Afhalen niet mogelijk op 24, 27 en 31 December

  De Japanse Spits

  Het karakter van de Japanse Spits is heel fijn, ze zijn vrolijk, vriendelijk, moedig, levendig en waaks. Als ze onraad ruiken zullen ze zeker beginnen te blaffen, want dat doen ze graag.  Naar onbekenden zijn ze wat voorzichtig en kijken ze eerst de kat uit de boom. Maar als je eenmaal zijn vertrouwen hebt gewonnen dan heb je een vriend voor het leven. Daarnaast kunnen ze erg goed overweg met kinderen, maar als ze een nare ervaring krijgen met kinderen dan zullen ze die voortaan ontwijken.

  Rasgroep van de Japanse Spits

  De Japanse Spits behoort tot de Rasgroep "Spitsen en Oertypes"

  Geschiedenis van de Japanse Spits

  De Japanse Spits komt oorspronkelijk uit Japan. Hij was eerst een echte waakhond, maar de populariteit daalde. Later werd hij herondekt als gezelschapshond en geïmporteerd naar Europa. Op dit moment zijn er nog niet veel Japanse Spitsen in Nederland. Bij het kopen van een Japanse Spits dient u erop te letten dat de stamboom die u bij de hond krijgt een stamboom is van de Nederlandse Raad van Beheer. Er zijn helaas enkele fokkers actief die Japanse Spitsen "met papieren" verkopen. Maar dat is een ARBA stamboom uit de USA en die is niet geldig in Nederland. En indien u mee wilt doen aan wedstrijden, shows of wellicht zelfs wilt fokken, dan zijn deze honden met deze stambomen niet welkom. De prijs van deze honden is gelijk als die van de erkende Fokker die ook lid is van de Nederlandse Keeshonden Club. Informeer bij de Nederlandse Keeshonden Club alvorens u een pup aanschaft.

  Rasstandaard van de Japanse Spits

  De Japanse Spits is een licht rechthoekige kleine keeshond.

  Hoofd: middelgroot, met een geronde schedel, matige stop. Spitse voorsnuit, niet erg lang, goed gevuld onder de De Japanse Spitsogen. Kleine, ronde en zwarte neusspiegel, droge, zwart gepigmenteerde lippen.

  Ogen: middelgroot, driehoekig, iets schuin staand, dicht bij elkaar. Ze moeten donker zijn, met zo donker mogelijke oogranden.

  Oren: klein, driehoekig staand, hoog aangezet, naar voren gericht.

  Gebit: schaargebit.

  Hals: matig lang, goed gespierd.

  Lichaam: kort, recht. Sterke rug met een goed ontwikkelde schoft. Diepe en brede borstkas, goed gebogen ribben, goed opgetrokken buiklijn. Brede lendenen, lange en iets gebogen croupe.

  Ledematen: goed gehoekt in schouder en opperarm, matig sterke botten, rechte voorbenen, iets verende voormidden voeten. Krachtige achterbenen, met normaal gehoekte knie- en spronggewrichten, lage sprongen, evenwijdige achterbenen.

  Voeten: klein, rond, met goed gesloten tenen. Dikke, donkere voetzolen, zwarte of donkere nagels.

  Staart: matig lang, hoog aangezet, op de rug gedragen.

  Gangwerk: lichtvoetig, levendig en zacht, hetgeen typerend is voor het ras.

  Vacht: recht opstaand dekhaar, kort, zacht en dicht onderhaar. De vacht moet het langst zijn op de schoft, op de schouders en op de borst, waar hij een kraag vormt. De staart moet overvloedig behaard zijn. Op de snuit, de oren, de voorkant van de benen en de sprongen is de vacht korter.

  Kleur: zuiver wit.

  Schofthoogte: ideale hoogte van een reu is 30-38 cm, een teefje is iets kleiner, namelijk 30-35 cm

  Gezondheid van de Japanse Spits

  Het zijn best gezonde honden, ze kunnen echter last krijgen van loszittende knieschijven en van traanstrepen. Let hierop als u een pup aanschaft. Kijk bijvoorbeeld of de ouders geen traanogen hebben en of er problemen zijn met de patella's. De Japanse Spits kan 12 tot 15 jaar worden, maar er zullen natuurlijk uitzonderingen zijn.

  Verzorging van de Japanse Spits

  De vachtverzorging van de Japanse Spits is betrekkelijk eenvoudig. Eenmaal per week borstelen is al voldoende en verder hoeven ze eigenlijk nooit in bad....1x per jaar is voldoende. Dit komt omdat ze een vuilafstotende vacht hebben die zichzelf reinigt. Bovendien was de Japanse Spits zich vaak net als katten dat ook doen. Daarnaast ontbreekt bij hen de typische hondengeur. De Japanse Spits hebben een zogenaamde Teflon vacht die zeer gunstig is voor mensen met een hondenallergie.

  Opvoeding van de Japanse Spits

  De Japanse Spits leert gemakkelijk en heeft plezier om samen spelletjes en oefeningen te doen, maar er is een maar. Als ze eenmaal een trucje kunnen, dan vinden ze het niet nodig om die constant te herhalen. Ze hebben 'wel wat beters te doen' en ook hebben ze vrij veel beweging nodig. Tot slot is consequent blijven heel belangrijk naar uw Japanse Spits.

  Deze rasomschrijving is een bijdrage van Lucienne Terlouw van Japanse Spits Kennel Morning Star Pride te Lekkerkerk (Provincie Zuid Holland)

    


  12 November 2013 Reageren?

  Reageer hieronder