Wat is Pelletvoer voor Papegaaien?

Pelletvoeding voor Papegaaien is speciaal samengesteld papegaaienvoer met daarin alle ingrediënten en bestanddelen die een papegaai nodig heeft. Het voordeel van pellets ten opzichte van een normaal papegaaienvoer zoals gemengde zaden is dat bij pellets alles samengebracht is tot één brok waarin alles verwerkt zit. Alle ingrediënten  vitaminen en mineralen zijn samengeperst tot één brok net zoals dat eigenlijk ook bij hondenvoer en kattenvoer gebeurd. Vogels hebben namelijk de neiging om kieskeurig te zijn en willekeurig alleen de lekkerste zaden er uit te pikken bij normaal papegaaienvoer zoals gemengde zaden. Bij pellets voor papegaaien ben je volledig verlost van dit probleem.

Samenstelling van Pelletvoer

Het is natuurlijk wel van groot belang dat de samenstelling van de pellets van goede kwaliteit is. De samenstelling van pellets maakt het verschil tussen goede en minder goede pellets en dus vaak ook tussen goedkope en wat duurdere pellets. In een goed pelletvoer zitten in de basis de volgende ingrediënten...
  • Diverse soorten zaden
  • Groenten
  • Fruit
  • Goede verhoudingen vetten & eiwitten
  • Voldoende ruwe vezels
  • Aanvullende vitaminen & mineralen

Pelletvoer voor de Papegaai

Steeds meer vogel- en papegaaieneigenaren en kwekers komen tot de conclusie dat de reguliere zadenmix in diverse varianten zoals we die jaren gekend hebben, toch niet helemaal voldoen om je papegaai een evenwichtig voer te geven die voorzien is van alle voedingsstoffen die een papegaai nodig heeft. Voordat je besluit helemaal over te gaan op pellets wil je misschien eerst nog wat verder geïnformeerd worden over de voeding en de hoeveelheid pellets die je een papegaai moet geven. Dit laatste hangt af van een aantal zaken zoals de activiteit van een papegaai en hoe de papegaai zijn voeding verwerkt...zeg maar zijn stofwisseling zoals we dat bij mensen kennen. Daarnaast is ook de kwaliteit van de pellet van invloed. Van een pellet die qua ingrediënten en voedingsstoffen goed is samengesteld, zal een papegaai veel minder nodig hebben dan een pellet die kwalitatief minder goed is en dus vaak ook goedkoper is. Gemiddeld kun je uitgaan dat een papegaai gemiddeld tussen de 6 en 10% van zijn eigen lichaamsgewicht nodig heeft aan dagelijkse voeding wanneer je ze pellets voert. Echte kenners zeggen dat bij het eten van alleen pellets (en dus geen zaden meer) de kans mogelijk bestaat dat de spiermaag in kracht afneemt omdat pellets veel makkelijker verwerkt worden. Ondanks dat pellets dus wat betreft samenstelling voldoende voedingsstoffen bieden aan de papegaai, kan het geen kwaad om regelmatig de papegaai wat groente en fruit te blijven voeren en bijvoorbeeld wat zaden of trosgierst. Kijk tot slot wel uit met de hoeveelheid die je bij gaat voeren. De basis van de voeding blijven altijd de pellets en deze zijn altijd verantwoordelijk voor ongeveer 75 tot 85% van de dagelijkse voeding van de papegaai. 15 tot 25% kun je dus aanvullend bij voeren. Nogmaals voor alle duidelijkheid, met een goed pelletvoer voor papegaaien is het absoluut niet nodig om bij te voeren om de papegaai aan al zijn benodigde voedingsstoffen te laten komen. Behalve de maagspier vinden papegaaien het ook gewoon heerlijk om af en toe even wat verse groenten en fruit te krijgen en lekker in wat gemende zaden om te kunnen pikken. Zolang het maar naast de pellets wordt gegeven.