Huisvesting van een Papegaai

De papegaaien zijn vaak grappige en leuke huisdieren, maar bij de keuze om een papegaai aan te schaffen is het toch wel heel erg belangrijk rekening te houden met bepaalde zaken, zo ook de huisvesting van een papegaai. Een degelijke kooi gemaakt van het juiste materiaal en die groot genoeg is voor het soort papegaai dat je van plan bent aan te schaffen. Kortom, laat je goed over informeren bij de keuze van het kopen van een papegaaienkooi zodat je zeker bent dat jouw papegaai gelukkig kan zijn in zijn kooi.

Papegaaienkooi of Volière?

De keuze tussen een papegaaienkooi en een volière is eigenlijk de keuze tussen het binnen of buiten houden van een papegaai. Wanneer je van plan bent slechts één papegaai aan te schaffen dan moet je die natuurlijk niet alleen buiten in een volière neer zetten. Papegaaien zijn niet solitair en hebben dus gezelschap nodig van andere papegaaien of van mensen. Besluit je meerdere papegaaien te nemen en er bijvoorbeeld mee te gaan kweken, dan is een grote volière meer aan te raden. Zorg in dat geval altijd wel voor een degelijk, bij voorkeur verwarmd, nachthok. Ook zul je rekening moeten houden met je omgeving. Wanneer je woonachtig bent in een tussenwoning midden in een woonwijk, dan is het wellicht niet verstandig om een grote volière in je tuin te plaatsen met daarin 20 of 30 verschillende papegaaien. Papegaaien kunnen namelijk nogal wat geluid produceren en of de rest van de buurt daar ook zo blij mee is, is maar de vraag. Besluit je een mooie ruimte volière te maken in je tuin, houdt dan bij de bouw van een volière goed rekening met een aantal zaken. Zo moet je bijvoorbeeld bij de keuze voor de te gebruiken materialen bijvoorbeeld rekening houden met het soort papegaai(en) wat in de volière(s) komt te zitten en zul je bovendien voor goede slaapplaatsen moeten zorgen in de vorm van een nachthok. Een nachthok biedt de papegaai bescherming tegen weersinvloeden van buitenaf en is tevens zijn plaats om te slapen en tot rust te komen. Maak dus voor jezelf eerst de keuze wat precies je doel is met het aanschaffen van een papegaai. Voor de meeste mensen is dit toch de gezelligheid in huis en dus gewoon als huisdier. Hier van uitgaande borduren we verder op de keuze van een papegaaienkooi.

De keuze van een Papegaaienkooi

Bij de keuze van de juiste papegaaienkooi voor jouw papegaai spelen een andere belangrijke factoren een rol. Zo moet je jezelf eerst afvragen wat het formaat van de papegaai is of wordt wanneer hij volwassen is. Daarnaast speelt mee of je één papegaai hebt of wellicht in de toekomst nog een tweede papegaai aan wilt schaffen. Aangezien een papegaaienkooi een behoorlijke investering is zijn dit belangrijke elementen die je mee moet laten wegen bij het uitzoeken van een kooi. Daarnaast is het belangrijk te kijken naar de oppervlakte en de beschikbare ruimtes van je woonkamer. Een papegaaienkooi kan namelijk niet zomaar overal maar neergezet worden, dit moet altijd een geschikte plaats zijn voor een papegaai. Hierover later nog meer...

Welke papegaaienkooi voor welke Papegaai?

Zoals je hebt kunnen lezen is bij de keuze van een papegaaienkooi het soort papegaai wat er in moeten komen te zitten erg belangrijk. Hieronder hebben een kort overzicht gemaakt van diverse papegaaienkooien uit ons assortiment en hierbij een indeling gemaakt van kleine, middelgrote en grote kooien en welke papegaaien nou bij welke kooi passen. Let wel...we zijn er hierbij van uitgegaan dat er in een kooi één papegaai zit en niet twee of meer...Bij twee of meer papegaaien heb je altijd weer een grotere kooi nodig.

Papegaaienkooi voor kleine Papegaaien (dwergpapegaaien)

Hieronder vindt je overzicht van kooien die geschikt zijn voor kleine papegaaien zoals de Agapornis en de Bonte Boer. Papegaaienkooi Capri | Papegaaienkooi voor kleine en middelgrote papegaaien       Papegaaienkooi voor kleine en middelgrote papegaaien Hierboven vindt je een klein overzicht van kleine papegaaienkooien uit ons assortiment welke geschikt zijn voor kleine papegaaien en dwergpapegaaien. Toch zijn de kooien zeer degelijk gemaakt en hebben ze een robuuste uitstraling. Deze kooien zijn ook prima te gebruiken voor één of twee Grasparkieten bijvoorbeeld. Door op de foto te klikken van een kooi kun je de papegaaienkooi nader bekijken in de webwinkel.

Papegaaienkooi voor een Middelgrote Papegaai

Voor de middelgrote tot grote papegaaien hebben ook een heel groot assortiment geschikte kooien waarvan hieronder een klein overzicht. Middelgrote papegaaien zijn bijvoorbeeld diverse soorten Kaketoes, Pionussen en Lori's. Overigens zouden sommige Lori's wellicht ook nog in een kooi passen uit de categorie hierboven, echter een toch wat grotere kooi is wel aan te raden en daarom heb ik de Lori bewust hier tussen gezet... Papegaaienkooi voor kleine en middelgrote papegaaien Hierboven vindt je een klein overzicht van Medium papegaaienkooien uit ons assortiment welke geschikt zijn voor middelgrote tot grote papegaaien. De kooien zeer degelijk gemaakt en hebben ze een robuuste uitstraling. Door op de foto te klikken van een kooi kun je de papegaaienkooi nader bekijken in de webwinkel.

Papegaaienkooien voor Grote Papegaai

Tot slot een overzicht van een mooie grote en vooral ruime papegaaien welke geschikt zijn voor de grotere papegaaiensoorten zoals de Grijze Roodstaart, diverse Ara's en de grotere Kaketoes bijvoorbeeld. Ook wanneer je twee of meerdere papegaaien in één kooi wilt houden dan bieden de kooien uit dit segment voldoende mogelijkheden. Papegaaienkooi Rico voor middelgrote en grote papegaaien    Papegaaienkooi MAXI voor grote papegaaien Papegaaienkooi voor grote papegaaien  

Wat is de meest geschikte plaats voor een papegaaienkooi?

Er van uitgaande dat de kooi gewoon in de woonkamer komt te staan moet je rekening houden met een aantal zaken die belangrijk zijn voor een papegaai. Allereerst moet het een droge en vooral niet tochtige plaatst zijn waar de kooi komt te staan. Papegaaien kunnen hier absoluut niet tegen en het kan ze zelfs de kop kosten. Ze de kooi dus nooit vlak naast een buitendeur neer die de hele dag op en dicht gaat en waar de hele dag mensen in en uit lopen. Dit neemt veel toch en kou met zich mee waar een papegaai echt niet tegen kan. Papegaaien hebben voldoende rust nodig en zullen daarnaast ook niet continue afgeleid moeten worden door bijvoorbeeld mensen die de hele dag voorbij lopen. Zo is een kooi naast een looppad of looproute van de woonkamer naar de keuken toe bijvoorbeeld vaak te druk. Zoek een lekkere rustige plaats in de woonkamer uit, bij voorkeur in een hoek waar niet te veel gebeurt en waar ze zich vooral ook niet met alles en iedereen kunnen bemoeien. Kortom, om een papegaai voldoende rust en warmte geven en om zelf niet helemaal knettergek te worden, plaats de kooi in een rustige en tochtvrije hoek in de woonkamer.

Inrichting van de Papegaaienkooi

Papegaaien kunnen zich betrekkelijk snel gaan vervelen en daarom is de inrichting van een papegaaienkooi ook erg belangrijk. Met de inrichting van een papegaaienkooi bedoel ik bijvoorbeeld speelgoed voor de papegaai, maar ook zitstokken en andere accessoires. Zorg in de kooi altijd voor voldoende papegaaien speelgoed en zit bij voorkeur enkele extra zitstokken in de kooi van wilgenhout of vlierbessenhout. Hier zullen ze lekker aan gaan knabbelen en uiteindelijk zul je de stokken moeten vervangen voor nieuwe stokken, maar hierdoor is de papegaai wel lekker bezig en zal hij zich minder snel vervelen. Wanneer je regelmatig de papegaai los hebt lopen of vliegen in de woonkamer dan is een speeleiland voor papegaaien een echte aanrader net als een grote Javaboom voor papegaaien. Een papegaai kan zich hierop de gehele dag vermaken mits ook hier natuurlijk voldoende speelgoed aanwezig is. Meer over papegaaien speelgoed vindt je in een ander artikel waarin we hier wat dieper op in gaan. Zie link eerder in de zin.