De Russische (Russkiy) Toy Terriër

De Russische (Russkiy) Toy Terriër is een klein ras van gemiddeld 25-26 cm schoft hoogte. Hij heeft een eigenschap om zich heel snel te hechten aan zijn baasje, hij houdt van je met hart en ziel. Hij is erg makkelijk in onderhoud en hij wordt makkelijk meegenomen met een wandeling of op vakantie. Het is tevens een geschikt ras voor mensen die weinig kracht in hun handen hebben waardoor ze dus geen grote hond kunnen hebben, of bijvoorbeeld geen lange wandelingen aan kunnen. Zelfs als u ’s ochtends uw bed niet uit kan komen is de Toy zelfs te trainen om zijn behoefte op een honden toilet te doen. Het ras is tevens erg geschikt om in de stad te houden, echter zoals elke hond vind hij het heerlijk om lekker buiten in de natuur met zijn baasje te wandelen, daar voelt hij zich geweldig!Russische Toy Terrier Pup Wat kunnen wij u vertellen over de Russische Toy Terriër? Het is een van de weinige echte Russische rassen die zich sterk heeft gemanifesteerd in de wereld. In Europa neemt de vraag naar Russische Toy Terriër sterk toe. Kijk gewoon eens naar ze en u snapt meteen wat wij bedoelen… De Toy is klein, makkelijk in de omgang, niet kieskeurig met eten en zeer communicatief met zijn baasje. Met uw Toy kunt u de hele wereld rond want hij verdraagt allerlei soorten transporten. Het enige waar rekening mee gehouden moet worden, is de grootte en het postuur van deze hond. DeToy Terriër is klein, slank en kwetsbaar. Wees voorzichtig en aandachtig met hem, vooral met de pup. Wanneer je hem verkeerd behandeld kan hij getraumatiseerd worden. Wanneer er kinderen in het gezin zijn moeten de ouders duidelijk zijn dat er totdat de Toy volwassen is, niet hard met deuren gegooid mag worden, niet te lang spelen, niet hard stoeien en niet aan de pootjes en staart trekken! In de winter als de temperaturen zakken naar 5 graden zal de Toy echt aangekleed moeten worden wanneer u met hem naar buiten gaat, hij zal het anders veel te koud krijgen en daardoor kans krijgen om ziek te worden! We zullen eerst wat concrete informatie vertellen over de Toy...

Oorsprong

Rusland

Classificatie

F.C.I.: Groep 9, gezelschapshond.

Uiterlijke verschijning

Een kleine elegante hond, levendig, met lange benen, met fijne botten en magere spieren. Vierkante bouw, diepe borst.

Temperament

Actief, zeer vrolijk, noch laf noch agressief. Het gedrag is beduidend verschillend tussen de reutjes en teefjes. De reutjes zijn feller.Russische Toy Terrier Pups

Hoofd

Klein in vergelijking met het lichaam.

Schedel

Hoog maar niet te breed.

Gezicht

Neus: Klein, zwart of aanpassend aan de haarkleur Snuit: Hellend en gericht, iets korter dan de schedel Lippen: Dun, mager, nauwsluitend en donker of aanpassend aan de haarkleur Kaken/Tanden: Klein, wit. Schaarbeet. Afwezigheid van 2 snijtanden in elke kaak wordt toegelaten Jukbeenderen: iets zichtbaar Ogen: Vrij groot, goed rond, donker, prominent, recht vooruit kijkend. De oogleden zijn donker of aanpassend aan de haarkleur, strak sluitend om de ogen Oren: Groot, dun, staand. De langharige Toy heeft veel haar aan de oren, hier mogen krullen in zitten.

Hals:

Lang, hoog gedragen, licht gebogen.

Lichaam:

Ruglijn: Geleidelijk aan afdalend van de schoft naar de staartwortel. Schoft: Licht gebogen. Rug: Sterk en recht. Lende: kort en licht gebogen. Kruis: enigszins afgerond en gebogen. Borst: De borst is ovaal, voldoende diep en niet te breed. Buik: Een keurig gebogen lijn vanuit de borst naar de flanken.

Russische Toy Terrier

Staart:

Gedragen, de staart mag in de gedragen vorm niet lager hangen dan in de lijn van zijn rug. In sommige landen komt het couperen van de staart nog wel eens voor.

Ledematen

Benen: Recht en parallel. Achter benen staan iets wijder dan voorbenen. Schouders: Lang en weinig gebogen. Boven been: Deze vormen van een hoek van 105 graden met het schouderblad. De lengte van de bovenbeen is ongeveer gelijk aan de lengte van schouder. Ellebogen: Overeenkomstig het lichaam. Pols: Gebogen. Voorpoten: Klein, ovaal. De voetkussens zijn zwart of aanpassend aan de haarkleur. Dijbeen: De spieren zijn mager en ontwikkeld. De hogere en lagere dijen zijn van de zelfde lengte. Achterpoten: klein, ovaal en een klein beetje smaller dan voorpoten. De voetkussens zijn zwart of aanpassend aan de haarkleur.

Beweging

Gemakkelijk, ongecompliceerd, snel. Geen merkbare verandering in ruglijn wanneer ze bewegen.

Huid

Dun, droog en strak.

Vacht

Er bestaan twee types voor het ras: kortharige en langharige.
 • Kortharige: kort glanzend haar, zonder ondervacht.
 • Langharige: het lichaam heeft matig lang (3-5 cm) stijl of licht golvend haar, die niet de natuurlijke vorm van het lichaam verbergt. Het haar op het hoofd is kort en dicht. De voeten hebben lang, zijdeachtig haar dat de tenen verbergt. De oren hebben dikker, lang haar.
De honden die ouder dan 2,3 jaar zijn, hebben de schitterende haargroei rondom de oren, deze haren zouden de oren volledig moeten verbergen.

Kortharige Toy & Langharige Toy

Kleur: Black and tan, Brown and tan, Bleu and tan, Rood, Sabel. Hoogte: Schoft hoogte: 20 - 28 cm (tolerantie +/- 1 cm) Gewicht: Gewicht: tot 3 kg

Fouten

 • Schuchter gedrag.
 • Overbijt en onderbijt.
 • Half hangende oren. Bij langharige honden met zware haren rondom de oren is het toegestaan maar niet wenselijk.
 • Laag hangende staart.
 • Aanwezigheid van kale plakken bij kortharige honden.
 • Te lang of te kort haar bij de langharige honden.
 • Kleine witte vlekken op borst en tenen.
 • Compleet zwarte, bruine en blauwe kleuren.

Eliminatie fouten

 • Agressief gedrag.
 • Overdreven verlegen en schuw.
 • Afwezigheid van 1 hoektand, afwezigheid van meer dan 2 snijtanden in één van beide kaken.
 • Totaal hangende oren.
 • Te korte benen.
 • Veel kale plekken bij kortharige honden.
 • Langharige honden: afwezigheid van haar rondom de oren bij een volwassen hond. Aanwezigheid van sterk krullend haar op het lijf, witte vlekken op het hoofd, buik, borst en keel.
 • Hoogte meer dan 30 cm of onder 18 cm.
 • Gewicht minder dan 1 kg.
 • Zeer duidelijke gedragsproblemen.
 • De reutjes moeten twee normale testikels hebben die volledig in het scrotum zijn gedaald.
Deze rasomschrijving is een bijdrage van Anna van Herk van Russische Toy Terriër kennel Russkiy Toy te Baarle Nassau (Noord Brabant).