Bijtende Papegaai

Papegaaien bijten vrijwel nooit zomaar voor de lol, maar hebben een reden nodig om te bijten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld geprikkeld worden omdat ze bang zijn of omdat mensen bang zijn voor hun. Het bijten van de papegaai kan ook voort komen uit een schrikreactie. Er van uitgaande dat je gebeten bent tijdens bijvoorbeeld het trainen van de papegaai of tijdens het verschonen van de kooi, probeer dan altijd na een beet de papegaai volledig te negeren voor een korte periode van enkele minuten. Doe je dit niet en geeft je de papegaai toch enige aandacht door bijvoorbeeld boos te worden, dan zal de papegaai dit ervaring als een beloning van zijn gedrag. Eigenlijk hetzelfde principe als bij het trainen van honden....negatief gedrag negeren en positief gedrag belonen.

Waarom bijt een Papegaai?

We hebben hieronder een top 10 opgesteld van redenen waarom papegaaien bijten...
  • Aandachtstekort en/of jaloezie
  • Angst bij de papegaai
  • Angst van mensen voor de papegaai
  • De papegaai verdedigd zijn territorium
  • Pure verveling van de papegaai
  • Hij is het oneens met de manier waarop jij je gedraagt
  • Jij reageert op een verkeerde manier nadat je bent gebeten en dit vindt hij juist leuk
  • De papegaai is ziek, zwak of misselijk
  • De papegaai zit in de rui waardoor hij niet helemaal zichzelf is.
  • De papegaai wil terug zijn kooi in en laat jou dit weten door te bijten

Bijten van een Papegaai afleren

Een bijtende papegaai afleren om niet meer te bijten valt niet altijd mee. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt toepassen die bijdragen bij het afleren van een papegaai die bijt. Allereerst is het van groot belang dat jij als eigenaar van de papegaai geen enkele angst toont richting de vogel. Probeer daarnaast altijd de basis principes te hanteren die belangrijk zijn bij de opvoeding van een papegaai, namelijk positief gedrag belonen en negatief gedrag negeren. Wanneer je papegaai bijt vanwege ziekte , broedsheid of vanwege het feit dat hij in de rui zit, dan is vaak geduld het sleutelwoord. Wanneer de papegaai de periode van de rui, ziekte of broeds zijn voorbij is verdwijnt meestal het bijtgedrag vanzelf wel weer. Wanneer de papegaai bijt als gevolg van angsten probeer dan te achterhalen waar de papegaai bang voor is en begin hierop te trainen zodat je op termijn de angst bij de papegaai weg kunt nemen. Belangrijk is dat vanaf jongs af aan heel consequent bent naar een papegaai toe. Jij bent de baas en doet moet je duidelijk laten merken. Ook voor de papegaai is deze houding veel beter, want ook de papegaai zal er stabieler door worden. Hij weet namelijk precies waar hij aan toe is.

Jonge Papegaaien die bijten

Allereerst is het belangrijk te weten dat jonge papegaaien die met de hand zijn opgevoed, gewend zijn aan de handen van de verzorger. Enerzijds is dit een positief punt, echter de andere kant van het verhaal is dat de papegaai van jongs af aan gewend is dat er uit die hand eten komt. Je hebt ze immers altijd pap gegeven vanaf jongs af aan. Daarom kan het goed zijn dat voornamelijk jonge papegaaien gaan happen en bijten richting jouw hand. Jonge papegaaien en babypapegaaien onderzoeken in de eerste fasen van hun leven alles met hun snavel. Door er aan te knagen en bijten leren op een spelende manier dingen kennen. Toch is het zaak vanaf nu, de papegaai wordt immers ouder, te gaan bepalen waar de papegaai wel en niet in mag bijten. Zo mag hij dus niet bijten in je handen en oren, want dit is vervelend en kan bovendien bijzonder pijnlijk zijn. Door iedere keer wanneer de jonge papegaai bijt, ook al is het nu nog spelenderwijs, hem een commando van bijvoorbeeld "nee" of "foei" te geven en gelijk op een andere plaats neer te zetten. Zorg daarnaast voor voldoende afleiding in de vorm van speelgoed voor papegaaien of andere dingen waar ze lekker aan mogen knagen. Dit leidt de aandacht een beetje af van jou en draagt bij aan het afleren van het bijten van deze jonge papegaaien.