De Agapornis

VIDEO - De Agapornis is een kleine tropische vogel die behoort tot de groep dwergpapegaaien en oorspronkelijk afkomstig is uit Afrika. Agapornis betekend in het Latijns "Liefdes Vogel" en daarom wordt deze kleine papegaai in het Engels ook vaak Love Bird genoemd. Ook zijn aanhankelijke karakter heeft bijgedragen aan de bijnaam Love Birds voor deze dwergpapegaaien. De Agapornissen zijn dan ook in Nederland, maar ook daarbuiten, een zeer geliefde papegaaiensoort om als huisdier te houden.

Agapornis als Huisdier

Bij de vogel en papegaaien liefhebbers is de kleine Agapornis een zeer geliefde dwergpapegaai en wordt veel en graag als huisdier gehouden. Juist de aanhankelijkheid die een Agapornis bezit,mits tam en opgegroeid met mensen, maken hem tot een geliefde huisgenoot. Agaporniden hechten zich heel snel aan één persoon en zien ze als het ware als hun partner. Daarbij komt jaloezie bij deze vogels ook geregeld voor waardoor er soms lastige, maar ook hilarische situaties ontstaan. Eén ding is zeker....deze dwergpapegaai is bijzonder intelligent! Wanneer je van plan bent de vogel echt als huisdier te nemen en dus ook echt in huis houdt, dan is belangrijk dat de vogel handtam gemaakt wordt. Om een vogel handtam te maken is het aan te raden om hier op hele jonge leeftijd al mee te beginnen wanneer het nog een zogenoemde babyvogel is. Mocht je dus overwegen om een Agapornis aan te schaffen, dan is het dus aan te raden een jonge vogel te kopen bij bijvoorbeeld een kweker. Wanneer er meerdere leden binnen een gezin aanwezig zijn, laat dan van jong tot oud een ieder zijn steentje bijdragen in de opvoeding van de Agapornis, bijvoorbeeld bij het geven van pap wanneer de vogel nog heel erg jong is. Daarnaast is het aan te raden de Agapornis niet helemaal alleen te houden. De Agapornis is, ondanks dat het in het wild in groepen leeft, prima alleen te houden. Belangrijk is dan wel dat de vogel voldoende aandacht krijgt van zijn baasje. Wanneer je overdag aan het werk bent en er is regelmatig langere tijd op een dag niemand thuis, dan is het aan te raden een maatje voor hem er bij te nemen met wie hij/zij een koppeltje kan vormen. Agapornissen en andere papegaaien gaat soms heel goed samen, maar soms ook niet. Pas er in ieder geval wel een beetje mee op, zeker in het begin wanneer de Agapornis er net nieuw bij is. Het zijn namelijk af en toe net Jack Russells...een grote vogel in een kleine verpakking...en dus een hele grote mond;-)

Gedrag van de Agapornis in het wild

De verschillende soorten Agapornissen leven verdeeld over geheel Afrika en doorgaans in en rond struikgewassen, savannen en andere lage begroeiing. De wilde Agapornis is niet te vergelijken met de tamme Agapornis zoals wij deze als huisdier houden. In het wild zijn ze zeer schuw en dus moeilijk benaderbaar. Ze leven doorgaans in kleine groepen van gemiddeld 20 tot 30 vogels en gezamenlijk gaan ze iedere ochtend op zoek naar voedsel. In het wild vormen Agaporniden altijd een koppeltje man/vrouw (pop) die vervolgens levenslang bij elkaar blijven en nesten bouwen om te jongen. Een bijzonder monogame diersoort dus! In het wild eet Agapornis voornamelijk bessen, vruchten, zaden en groenten. Ook sommige grassen worden soms nog genuttigd. Een Agapornis in gevangenschap leeft en eet tegenwoordig op een hele andere manier, later hierover meer.

Tam maken Agapornis

Het meest eenvoudige is het tam maken van jonge vogels. Dit geldt dus ook voor de Agapornis. Echter ook een oudere Agapornis is nog prima tam te krijgen, alleen hier zul je wat meer tijd en energie in moeten steken dan bij een jonge vogel. Veelal is het verstandig de Agapornis eerst te kortwieken en ook licht afvijlen van zijn snavel voelt een stuk prettiger aan jouw handen dan wanneer je dit niet doet. Heb je zelf nooit eerder een Agapornis gekortwiekt ga dan naar een specialist toe die dit voor jou kan doen. Een Agapornis kortwieken is niet voor iedereen weg gelegd als je niet weet wat je doet. Overigens geldt dat voor alle vogels...niet alleen voor dwergpapegaaien. Wanneer je een koppeltje Agapornissen hebt aangeschaft die al wat ouder zijn, dan is het verstandig ze beide los van elkaar te trainen in afzonderlijke ruimten. Hierdoor hebben ze volledig de focus op jou en niet op elkaar. Uiteraard, doorzettingsvermogen is het sleutelwoord bij het tam maken en trainen van papegaai-achtigen!

Huisvesting van Agapornis

Allereerst is het zo dat de Agapornis zowel binnen in een kooi als buiten in een grote volière kan worden gehouden. Er zijn tegenwoordig veel verschillende kooien verkrijgbaar voor de Agapornis en andere vergelijkbare dwergpapepgaaien. Zowel grote parkietenkooien als juist kleinere papegaaienkooien bieden voldoende ruimte voor de Agapornis. Uiteraard hangt het formaat van de kooi voor een Agapornis ook een beetje af van of je één of meerdere Agapornissen houdt. Mensen die ook daadwerkelijk kweken met de Agapornis houden ze vaak in een grote volières en dan vaak ook in grotere groepen. Hierdoor ontstaat er op een natuurlijke manier een koppelvorming wat het kweken uiteraard weer bevorderd. Doorgaans is het over het algemeen zo dat de Agapornis betrekkelijk eenvoudig te kweken is in gevangenschap, maar dit even terzijde. Ik adviseer in ieder geval om een kooi aan te schaffen die echt groot genoeg is. Een vogel kan wat mij betreft nooit de veel ruimte hebben. Nou hoef je ook niet gelijk voor één Agapornis een papegaaienkooi van 2x2x1 mrt aan te schaffen waar twee Ara's in passen, dat gaat ook wat te ver;) Maar ook in ons assortiment bevinden zich een groot aantal kleinere papegaaienkooien die bijzonder geschikt zijn voor een Agapornis. Neem je twee Agapornissen neem dan ook een kooi die een slag groter is. Zorg voor voldoende afleiding in de kooi, zoals bijvoorbeeld speciaal papegaaien speelgoed of andere dingen ze kapot mogen maken. Ook aan te raden is een paar natuurlijke takken waar ze lekker op kunnen zitten in de kooi te plaatsen. En zorg uiteraard voor vers water en voer in de voerbakjes. Als bodembedekker kun je schelpenzand, fijne houtsnippers (beukensnippers) of bijvoorbeeld maïskorrels gebruiken. Ook wordt regelmatig gewoon kattenbakvulling gebruikt welke in diverse soorten verkrijgbaar is uiteraard.

Voeding van de Agapornis

Zoals je eerder hebt kunnen lezen eten Agaporniden in het wild voornamelijke fruit, zaden, groenten en andere gewassen. Tegenwoordig eten de meeste vogels in gevangenschap gemengde zaden aangevuld met soms wat fruit en eventuele voedingsupplementen. Toch is het vaak erg lastig om een goede samenstelling te creëren van voer wat in de buurt komt van wat een vogel in het de natuur ook eet. Bij de meeste gemengde zaden zijn veel vogels kieskeurig en eten ze alleen wat ze lekker vinden en bovendien zijn deze gemengde zaden vaak niet compleet genoeg voor een Agapornis waardoor je al weer moet bij voeren met bijvoorbeeld eivoer. Het is daarom aan te raden ook bij een Agapornis te kiezen voor een goed pelletvoer. Dit zijn speciaal ontwikkelde brokjes speciaal voor vogels, maar waar daadwerkelijk alle voedingsstoffen in zitten die de Agapornis nodig heeft. Ook kan de vogel niet meer selectief zijn door alleen er uit te pikken wat lekker en het minder lekkere laten staan. Zorg verder dagelijks altijd voor voldoende verse groenten en fruit! Dit is een belangrijke en gezonde aanvulling die voor iedere Agapornis dagelijks aan te raden. In principe zijn alle soorten fruit toegestaan behalve avocado, deze is giftig voor papegaaien net als chocolade overigens. Je kunt bijvoorbeeld in iedere ochtend je Agapornis lekker wat appel, peer of komkommer en tomaat geven en s'avonds geef je dan gewoon pelletvoeding. Ook groentes zoals bloemkool, andijvie of broccoli is gewoon toegestaan.

Verschillende soorten Agapornissen / Agaporniden

Er zijn maar liefst negen verschillende soorten Agapornissen. We zullen ze hieronder allemaal even kort doorlopen te beginnen met de 3 bekendste en meest voorkomende soorten. 1. Agapornis Roseicollis - in Nederland ook wel de Perzikkop Agapornis genoemd. Het is een kleine dwergpapegaai met een gemiddelde lengte van 15 cm en de voornaamste kleuren zijn een groen verendek met een rode kop die langzaam overgaat naar roze/oranje wanneer je meer richting de hals komt. Deze Agapornis soort kent zijn oorsprong in het Zuid-Westen van Afrika in en rond Angola. Agapornis Roseicollis 2. Agapornis Personata - in Nederland ook wel de Zwartmasker Agapornis genoemd. Deze dwergpapegaai is doorgaans een fractie kleiner dan de Perzikkop en ook qua kleuren wijkt deze af. De Zwartmasker heeft een zwart kop met een gele kraag, maar wel weer een mooi groen verendek. Hun oorspronkelijke leefgebied is het Noord Oosten van Tanzania. [caption id="" align="alignnone" width="213"] Zwartmasker Agapornis Agapornis Personata - Zwartmasker Agapornis[/caption] 3. Agapornis Fischeri - deze Agapornis soort heeft geen specifieke Nederlandse bijnaam, maar is wel één van de meest, zo niet de meest voorkomende Agapornis soort van Nederland. Deze dwergpapegaai is een gemiddeld 15 cm lang en komt oorspronkelijk in het wild voor in het Serengeti Park in Noord Tanzania. Agapornis Fischeri 4. Agapornis Taranta - De wordt in meestal de Nederland de Abessijnse Agapornis genoemd en komt oorspronkelijk voor in Noord Oost Afrika. Deze Agapornis is met zijn 16,5 cm iets groter dan de meeste andere Agapornissen en daarmee de gelijk ook de grootste Agapornis soort. [caption id="" align="alignnone" width="170"]Abessijnse Agapornis Agapornis Taranta - Abessijnse Agapornis[/caption] 5. Agapornis Nigrigenis - In Nederland ook wel de Zwartwang Agapornis genaamd. De kleine Agapornis is met zijn 13,5 cm één van de kleinste Agapornis soorten en oorspronkelijk afkomstig uit het Zuid Westen van Zambia. Agapornis Nigrigenis 6. Agapornis Swindernianus - Ook wel Zwartkraag Agapornis of Groenkop Agapornis genoemd in Nederland. Deze dwergpapegaai heeft een lengte van 13 cm en is daarmee één van de kleinere Agapornis soorten. Oorspronkelijk komt deze soort voor in de zeer dichte regenwouden van Liberia in Midden Afrika. [caption id="" align="alignnone" width="398"]Groenkop Agapornis of Zwartkraag Agapornis Agapornis Swindernianus
Groenkop Agapornis of Zwartkraag Agapornis[/caption] 7. Agapornis Lilianae  - In Nederland ook wel Nyasa Agapornis genoemd en oorspronkelijk afkomstig uit de landen Zuid-Tanzania, Noord-Zimbabwe en Oost-Zambia. Met slechts 12,5 cm behoort ook deze dwergpapegaai tot de kleinere Agapornissen. [caption id="" align="alignnone" width="360"]Agapornis Lilianae  - Nyasa Agapornis Agapornis Lilianae - Nyasa Agapornis[/caption] Agapornis Canus - In Nederland wordt deze dwergpapegaai Grijskop Agapornis genoemd en heeft een gemiddelde lengte van 14 cm. Deze Agapornis kent zijn oorsprong in het vroegere Madagaskar wat tegenwoordig Malagasië heet. [caption id="" align="alignnone" width="300"]Grijskop Agapornis Agapornis Canus - Grijskop Agapornis[/caption] Agapornis Pullarius - In Nederland beter bekend als de Roodmasker Agapornis en heeft een lengte van gemiddeld 14 cm. Deze dwergpapegaai komt oorspronkelijk uit Centraal en West Afrika. [caption id="" align="alignnone" width="480"]Roodmasker Agapornis Agapornis Pullarius - Roodmasker Agapornis[/caption]

Het kweken van Agapornissen

Wanneer twee Agapornissen een koppeltje gevormd hebben zou je kunnen overwegen om er mee te gaan kweken. Belangrijk is dat de vogels hiervoor een geschikte broedkooi hebben die ruim genoeg is. Daarnaast zullen de vogels een nest willen en moeten kunnen maken en bij voorkeur doen ze dit van wilgentakken waarmee ze een prachtig rondvormig nestje kunnen maken. Gemiddeld broeden Agaporniden zo'n 20 tot 24 dagen waarna de eitjes uitkomen. Meestal ligt dit aantal tussen de drie en de acht eieren. Tot z'n 50 dagen blijven de kuikens in het nest en wordt daarna verlaten. Wanneer je van plan bent om te kweken en je hebt hier nog geen ervaring mee, informeer dan even bij een kweker, dierenwinkel of iemand anders die verstand van zaken heeft en laat je goed voorlichten.