De Leonberger

In 1846 ontstond voor het eerst een beschrijving van het ras, van oorsprong ontstaan uit de Sint Bernard, Newfoundlander en de Pyrenese Berghond. De Leonberger werd op de boerderij gehouden. Hij werd geroemd om zijn werk als waak- en als trekhond.

Karakter

De Leonberger is leergierig en intelligent. De Leonberger heeft van nature een kindvriendelijk karakter. Een echte familiehond die overal mee naartoe genomen kan worden. Waakzaam, vriendelijk, nieuwsgierig, maar beslist geen doetje. Rustig in huis, buiten levendig en tot op hoge leeftijd speels. Tegenover soortgenoten en andere dieren is hij verdraagzaam. De Leonberger wordt  niet angstig of agressief geboren, omdat beide ouders van de pup getest dienen te worden op angst / agressie (angst kan worden doorgegeven aan nakomelingen).

De pluspunten van een Leonberger

 • Een sterk, rustig en evenwichtig karakter Leonberger Reu en Teef
 • Een bijzonder kindvriendelijk karakter
 • Een sterke hang naar menselijk gezelschap
 • Waakzaam, leergierig en intelligent

De minpunten van een Leonberger

 • De grootte
 • De langharige vacht met veel onderwol, hetgeen twee keer per jaar een sterke rui betekent
 • Een gezonde eetlust.
 • Zijn voorliefde voor water.

Rasstandaard

De Leonberger is een zeer grote, krachtig gebouwde, gespierde, maar elegante hond. Evenals de grootte / hoogte kunnen de kleuren flink variëren, dat maakt dit ras juist zo uniek. Als je een Leonberger van 8 weken thuis krijgt, is nooit precies te voorspellen welke kleuren er tevoorschijn gaan komen. De structuur van de vacht is verschillend. Van middelzacht tot stug, van lang tot halflang, maar altijd met een ondervacht. Schofthoogte;  Reuen 72-80 cm, aanbevolen gemiddelde 76 cm Teven 65-75 cm, aanbevolen gemiddelde 70 cm Zie voor de uitgebreide rasstandaard en meer info op de website van de Leonbergse Honden Club Nederland.

Gezondheid

LeonbergerDe honden waarmee in Nederland gefokt wordt, zijn getest  op HD, ED, LPN1, (erfelijke) oogafwijkingen en ondergaan een exterieurkeuring en een gedragstest. De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders maar geeft nooit 100 % zekerheid. Ook bij de Leonberger komen ziekten voor zoals, hartafwijkingen, (bot)kanker, epilepsie, aandoeningen aan het zenuwstelsel e.d.

Verzorging

Voor de Leonberger is goede voeding heel belangrijk i.v.m. zijn snelle groei. Een pup die bij de geboorte gemiddeld 500 gram weegt, zal uiteindelijk 120 keer zo zwaar worden. De Leonberger bezit in het algemeen een gezonde eetlust. Een goede fokker geeft bij het afleveren van de pup voedingsadvies en/of een voedingslijst mee. Het duurt ca. 2 tot 3 jaar voordat de hond zijn eindgewicht bereikt.

De baas van een Leonberger moet bereid zijn om

 • Hem een zachte, liefdevolle maar consequente opvoeding te geven. Het volgen van een puppycursus (socialisatie met soortgenoten) en basiscursus is absoluut aan te bevelen. Bedenk wel dat een volwassen Leonberger tussen 50 kilo (Teven) en 80 kilo (Reuen) kan wegen. Voorkom dat de hond met u gaat wandelen, in plaats van andersom.
 • Tot het schenken van aandacht, gezelschap en zorg. De Leonberger is over het algemeen heel mensgericht.
 • Om bij weer of geen weer, er op uit te trekken. De Leonberger heeft regelmatig lichaamsbeweging nodig. In de opgroei gedoseerd (tot ongeveer 12-18 maanden), maar op volwassen leeftijd zijn lange wandelingen favoriet.
 • Te accepteren dat in de woonkamer af en toe zand of een vlok haar ligt.

Wat is onacceptabel voor een leonberger

 • Te weinig fysieke beweging en mentale uitdaging, bijv. omdat de baasjes veel werken en dus geen tijd hebben.
 • Langdurig opgesloten zitten in een hok of een kennel of altijd buiten moeten blijven. Hij is nou eenmaal heel graag bij mensen.
 • Een harde en inconsequente opvoeding. Hij zal daardoor onbetrouwbaar worden vanwege het verlies aan vertrouwen in de mens.

Opvoeding

De opvoeding van elke hond moet liefdevol en consequent zijn. Een Leonberger is erg gevoelig, maar zeker niet slaafs. Hij leert snel en is meestal voergericht zodat hij gemakkelijk iets aanleert. Een Leonberger is niet geschikt voor de actieve hondensporten zoals agility (behendigheid) , flyball o.i.d. Maar je kunt wel prima met hem gaan speuren of waterwerken.Leonberger met pups Overal staat beschreven dat de Leonberger kindvriendelijk is, maar dan moet hij wel goed worden opgevoed. Vooral kinderen tot ongeveer 6 jaar zijn een gewillig slachtoffer van hondenbeten in het algemeen. Laat nooit de hond alleen met een jong kind, ook al lijkt hij nog zo betrouwbaar. Het is en blijft een dier. Het is ook belangrijk dat een kind geleerd wordt hoe het met een hond moet omgaan. De hond krijgt altijd de schuld, wat heel vaak onterecht is. Vanaf dat de pup in huis komt (op leeftijd van 8 weken) is het belangrijk voor de pup dat er duidelijke regels gelden en dat alle gezinsleden op 1 lijn zitten (nee is nee,  ja is ja en de hond krijgt niets voor niets). Dat geeft de hond veiligheid en voorspelbaarheid. Hierdoor ontwikkelt hij de belangrijke band van vertrouwen met zijn baas(jes). Op een positieve manier (met belonen) de basisoefeningen (zit, af, blijf, hier-komen) aanleren, gaat snel. Het is meestal het niet consequent volhouden van de baas en/of het gezin, wat ervoor zorgt dat de hond in verwarring raakt en niet meer begrijpt wat er van hem wordt gevraagd. Bijv. de ene keer wel iets toestaan en de andere keer niet. Een hond is vooral altijd een hond, dus zichzelf en doet zich nooit anders voor dan hij is. Hij zou ‘t niet kunnen! Leonberger pupVooral als de hond in de puberteit komt (normaal bij 6-9 maanden, bij de Leonberger duurt ‘t iets langer), heeft de hond snel de neiging al het aangeleerde weer te “vergeten”. Hij zal zijn grenzen gaan opzoeken. Dan is consequentheid en geduld van de baas heel belangrijk. Als er vanaf dat de hond een pupje is, veel tijd en energie aan de opvoeding wordt besteed, zal de Leonberger zich ontwikkelen tot een fijne en betrouwbare kameraad. Indien men een Leonberger gaat aanschaffen is het belangrijk om eerst kennis over dit ras te vergaren door bijv. bij de rasvereniging info te vragen of bij een aangesloten fokker te gaan kijken. Zij zullen graag over hun geliefd ras vertellen. Deze rasomschrijving is een bijdrage van Marijke Verheij van de Leonberger Kennel From Kalua's Spirit te Piershil (Hoeksche Waard in Zuid Holland)