten. Voorwaarde hiervoor wel is dat je hond klein genoeg is om in een hondentas te passen. Per maatschappij kan het verschillen tot welk gewicht honden mee mogen in de cabine van het vliegtuig. Dit is vaak mogelijk tot een totaalgewicht van 75 kg voor zowel hond als kennel.

Cargo
Hierbij wordt de hond gewoon als losse vracht beschouwd waarbij de mogelijkheid wel bestaat dat de hond niet op de zelfde vlucht zit als waar jij zelf ook mee vliegt. Wanneer je dus samen op reis gaat is dit niet de meest voor de hand liggende optie. Wanneer je een hond verkocht hebt aan het buitenland kan dit wel een goede optie zijn aangezien je dan vaak zelf niet mee vliegt. Wordt veelal ingezet wanneer hond en kennel zwaarder wegen dan 75 kg.

Bagageruimte
Bij deze optie zitten zowel de hond als de baas gewoon in het zelfde vliegtuig, echter de baas in de cabine en de hond in zijn bench in het bagageruim.

Wat kost het om een hond mee te nemen in het vliegtuig?

De kosten voor het vliegen met de hond zijn nogal verschillend per vliegtuigmaatschappij en dus loont het vaak wel om hier eens rustig een halve dag tot een dag voor te gaan zitten. Het verschil kan namelijk oplopen tot honderden euro's. De meeste maatschappijen voeren hierbij een eigen "hondenbeleid" waarbij de ene maatschappij een vast tarief hanteert ongeacht of de hond per cargo, in het bagageruim of in de cabine vervoerd wordt. Andere maatschappijen maken hier wel weer onderscheid in waardoor het weer interessant is wat de goedkoopste manier is om mee te vliegen. Er bestaan tegenwoordig ook speciale diensten voor het vervoeren van honden per vliegtuig. Zo heeft KLM hiervoor een speciale dienst waarbij alles in het werk wordt gesteld om honden en andere dieren zo goed mogelijk te vervoeren. Er reist dan bijvoorbeeld speciaal een dierenverzorger mee die de dieren in de gaten houdt. Op en rond Schiphol zijn ook meerdere bedrijven gevestigd die zich speciaal hebben toegelegd op het vervoer van huisdieren zoals honden en katten. Bij hen kun je vaak zo'n IATA goedgekeurde bench huren en zij regelen verder alles helemaal voor jou en je hond. Zij hebben zelfs in en rond hun bedrijfspand allemaal kennels en hokken zodat je de hond er vroegtijdig af kunt leveren. Zij zorgen ervoor dat de hond op het juiste tijdstip naar het juiste vliegtuig wordt gebracht. Wat vaak een goede manier is wanneer je samen met de hond gaat vliegen is dat je hem gewoon opgeeft als zijn bagage. Vaak mag je tot een gewicht van 20 kg aan bagage meenemen en wanneer je dit gewicht overschrijd betaal je een bedrag per kilo bij. In dat geval worden het gewicht van de hond en het gewicht van de reisbench bij elkaar opgeteld en moet je dan meestal wat bijbetalen. Maar toch is dit vaak goedkoper dan wanneer je de hond apart incheckt en bijvoorbeeld als cargo laat versturen.   

 

Vliegtuigbench kopen

Bij Witjes Verzendhuis kun je voordelig een vliegtuigbench kopen. Zie hieronder het assortiment.