Lancashire Heeler

De Lancashire Heeler is een vrolijke en spontane hond die wat van een herder en een vleugje terriër in zijn karakter heeft. Het herderkarakter zal vooral te zien zijn in zijn gehoorzaamheid en aanhankelijkheid naar de baas. Het terriërkarakter komt bovendrijven als er iets te beleven valt om op te jagen. De Heeler is een kleine hond met een schofthoogte van ongeveer 25 tot 30 centimeter en een gewicht tussen de 7 en 10 kg.Lancashire Heeler De kleuren zijn voornamelijk zwart met bruine aftekening (black en tan) maar er komen ook leverkleurige heelers voor (liver en Tan). Je kan met deze kleine herder verschillende takken van hondensport beoefenen,gehoorzaamheid, behendigheid, fly bal,enz. Ook zijn ze zeer goed in speuren. Je kan je hond ook op verschillende tentoonstellingen showen de Heeler is niet FCI erkend maar wel in de Scandinavische landen, Nederland Engeland en Ierland.

Talent

Er is echter nog een talent wat de Heeler bezit en dat is koeien drijven. Hier zijn ze in het verleden op gefokt om de koeien in Lancashire van de boten naar de slachthuizen te drijven. Toen dit niet meer nodig was is er het terrier bloed ingefokt om toch nog van nut te zijn op de Engelse boerderijen. De Lancashire Heeler heeft een verborgen talent en dat is namelijk veedrijvenUit ervaring weten wij dat dit drijven er nog steeds inzit meestal zijn ze niet te houden als er een groep koeien niet bij elkaar staan. Dit gaat gepaard met een hoop kabaal en in de hakken van de koe bijten om ze bij elkaar te drijven. Als de koe schopt duikt de Heeler onder de poten door. Dit word nip and duck genoemd. Het is erg leuk te zien dat deze kleine herder dit kunnen maar bedenk wel dat de koeien meestal van iemand zijn die dit niet kan waarderen e n verkeerd interpreteert met alle gevolgen van dien.

Opvoeding

De Lancashire Heeler is een kleine veelzijdige hond die geen harde hand nodig heeft met de opvoeding ( bij te veel druk word de hond onzeker). Let wel dit betekend niet geen opvoeding zoals bij elke hond moeten er wel regels zijn en die moeten opgevolgd worden. Als je dit in acht houdt dan heb je er een leuke gehoorzame hond aan die graag met je mee gaat en alles voor je wilt doen. De Heeler kan goed met kinderen als zij de regels in acht nemen.

Beweging

De Lancashire Heeler heeft veel beweging nodig als hij eenmaal volwassen is. Maak lange wandelingen ballen gooien en eventueel langs de fiets lopen.Lancashire Heeler puppy Ga op cursus geef hem uitdagingen want anders gaat hij zich snel vervelen en zal zelf uitdagingen zoeken. Dit moet je niet willen want achter fieters, brommers, kinder enz. aanjagen is niet leuk eveneens het slopen van je huis en in je broekspijpen hangen. Let wel hij weet niet beter want dit is heelen en daar is hij op gefokt. De Lancashire Heeler is niet graag alleen dus niet geschikt voor mensen die werken. Als je voor een Heeler gaat dan heb je een maatje voor het leven en er een leuke huisgenoot bij.

Gezondheid

De Heeler is een gezond ras. Echter er zijn twee erfelijke oogafwijkingen die binnen dit ras voorkomen. De meest voorkomende afwijkingen zijn.

PLL Praimarie Lensluxatie

Dit is een oogafwijking die te maken heeft met de lens van het oog en zeer kwalijk is en de hond binnen afzienbare tijd blind word. De oogafwijking kan zich openbare vanaf driejarige leeftijd van de hond.

Collie Eye Anomly

Lancashire Heeler in het bosIs een afwijking die minder voorkomt maar wel erfelijk is. Op d.d. 22 oktober 2009 is er in Engeland een gen ondekt dat deze afwijking kan vaststellen Tevens is er dna test ontwikkeld om vast te stellen of de hond dit gen heeft. Let op koop nooit een pup waarvan beiden ouderdieren niet getest zijn en let op dat de pup ook getest is dit gebeurd op de leeftijd van 5 weken. Het beste is om 2 DNA vrije ouderdieren te hebben en een vrije pup te kopen. Deze rasomschrijving is een bijdrage van Astrid van kennel Clogmills Lancashire Heelers