Speelgoed voor Papegaaien

VIDEO - Voldoende speelgoed voor de papegaai is een heel erg belangrijk en ik zal ook proberen uit te leggen waarom dit papegaaien speelgoed nu juist zo belangrijk is. De papegaai leeft in de vrije natuur normaal gesproken in grote groepen en samen met de andere papegaaien zijn ze een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar voedsel zoals fruit, zaden en noten. Een papegaai die leeft in gevangenschap hoeft zelf niet om eten te zoeken en heeft veelal ook niet meerdere papegaaien om zich heen. Hierdoor zal een papegaai in gevangenschap zich eerder snel vervelen en is voldoende speelgoed een must voor de papegaai.

Zorg voor veilig speelgoed

Allereerst wil ik iets dieper ingaan op de veiligheid bij speelgoed. Wat ik hiermee bedoel is dat in en op het papegaaien speelgoed geen giftige stoffen zijn verwerkt die dodelijk kunnen zijn voor de papegaai. Bij houten speelgoed voor papegaaien geldt bijvoorbeeld dat er geen giftige verf gebruikt is of andere giftige lak . Bij voorkeur is het hout onbewerkt of staat specifiek bij het speelgoed dat er geen giftige stoffen in zijn verwerkt. Ook bij papegaaien speelgoed van metaal moet je een beetje voorzichtig zijn. Doorgaans zijn roestvrij staal en aluminium de meest geschikte materialen voor papegaaien speelgoed, want ander metaal kan lood of zink bevatten en dit is absoluut schadelijk voor de papegaai. Metalen speelgoed moet dus eigenlijk altijd voorzien zijn van een speciaal laagje die hard en gifvrij is en waar dus ook een papegaai niet door heen kan bijten. Veel papegaaienspeelgoed is tegenwoordig een combinatie van een touwen en hout of andere materialen. Papegaaien vinden dit leuk en het vrolijkt de kooi bovendien ook nog eens leuk op... Ten allen tijden is belangrijk dat het materiaal waar het speelgoed van de papegaai van gemaakt is, heel erg hard is en dus maar moeizaam kapot. Kleine scherpe stukjes hout, plastic of metaal kunnen uiteraard gevaarlijk zijn voor de papegaai.

Papegaai Leren spelen met Speelgoed

Doorgaans hoef je een papegaai niet te leren spelen, dit doen ze vanuit hun zelf wel. Toch weten niet alle papegaaien wat met het mooie speeltje dat jij net gekocht hebt aan moeten. In dit geval kun je ze een beetje helpen door eerst zelf met het nieuwe speeltje te gaan spelen en daarbij heel erg enthousiast te doen richting jezelf. Na enige tijd zal de papegaai nieuwsgierig worden en een kijkje komen nemen bij wat jij allemaal aan het doen bent. Betrek de papegaai dan bij het spel en laat hem mee doen. Als hij dit eenmaal door heeft zal hij ook zonder jou willen spelen met het speelgoed. Wanneer je in het bezit bent van meerdere speeltjes voor de papegaai, zorg dan dat je deze niet allemaal tegelijkertijd in de kooi hangt. Allereerst wordt de kooi anders misschien al snel te vol, maar bovendien is het beter om de speeltjes met enige regelmaat af te wisselen waardoor er voor de papegaai wat meer variatie en spanning in het spel blijft.

Soorten speelgoed voor de Papegaai

Er is een grote verscheidenheid aan speelgoed verkrijgbaar voor de papegaai, zo ook in onze webwinkel. Maar welk speelgoed is nou het meest geschikt voor een papegaai? Hier antwoord op geven is vanuit mijn positie lastig omdat dit per papegaaien individu erg kan verschillen. Je zult regelmatig wat nieuwe speeltjes uit moeten proberen om te kijken wat je papegaai nu echt leuk vindt en minder leuk vindt. Doorgaans houden papegaaien er van om te klimmen. Dit kunnen ze enerzijds tegen de tralies van kooi doen, maar wat speelgoed waarbij geklommen kan worden door papegaai doet het doorgaans goed. Denk hierbij aan speciale speelladders voor papegaaien. Ook slingert en klautert een papegaai heel erg graag. Hiervoor een een groot assortiment papegaaienspeelgoed beschikbaar die een combinatie zijn van klimtouwen, houten blokken en andere toeters en bellen. Voor een compleet overzicht van al ons papegaaien speelgoed klik even op deze link of hieronder op één van de afbeeldingen.

Speelgoed kopen voor de Papegaai of toch niet?

Uiteraard ben je hier volledig vrij in! Er is natuurlijk tegenwoordig gewoon prachtig speelgoed van uitstekende kwaliteit beschikbaar voor papegaaien. Toch zijn er naast speelgoed uit de winkel ook nog voldoende andere mogelijkheden die voor veel speelplezier van de papegaai kunnen zorgen. Om te beginnen kun je wilgentakken,  berkentakken en vlierbestakken uit de vrije natuur halen en deze in de kooi van de papegaai plaatsen. Hier zullen ze lekker aan bijten en knagen waarna er op een gegeven moment weer eens een nieuwe stok in moet. Geen probleem, behalve wat moeite heeft het je verder toch niks gekost. Ook ander speelgoed van onze kinderen of kleinkinderen kan soms geschikt zijn voor papegaaien. Let hierbij altijd wel op de veiligheid van het speelgoed zoals hierboven beschreven, anders breng je alsnog de papegaai in gevaar. Maar denk verder aan oud bestek, een lege wc-rol, oud papier, sisal touwen en zo kun je nog wel even door gaan.