De Tosa Inu

De Tosa (beter bekend als Tosa Inu) is een tamelijk onbekend ras van het molossertype. Zijn geschiedenis wortelt in Japan. Hoewel hij met 60 tot 80 kilo zwaar is en massief aanvoelt, is het een atletisch gebouwde hond met een goed uithoudingsvermogen voor zijn type. Kleurvariëteiten zijn (licht- en diep-)rood, zwart, en gestroomd, al dan niet met een witte aftekening op borst en voeten. Schofthoogte valt meestal tussen de 60 en 80 cm, met een duidelijk verschil tussen reu en teef. Vanwege zijn sterke lichaam én zijn sterke karakter is de Tosa geen hond voor de beginnende hondenbezitter.

Karakter

Een Tosa is geduldig, rustig, moedig, gehoorzaam, waakzaam, geen overdreven blaffer. Hij is zeer trouw aan zijn familie Een zwarte Tosa Inuen is wat afstandelijk voor vreemden. Hij is onverschrokken maar met een klein hartje. Het meest typerend voor een Tosa is dan ook dat hij een ontzettend dankbare opstelling heeft tegenover zijn mensen, maar bikkelhard is voor zichzelf. Het is een rustige, maar zeker geen luie hond. Hij zal zich aanpassen aan de ruimte die er is, maar leven in een kennel buitenshuis zal voor een Tosa moeilijk te verdragen zijn. Daarvoor zijn ze veel te fijngevoelig. Ze voelen zich echt deel van de familie en verdienen ook gewoon hun plekje voor de open haard. Waar je niet aan kunt tornen is zijn beschermingsdrang en liefde voor de baas. Vergeet ook zeker niet zijn Japanse grootheidswaan: het moet bij hem echt van twee kanten komen! Je verdient zijn respect alleen door hem te respecteren. Een arrogante opstelling is hem dan ook niet vreemd. Over het algemeen is de Tosa echter vooral een hond die gewoon graag dicht bij je is, liefst zonder al te veel gedoe.

Opvoeding

Een Tosa pup blijft lang de benjamin: het duurt zeker 2,5 tot 3 jaar voordat ze volwassen zijn. Ze maken een lange puberteit door en zullen je altijd ‘uitproberen’. Om aan een Tosa een fijne hond te hebben is een stabiele en consequente opvoeding dan ook een vereiste. Een stabiele opvoeding is wel te verstaan iets compleet anders dan africhting met harde Tosa Inuhand. Hier kan een Tosa namelijk absoluut niet tegen! Ook met schreeuwen bereik je al snel precies het omgekeerde: ze laten zich absoluut niet dwingen, ook niet door de baas. De kunst is dus om de balans te vinden tussen een consequente, sterke aanpak én een zachtaardige. Onmogelijk? Zeker niet! Het vereist alleen wat ervaring en misschien ook wel enig doorzettingsvermogen. Vergis je niet: de Tosa is bijzonder intelligent, maar ook behoorlijk eigenwijs. Als het hem niet zint kan hij behoorlijk koppig zijn. Een slaafse hond is de Tosa dus zeker niet, hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn die graag eindeloos voor je willen werken. Daarvan zijn in Nederland enkele goede voorbeelden te vinden, die het tot een hoge graad van gehoorzaamheidstraining hebben geschopt. Gehoorzamen kan hij dus als de beste, maar de aandacht verslapt als hij het nut of de lol er niet van inziet. In huis zal hij zich echter al snel goed gedragen, omdat de Tosa een grote drang heeft naar harmonie.

Gezondheid

Over het algemeen is de Tosa een gezond ras. Pups hoeven niet op erfelijke afwijkingen te worden getest en ook de rasvereniging schrijft naast het screenen van heupdysplasie geen bijzonderheden voor. In mindere mate zijn sommige Tosa’s gevoelig voor oogontstekingen of tussenzoolontstekingen. Gemiddeld haalt een Tosa met gemak de leeftijd van 10 jaar.

Bijzonderheden

Oorspronkelijk werd de Tosa gebruikt als toernooihond. Ze werden ingezet in een ‘worstelvariant’ van het Rode Tosa Inuhondenvechten. In Japan bestaat deze praktijk nog steeds en trekt veel publiek. Een kampioen krijgt de titel Yokozuna en is daarmee de trots van veel Japanners. Een van de voornaamste regels is dat de strijd zich in volstrekte stilte moet voltrekken. Dat verklaart waarom een Tosa niet snel blaft en nog minder snel laat merken dat hij pijn heeft. Wij willen voorop stellen dat de Tosa geen allemansvriend is, en dat is één van de redenen dat het ook geen allemanshond is. Wie zijn leidersrol niet serieus neemt en daarbij niet stevig in zijn of haar schoenen kan blijven staan, is niet opgewassen tegen een Tosa, die van oorsprong dominant is aangelegd. Anderzijds geldt dat wie zijn Tosa een stabiele opvoeding kan geven, een heel bijzondere vriend voor het leven en een sterke beschermer heeft die in elke situatie voor zijn baas door het vuur zal gaan.

Meer weten?

Dit artikel over de Tosa Inu is een bijdrage van Monique van Strien. Voor meer informatie over de Tosa Inu kunt u  terecht bij Monique van Strien, Tosa-eigenaresse en liefhebster in hart en nieren en tevens oprichtster van Familiekennel “of the Kochi Castle”.