American Akita

VIDEO - De Akita is van oorsprong een ras dat afkomstig is uit Japan en kynologisch gezien één van de oudste rassen ter wereld. De Akita is vernoemd naar een Japanse provincie waar deze prachtige honden oorspronkelijk vandaan komen. Sinds de jaren 30 is de Akita in Japan een nationaal erfgoed geworden en is dit prachtige ras niet meer weg te denken uit de Japanse geschiedenis. Na de tweede wereldoorlog werd het oeroude ras de Akita naar Amerika gehaald waarbij fokkers het ras op een eigen manier en naar eigen inzicht verder ontwikkelden in hun fokprogramma's. Hieruit ontstond uiteindelijk de Amerikaanse Akita of ook wel The Great Japanese Dog genoemd. Met deze laatste benaming is dit prachtige ras uiteindelijk ook opgenomen bij de FCI.

Geschiedenis van de Akita

Zoals je in de vorige alinea al hebt kunnen lezen kent de Akita zijn oorsprong in Japan vanuit de Japanse provincie Akita. In Japan is de Akita uitgegroeid tot een volksheld en zelfs uitgeroepen tot nationaal erfgoed waarbij de honden een bijzonder status verwierven. Eeuwen geleden werd de Akita gebruikt als een echte werkhond. Zo werd de Aktia ingezet tijdens het jagen en moest hij de strijd aangaan met zwarte beren, wilde zwijnen en ander gevaarlijk wild. Pas veel later in de 19e en 20e eeuw werd de Akita ook gebruikt voor hondengevechten en als erfbewakers voor boeren en de mensen thuis. In die periode werd de Akita bijvoorbeeld ook gekruist met de Tosa Inu. Dit deed men om nog meer kracht, moed en power in het ras te fokken.

Hachiko

Een prachtige waargebeurde anekdote is het verhaal van Hachiko. Dit verhaal geeft wat mij betreft heel goed het huidige karakter van de Akita weer met zijn ongekende loyaliteit voor zijn baas en familie. Dit verhaal is zelfs al een keer verfilmd en mocht je de film nog niet gezien hebben....doe dat echt een keer, want het is een aanrader! De hoofdrol wordt vertolkt door Richard Gere. Een japanse professor die begin 20e eeuw leefde was in het bezit van een prachtige Akita genaamd Hachiko. De professor was werkzaam op de universiteit in Tokyo en ging iedere dag met de trein naar zijn werk. S'ochtends wanneer hij naar de trein ging werd hij op zijn naar het station vergezeld door zijn Akita Hachiko. Wanneer de professor in de train zat ging Hachiko naar huis. Tegen het einde van middag wanneer de professor weer met de trein arriveerde op het station stond Hachiko alweer op hem te wachten. [caption id="" align="alignleft" width="154"] Hachiko leefde in de periode van 1923 tot 1935. In 1925 overleed zijn baas en sindsdien heeft Hachiko 9 jaar lang iedere dag op het station gewacht tot dat zijn baas weer terug kwam. Hoe trouw kan een hond zijn...[/caption] Tot dat....de professor op een dag tijdens zijn werk een hartaanval krijgt en overlijdt. Die middag komt de professor niet aan op het treinstation terwijl Hachiko zit te wachten op zijn baas. Helaas kwam de professor nooit meer opdagen en ondanks in diverse nieuwe gezinnen geplaatst te zijn geweest wist Hachiko iedere keer weer te ontsnappen. Maar liefst 9!!! jaar lang heeft Hachiko iedere dag op het station gezeten om op zijn baas te wachten!

 Het karakter van de Akita

De Akita is een onafhankelijke doch ook zachtaardige hond, maar tevens ook waaks, zelfverzekerd en intelligent. Daarbij de Akita van nature zeer trouw aan zijn baas en het gezin waarin hij leeft. Vergis je derhalve niet in het pittige karakter van de Akita...zo zijn ze bijvoorbeeld niet makkelijk met en tegen andere honden. De Akita is een echte trotse patser die graag zijn krachten meet met andere honden en er nadrukkelijk zijn dominantie toont. De Akita is ook een hond met nog steeds een sterk jachtinstinct. Daarbij zal hij altijd alert en zelfstandig zijn met veel vriendelijkheid naar mensen, zeker zijn eigen familie. Ondanks zijn vriendelijk blijft de Akita goed alert en waaks. De Akita is in eerste instantie niet geschikt voor mensen met weinig tot geen ervaring met grote honden. Zijn vastberadendheid, dominante karakter en zijn sterke eigen wil maken een evenwichtige baas met de nodige ervaring een must. De Akita is de afelopen jaren een bijzonder populair ras geworden mede door zijn trouw aan zijn baas en de familie. Dit betekend alles voor de Akita en hij zal hen ten allen tijden en tot het laatste toe verdedigen. Toch is de Akita absoluut geen blaffer en wanneer hij zich laat horen dan is er over het algemeen iets aan de hand. Het is belangrijk de Akita met veel geduld en discipline op te voeden. Een harde aanpak en/of opvoeding werkt vaak averechts.

Uiterlijke kenmerken

De Akita is een imposante en krachtige verschijning met stevige poten en een atletische bouw. Zijn rechtopstaande oren en zijn krulstaart zijn belangrijke kenmerken die behoren bij de Akita. De Amerikaanse Akita is over het algemeen wat grover en groter gebouwd dan de Akita Inu. Vacht - De ondervacht is dik, zacht, dicht en korter dan de bovenvacht. Bovenvacht is recht, hard en ietwat uitstaand. Elke kleur is toegestaan: rood, geel, wit, zelfs gevlekt en gestroomd. Gezondheid - Fokhonden worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie (HD), patella luxatie en oogafwijkingen.  Bij de American Akita kunnen autoimmuum ziektes VKH en Sebaceous Adenitis voorkomen. Schofthoogte - reuen 66 - 71 cm, teven 61 - 66 cm Gewicht - reuen circa 40 kg, teven circa 30 kg