De Grasparkiet

VIDEO - De Grasparkiet (Melopsittacus undulatus wat zoiets betekend als "zingende papegaai" ) behoort tot de papegaaiensoorten en is in Europa één van de meest favoriete kooi- en volièrevogels. Dat is op zich ook niet zo vreemd als je je bedenkt dat deze kleine vogel bijzonder sociaal, vriendelijk en opgewekt zijn. En deze goede karakter eigenschappen geven de eigenaren van een Grasparkiet juist zoveel plezier van deze vogels! Voordat een Grasparkiet echter al zijn goede eigenschappen ook daadwerkelijk toont zult u als eigenaar wel moeten zorgen voor de juiste omstandigheden, rekening houdend met de oorspronkelijke situatie van de parkiet en hun natuurlijke omgeving.

Herkomst van de Grasparkiet

Deze ijverige vogel komt oorspronkelijk uit Australië. Hier leven ze in het wild in zeer grote groepen. De natuurlijke leefomstandigheden in het land van herkomst zijn vanzelfsprekend helemaal anders dan van een parkiet die hier in gevangenschap leeft. Grote delen van Australië kenmerkt zich door woestijnen en steppen. De temperatuurschommelingen tussen dag en nacht zijn enorm, maar ook de lange droogte perioden maken het overleven daar niet makkelijk. Echter juist door deze extreme omgevingsfactoren heeft de parkiet zich ontwikkeld tot een bijzondere slimme vogel en een echte specialist die zich voortreffelijk heeft weten aan te passen. Een goed voorbeeld hiervan is parkieten leven in grote zwermen van 20 tot soms wel meer dan 50 vogels . Maar ook zwermen van 1000 parkieten of meer is helemaal niet vreemd. Dus samen te voegen bieden ze elkaar niet alleen warmte, maar ook veel veiligheid in hun soms lange zoektochten naar voedsel. Hierbij worden bijzonder lange afstanden overbrugt. Grasparkieten leven in grote zwermen

Het regenseizoen & Voortplanting

Zodra na een lang en droog seizoen het regenseizoen begint, veranderen de woestijnen en steppen in een totaal ander landschap met heel veel groen. Van een dor en uitgedroogd landschap naar een groen weelderig landschap. Ook voor de koppeltjes parkieten is het tijd voor gezinsuitbreiding en dus gaan ze op zoek naar een geschikte plaats om hun nest te bouwen, bij voorkeur in een holte van een Eucalyptusboom. De timing van deze broedperiode is zeer belangrijk omdat de jongen parkieten die nog geboren worden, gevoed worden met halfrijpe zaden van grassen en deze zijn er alleen in overvloed zo vlak na het regenseizoen.

De parkiet als huisdier

Zo'n 170 jaar geleden, rond 1840, werden de eerste levende grasparkieten door ene John Gould meegenomen vanuit Australië naar Engeland. Doordat de parkiet zo eenvoudig te verzorgen is en bovendien zich makkelijk en snel voortplant, duurde het niet lang voordat de Grasparkiet zich verder verspreidde over heel Europa. De parkiet werd meer en meer geliefd bij vogelliefhebbers. Doordat kwekers en fokkers niet konden voldoen aan de grote vraag naar deze vogel in Europa, werden decennia lang honderdduizenden vogels geïmporteerd vanuit Australië naar Europa. Vele parkieten overleefden deze reis niet. Om de parkieten populatie in Australië te beschermen werd er in 1894 een exportverbod opgelegd. De Grasparkiet is inmiddels een zeer geliefde vogel worden onder fokkers. Liefhebbers hebben zich verenigd en er zijn vele bijzondere nieuwe kleurslagen ontstaan de afgelopen 100 jaar. Doordat de parkiet vrij makkelijk te houden is voor een vogelliefhebber en bovendien een fijn karakter heeft is hij inmiddels een leuk gezelschap in vele huiskamers. Bovendien houdt de parkiet van mensen, ook niet geheel onbelangrijk. Overweegt u tot de aanschaf van een parkiet dan is het aan te raden 2 parkieten te nemen. Parkieten zijn immers vogels die van nature in grote groepen leven en door de parkiet te laten leven in gezelschap van minimaal nog een andere parkiet, zal uw parkiet het beste tot zijn recht komen. Bovendien zullen de unieke karaktereigenschappen van de parkiet op deze manier het beste tot uiting komen omdat uw vogel gelukkiger is in het gezelschap van andere soortgenoten.