Afhalen niet mogelijk op 24, 27 en 31 December

  De Manchester Terriër

  De Manchester Terriër is een opgewekte, intelligente, sportieve gezinshond en een echte kindervriend. De Manchester is een hond die zich makkelijk aanpast in een gezin en graag deelneemt aan allerlei activiteiten. Hij voelt zich in elke woonsituatie thuis, mits er maar wat mee gedaan wordt, zoals wandelen of een sport/spel activiteit. Binnenshuis is hij een aangename, waakzame huishond, niets ontsnapt aan zijn aandacht. De Manchester Terriër wordt vaak genoemd:

  De kleine hond met de grote blaf

  Raskenmerken

  In de algemene verschijning is de manchester terriër een compacte, sierlijke hond met een goed beendergestel. Hij heeft Manchester Terrier elegante, soepele bewegingen en is zeer snel en wendbaar! De manchester is een kleine waakhond met een grote blaf! Ze hechten zich sterk aan de baas en het gezin.

  Karakter

  De Manchester Terriër is een actieve hond, die graag met je werkt of sport bedrijft, maar daarnaast ook al te graag bij je op schoot kruipt. Ze zijn intelligent en leergierig. Hij wil graag een kameraad voor het leven zijn. Verder is hij enorm snel en wendbaar, wat zich uit in de goede prestaties bij flyball en behendigheid.

  Lichaamsbeweging

  Zoals elke hond, heeft ook de manchester beweging nodig. Enkele keren per dag een blokje om is niet genoeg. Hij wil zich ook graag uitleven in het samen spelen met andere honden of een actief spel/sport. Maar ook een flinke wandeling in het bos of langs het strand, geeft hem veel plezier.

  Verzorging

  Manchester Terrier PupsDoordat de beharing van een Manchester kort is, vraagt dat weinig onderhoud. Af en toe borstelen om de losse haartjes in de rui periode te verwijderen volstaat.

  In huis liggen ze graag in de buurt van de kachel (verwarming) en kruipen graag ineen gerold onder een deken (holletje).

  Omgang met kinderen

  Manchesters kunnen heel goed met kinderen overweg. De bal en- ren spelletjes die kinderen doen vinden ook zij heel interessant en willen daar graag aan deelnemen. Toch is ook de Manchester een hond en moeten volwassenen erop toezien dat spelletjes niet ontaarden in ongewenst gedrag. Alle honden zien kleine kinderen lager in rang. Zo ook een Manchester, al zou je dat niet zeggen. Ze zijn gek op kinderen!

  Geschiedenis

  De Black and Tan Terriër, zoals de Manchester-Terriër vroeger heette is één van de oudste terriër rassen ter wereld enManchester Terriër vindt zijn oorsprong in Engeland. Ze zijn waarschijnlijk ontstaan uit de ruwharige Oud Engelse Black and Tan Terriër en de Engelse White-Terriër. Omstreeks 1870 één van de populairste rassen in Engeland.

  De Manchester Terriër is van huis uit een vermaarde rattendoder.

  Zij weren speciaal gefokt voor het vrijhouden van fabrieken van ratten. De meeste fabrieken stonden destijds in de stad Manchester. Vandaar de naam Manchester Terriër. Nadat men het rattengif introduceerde was de manchester niet langer nodig en werd voornamelijk gebruikt als vechthond tegen ratten. De honden werden dan tezamen met ratten in een zogeheten ”pit” geplaatst en moesten zoveel mogelijk ratten doden  in een zo kort mogelijke tijd. Toen dit “vermaak” gelukkig verboden werd, werd de Manchester Terriër de huishond die het nu nog steeds is.

  Uiterlijke kenmerken

  Lichaamsbouw

  Sierlijk, compact gebouwde hond met een sterk gespierde achterhand. De romp is kort met goed gewelfde ribben, licht gebogen boven de lendenen. De borst is smal en diep. Oren klein en V-vormig, gedragen boven de boven lijn van het hoofd. De voorbenen volkomen recht, goed onder de hond staand en van één bij het lichaam passende lengte. Achterhand is sterk en gespierd, met een goede hoeking van het kniegewricht. Voeten klein en sterk, tussen hazen-en kattenvoet in.

  Kleur

  Manchester Terrier PupDe Manchester Terriër komt uitsluitend voor in de black and tan kleur. Gitzwart en mahonie bruin(tan) op de volgende wijze verdeeld: op het hoofd moet de snuit bruin zijn behalve het neusbeen, bruine vlek op elke wang en boven het oog. Voorbenen vanaf de knie bruin, voeten zwart gepencilled en een duidelijke duimafdruk (thumbmark). Achterbenen binnenzijde bruin. Een kleine bruine vlek op beide kanten borst. Witte vlekken niet toegestaan.

  Schofthoogte

  De ideale schofthoogte van een manchester-terriër voor reuen is: 40-41 cm. en de ideale schofthoogte voor teven is: 38 cm

  Ogen

  De ogen van een Manchester Terriër zijn donker, klein en amandelvormig.

  Vacht

  De beharing is dicht, kort, glanzend en stevig van structuur. De Manchester Terriër  heeft geen ondervacht. Van koud en nat weer zijn ze niet gediend, mits ze actief bezig kunnen zijn, speelt kou geen rol. Is het niet mogelijk actief bezig te zijn, doe hem een stoere hondenjas aan. Tegenwoordig te koop in allerlei maten en uitvoeringen.

  Staart

  De staart is kort aangezet waar de boog van de rug eindigt. De staart is dik bij de aanzet en tot in een punt versmallend. De staart wordt niet boven de ruglijn gedragen.

  Overige

  De manchester-terriër is een kleine hond met een grote blaf. De manchester is geen harde hond, wel is het belangrijk de manchester een liefdevolle, consequente en met respect voor elkaar, opvoeding te geven. Op basis van positieve beloning.

  Vroeger gefokt als rattenvanger, tegenwoordig mits goed gehabitueerd en gesocialiseerd een prettige aangename huishond.

  Deze rasomschrijving is een bijdrage van Greetje Nijhuis-de Haan van Manchester Terriërs kennel " v.d. Posthoornwieke" te Dedemsvaart (Overijssel)

   

    


  8 December 2013 Reageren?

  Reageer hieronder