De Grijze Roodstaart Papegaai

VIDEO - De Grijze Roodstaart Papegaai is de meest voorkomende papegaai die in gevangenschap en dus vaak als huisdier wordt gehouden. Op zich niet zo vreemd als je bedenkt dat de Grijze Roodstaart een bijzonder intelligente vogel is die, mits op jonge leeftijd, redelijk eenvoudig tam te maken is. Bovendien is de Grijze Roodstaart leergierig en bijzonder speels.

De Grijze Roodstaart als huisdier

De Grijze Roodstaart papegaai behoort toch tot de grote papegaaiensoorten, maar desalniettemin is deze vogel bijzonder geschikt om al huisdier te houden. Niet voor niks is de Grijze Roodstaart de meest gehouden papegaaiensoort in gevangenschap. Er zijn diverse redenen waarom de Grijze Roodstaart zo populair is onder papegaaienliefhebbers, maar de belangrijkste eigenschappen die de Grijze Roodstaart zo populair maken zijn het makkelijk leren praten, zijn leergierigheid en het feit dat ze betrekkelijk eenvoudig tam te maken zijn. De Grijze Roodstaart staat over het algemeen bekend als de best pratende papegaai onder de papegaaien. Toch moet je er bij de aanschaf van een papegaai rekening mee houden dat ook jouw papegaai per definitie een goede prater wordt. Als je geluk hebt kan jouw Grijze Roodstaart hele gesprekken met je voeren en hele zinnen uitspreken. Maar er zijn zeer zeker ook er bij die alleen enkel een paar woordjes kunnen spreken. Daarbij, hoe je er mee oefent hoe groter de kans op resultaat. Bekijk hieronder een leuk filmpje over heel goed sprekende en grappige Grijze Roodstaart.

Kooi voor de Grijze Roodstaart

Wanneer je overweegt om een Grijze Roodstaart papegaai aan te schaffen realiseer je dan ook dat deze vogel een eigen verblijfplaats nodig heeft en aangezien het een flinke papegaai is kom je al gauw terecht in de grotere papegaaienkooien. En deze kooi neemt over het algemeen toch redelijk wat ruimte in beslag in je woonkamer en bovendien is een grote papegaaienkooi altijd prominent aanwezig in je huiskamer. Huisdiergemak.nl heeft een groot assortiment papegaaien waarvan ook meerdere kooien geschikt zijn voor de Grijze Roodstaart. Belangrijkste uitgangspunt is dat je rekening houdt met de inhoud van de kooi voor de Grijze Roodstaart, want een kooi is eerder te klein dan te groot. Deze papegaai heeft voldoende bewegingsruimte nodig in de kooi waarbij het mogelijk moet zijn om zijn vleugels te spreiden. Zorg ook dat de kooi kwalitatief goed is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de diktes van de tralies. Bij het uitzoeken van een plaats voor de kooi in de woonkamer dien je er rekening mee te houden dat de kooi nooit op een vochtige of tochtige plaats staat. Zorg er bovendien voor dat je de kooi op een plaats neer zet waarbij de Grijze Roodstaart enerzijds voldoende aandacht kan krijgen en zicht heeft op de situatie (lees woonkamer). Kies daarbij tegelijkertijd ook een plaats uit waar weer niet al te veel consternatie is. Hier worden ze onrustig van en dat is ook niet wat jij als Grijze Roodstaart bezitter graag wilt. Neem contact op met onze klantenservice voor hulp en informatie bij de keuze van een geschikte kooi voor de Grijze Roodstaart.

Soorten Grijze Roodstaart Papegaaien

Wat veel mensen niet weten is dat er maar liefst meerdere soorten Grijze Roodstaart papegaaien bestaan. Hieronder zal ik er 2 soorten kort met je doornemen. Overigens wordt er wel beweert en gesproken dat er buiten deze 2 soorten Grijze Roodstaart papegaaien nog meer soorten Grijze Roodstaarten zijn, echter deze zijn tot dusver nooit officieel erkend.
  • Psittacus Erithacus  - Dit is de meest voorkomende soort die in gevangenschap wordt gehouden. Deze soort is oorspronkelijk afkomstig uit Centraal Afrika (Congo, Rwanda, Angola, Zambia etc. ). Dit type Grijze Roodstaart is gemiddeld 33 tot 38 cm groot en hebben een prachtig grijs verendek met een vuurrode staart.
  • Psittacus Erithacus Timneh - Dit is het (iets) kleinere broertje van de hierboven genoemde Grijze Roodstaart met een gemiddelde formaat  van 30 tot 33 cm. Ook het grijze verendek is een tikkeltje donderder dan van zijn grote broer.

Voeding van de Grijze Roodstaart

Het is ontzettend belangrijk om je Grijze Roodstaart goed en op de juiste manier te voeren. Hiermee voorkom je bepaalde ziektes die kunnen ontstaan door voeding. Veel vogels in gevangenschap hebben hier last van namelijk. In de vrije natuur eten Grijze Roodstaarten voornamelijk zaden, bessen, vruchten, noten en bloemen.  Het meeste papegaaienvoer dat je in de dierenwinkel koopt is ook een mix van bovengenoemde natuurproducten, echter wat veel voorkomt is dat papegaaien bij deze gemengde voeders selectief gaan worden en dus alleen dat gene eruit pikken wat ze het lekkerste vinden. Hierbij ontstaat het gevaar dat de papegaai niet alle voedingsstoffen binnen krijgt die hij nodig heeft. Het resultaat is een tekort aan bijvoorbeeld vitamine A en bepaalde aminozuren. Je Grijze Roodstaart kan hierdoor erg ziek worden en uiteindelijk zelfs dood gaan. Het advies is dan ook om je Grijze Roodstaart een kwalitatief goed pelletvoer te geven. Pelletvoer is een speciale voeding (in dit geval voor je papegaai) waarbij alle voedingsstoffen gelijkmatig verdeeld zijn in kleine brokjes voor je papegaai. Hierdoor is het onmogelijk voor je papegaai om nog kieskeurig en selectief te zijn tijdens het eten. Zo krijgt je papegaai altijd voldoende voedingsstoffen binnen en is de kans dat je Grijze Roodstaart gezond blijft veel groter.

Belangrijke weetjes over de Grijze Roodstaart Papegaai

  • Mannetje of vrouwtje (pop)? Allereerst is het bepalen van het geslacht van een Grijze Roodstaart erg lastig. Wanneer dit niet bekend is dan is het raadzaam om je dierenarts hier een endoscopisch onderzoek naar te laten doen. De keuze voor een man of een pop maakt over het algemeen niet zoveel uit.
  • Grijze Roodstaart en andere huisdieren - Over het algemeen gaat de Grijze Roodstaart prima overweg met andere huisdieren zoals hond en kat. Zeker als de dieren met elkaar opgroeien en ze raken gewend aan elkaar, gaat het vaak prima samen. Het is niet aan te raden je Grijze Roodstaart gezamelijk los te laten in één ruimte wanneer je daar zelf niet bij bent. Probleem ongelukken te voorkomen.
  • Een Grijze Roodstaart is Monogaam- In het wild kiezen ze een partner voor het leven waarmee ze in een holle boom een nest maken. Gezamenlijk zorgen ze voor de kuikens tot deze gemiddeld een maand of 3 oud zijn.
  • De Grijze Roodstaart leeft in het wild voornamelijk in regenwouden en mangroven - Bij voorkeur in een gebied waarbij regenwoud en open vlaktes in elkaar over gaan. Vaak leven ze in kleine groepjes van 15 tot 25 papegaaien. Wanneer de avond valt en ze opzoek gaan naar voedsel scholen Grijze Roodstaarten zich vaak samen in grotere groepen.