Amerikaanse Bulldog

De Amerikaanse Bulldog is een atletische , temperamentvolle maar stabiele middelgrote tot grote hond die grote kracht, snelheid en zelfverzekerdheid uitstraalt. Het totaalbeeld is dat van oplettendheid en intelligentie. Het stoere en krachtige maar compacte lichaam is bij de reuen karakteristiek gespierder en geblokter dan bij de teven, die wat fijner gebouwd zijn.  Het zijn slimme honden die het goed doen op de hondenschool, is zeer veelzijdig, kan huishond zijn, sporthond, wandelt en fietst graag, is lief voor kinderen en waaks van nature, hij zal zijn baasjes en hun eigendommen verdedigen. Door het officieel erkennen van twee verschillende types Amerikaanse bulldogs , "Standaard” (vroeger Scott) en "Classic” (vroeger Johnson), eist de ABNA dat deze types apart van elkaar gekeurd worden.

Maten en Gewichten

De schofthoogte van de reu moet liggen tussen de 56 en 71 cm en het gewicht tussen de 31 en 55 kg Voor teven ligt de hoogte tussen de 50 en 66 cm en het gewicht tussen de 27 en 45 kilo . Amerikaanse Bulldog Het gewicht moet in proportie staan tot de hoogte en het lichaamstype. De honden moeten in goede conditie zijn en zeker niet te vet of te mager. Standaard: een slanker, atletischer type Classic: een grote en meer krachtige verschijning.

Kleur

Geheel of bij voorkeur zoveel mogelijk wit , alle variaties van gestroomd , bruin, rood of leer-achtig worden geaccepteerd. Geheel zwart , zwart en bruin, en/of elke graad van marmer wordt niet geaccepteerd. Een volledig zwart masker word niet geprefereerd.

Vacht

Kort , korter dan 2.5 cm variërend van zacht tot stokharig. Langharige of pluizige beharing wordt niet geaccepteerd.

Kop

De kop is relatief groot en breed maar in proportie tot het gehele voorkomen van de hond. De kop is plat en geeft een bijna vierkante indruk. Er is een "geul” tussen de ogen en de hond heeft een uitgesproken stop. De kop is goed gespierd met goed zichtbare kaken . Een overdreven smal hoofd wordt in beide types niet geaccepteerd. Standaard: Een meer doosvormige kop , iets wigvormiger met een iets minder uitgesproken stop en wat minder gerimpeld Classic: Doosvormige tot bijna vierkante kop met een meer uitgesproken stop en meer gerimpeld.

Ogen

De ogen horen rond of amandelvormig te zijn , van middelmatige grootte en wijd uit elkaar te staan. De voorkeur gaat uit naar zeer donker of donkerbruin. Ander kleuren worden geaccepteerd . De voorkeur gaa t uit naar voldoende gepigmenteerde oogleden. Hondenmet a-symmetrische ogen zijn onacceptabel.

Snuit

De snuit is relatief breed en vierkant . De grote kaken horen goed gespierd te zijn, en zijn een toonbeeld van kracht. De lippen zijn vol maar niet overdreven hangend. De voorkeur gaat uit naar goed gepigmenteerde lippen. Een overdreven smalle snuit is onacceptabel. Standaard: de snuitlengte zou 30 tot 40 % van de totale koplengte moeten zijn. Classic: de snuitlengte zou 25 tot 35 % van de totale koplengte moeten zijn.

Tanden

Het aantal tanden zou tussen de 42 en 44 moeten liggen en de voorkeur gaat uit naar grote tanden. Echter , de werkende honden mogen niet gestraft worden voor gebroken tanden. Als het medisch gezien nodig is om tanden te verwijderen, dan wordt om een verklaring van een dierenarts gevraagd.

Gebit

Standaard: Een lichte ondervoorbijt en/of een schaargebit wordt geaccepteerd. Amerikaanse BulldogClassic: De voorkeur gaat uit naar een ondervoorbijt van minimaal een ½ cm tot maximaal 1.25 cm . Schaargebit is niet acceptabel Voor beide types geldt dat de tanden niet zichtbaar mogen zijn als de bek is gesloten.

Neus

De voorkeur gaat uit naar een zwarte neus maar rood, bruin of grijsachtig wordt geaccepteerd. Een roze of meerkleurige neus wordt niet geaccepteerd.Oren De oren horen medium van grootte te zijn en mogen slap naar beneden hangen of rozenoren zijn . Gecoupeerde oren zijn acceptabel.

Nek

De nek is zwaar bespierd en eerder kort dan lang. Loopt iets wigvormig van schouders naar kop en is licht gebogen.

Schouders

De schouders zijn goed bespierd met een uitgesproken definitie en stevige schouderbladen die kracht uitstralen.

Borst

De borst is diep en breed en geeft de indruk van kracht en atletisch vermogen. Het gehele front is sterk en uitgesproken. De borst zou nooit smal of overdreven breed mogen zijn . De ellebogen horen recht onder de borst te staan en nooit "uit de borst” of naar binnen gedraaid te staan.

Lichaam

Het lichaam is compact en relatief kort terwijl het krachtig en atletisch in voorkomen is. Goed uitgebalanceerd. Er hoort een goed zichtbare stevige ribbenkast te zijn met een licht ingevallen lende. Het lichaam hoort niet overdreven lang te zijn.

Rug

De rug is krachtig, breed en relatief kort van lengte. Iets smaller bij de lendenen. De rug hoort niet smal of slap te zijn. Standaard: Een rechtere meer gelijkmatige rugbelijning heeft de voorkeur.Amerikaanse Bulldog Classic: De voorkeur gaat uit naar een iets naar voren aflopende rugbelijning . Als het ware achter iets overbouwd.

Poten

De poten horen sterk en recht te zijn met middelmatige tot grote botten. Zowel voor als achter goed bespierd. De achterpoten zijn middelmatig gehoekt en staan parallel. Er hoort geen overdreven of gebrek aan hoekingen in de achterpoten te zijn. Kromme poten of koe-hakkigheid is onacceptabel.

Achterkant

De achterkant van de hond is stevig met goed zichtbare en geprononceerde spieren . Niet zo uitgesproken als in de schouders maar goed in verhouding . De heupen horen niet smal te zijn of onbespierd.

Staart

De staart is laag aangezet, dik en stevig aan de basis en loopt uit in een punt. De staart hoort de hakken te raken als de hond in rust staat. Gecoupeerde staarten zijn acceptabel. De staart mag niet in een complete cirkel eindigen.

Voeten

De voeten zijn middelmatig van grootte met sterke aaneengesloten gebogen tenen. De voeten horen niet slap te zijn.

Gangwerk

De Amerikaanse Bulldog hoort atletisch, met ingehouden kracht en snelheid te bewegen. Alle poten bewegen parallel in de richting waarin het dier loopt, met voorpoten die krachtig bewegen en achterpoten die het lichaam als het ware vooruitduwen. De poten horen niet uitgesproken wijd uit elkaar te bewegen. Zowel voor als achter horen de poten elkaar tijdens het lopen niet te kruisen. Standaard: Een meer atletisch, strakker gangwerk Classic: Een wat rollend gangwerk is toegestaan.

Amerikaanse Bulldog kennel From the Frysian Woods American bulldogs

Deze rasomschrijving is een bijdrage van Joop en Yvonne Van der Laan van American Bulldog kennel From The Frisian Woods  te Augustinusga (Friesland)