Wandelen met een pup

Voor veel mensen is een nieuwe pup in huis een heugelijk feit en vaak kijkt het hele gezin er al een tijdje naar uit. Ook naar de heerlijke lange wandelingen die u samen met uw hond kunt gaan maken, maar hier moet u toch echt mee uitkijken het eerste half jaar tot 9 maanden. Voorkom overbelasting voor uw pup door nog niet te lang en te vaak achter elkaar te wandelen. Het is belangrijk dat u hier echt consequent met aan gaat de eerste maanden!

Overbelasting

Pups en jonge honden groeien ontzettend hard in hun eerste levensjaar en dit geldt zeker de grotere hondenrassen. Om overbelasting te voorkomen en dit groeiproces niet te verstoren of uit balans te brengen is het belangrijk dat u rustig aan doet met uw pup in zijn eerste levensjaar. Vaak wordt eens stelregel gehanteerd waarbij uitgegaan wordt van 1 minuut wandelen met de pup per aantal weken dat de pup oud is. Dat betekend dat u met een 10 weken oude pup ongeveer een minuut of 10 kunt wandelen en met een 15 weken oude pup ongeveer een minuut of 15. Natuurlijk is dit een globale indicatie waar u heus zo nu en dan enigszins van af mag wijken, echter het is zeer verleidelijk om al gauw verder en langer met uw pup aan de wandel te gaan. Zeker bij de grotere hondenrassen die meer aanleg hebben voor Heupdysplasie (HD) moet u rustig aan doen de eerste maanden. Flinke overbelasting bij jonge leeftijd kan er namelijk voor zorgen dat uw hond op latere leeftijd een grotere kans heeft om bijvoorbeeld HD op te lopen. Probeer deze minuut per week langer wandelen met de pup zeker de eerste 10 tot 12 maanden vol te houden. De meeste honden zijn na 12 maanden volgroeid en de grotere rassen die na 12 maanden nog niet helemaal volgroeid zijn omdat ze nog verder uit moeten zwaren, kunnen de belasting van een uur wandelen op de leeftijd van 1 jaar prima verdragen. Voor pups op jonge leeftijd is het beter om een aantal keren vaker dag hele korte stukjes te wandelen dan in één keer een te lang stuk. Bovendien leert u uw pup op deze manier keurig aan de lijn te lopen.

Weerstand & Beweging

Zeker het eerste halve levensjaar van uw pup is het belangrijk dat u er rekening mee houdt dat uw pup nog niet te zwaar belast wordt of snelle en belastende bewegingen maakt. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld de weerstand die een pup heeft tijdens een wandeling. Zo zal een strandwandeling door rul zand veel meer belasting opleveren voor pup dan wanneer u op het gras of op straat wandelt. Pas ook op tijdens het spelen met uw hond. Natuurlijk moet een pup vrijuit kunnen bewegen en spelen en zal hij hierbij zo nu en dan doldrieste bewegingen maken. Dit is helemaal niet erg, echter stimuleer dit soort gedrag niet door al te vroeg op jonge leeftijd uw hond al te laten apporteren met bijvoorbeeld een bal. Ook dit zorgt voor de nodige extra belasting die voor een pup al snel overgaat in overbelasting van de spieren en gewrichten. Overigens let hier ook goed op wanneer u binnenshuis speelt met uw pup op een gladde vloer. De kleine pootjes van uw pup glijden alle kanten op tijdens het spel en zijn enthousiasme, echter dit is verre van bevorderlijk voor zijn gewrichten. Jonge pups zijn wat dat betreft nog zo ontzettend kwetsbaar dat je ze tegen hun zelf in bescherming moet nemen.

Spelen met andere honden

Natuurlijk is het zeer belangrijk dat u uw pup tijdens de belangrijke socialisatiefase kennis laat maken met andere honden en wellicht zelfs met andere pups bij u in de omgeving. Om andere honden tegen te komen zult u veelal deze op moeten zoeken tijdens het wandelen in het park of bos. Wanneer u met uw pup naar het park of bos gaat om uw pup te laten socialiseren met andere honden dan kunt u beste na een korte wandeling ergens een plaatsje zoeken om te zitten of te liggen. Uw pup kan lekker vrijuit bewegen en spelen en u zult ongetwijfeld zo ook andere honden tegen komen waarmee u uw pup kennis kunt laten maken. Wanneer uw pup gaat spelen met andere honden let u er dan goed op dat het allemaal nog niet te wild en te ruig gaat. Uw pup is nog maar zo klein en sommige andere honden zijn zo enthousiast tijdens het spelen dat ze onbedoeld uw pup kunnen blesseren. Na een tijdje spelen met andere honden is het verstandig om uw pup weer wat rust te geven, want veelal merken ze zelf niet dat ze moe zijn. Wanneer u terug loopt naar huis of naar de auto en uw jonge pup heeft flink geravot en bewogen dan kan het zinvol zijn om uw pup het laatste stukje even te tillen. Natuurlijk hangt dit ook een beetje af van de leeftijd van de pup op dat moment. Pups tussen de 8 en 12 weken zijn zeer snel moe, maar daarna neemt het energieniveau al heel snel toe. Gebruikt u een bench? Sluit uw pup dan na het wandelen en spelen even een tijdje op zodat hij lekker kan slapen en tot rust kan komen.