Tamme Rat als huisdier

VIDEO - De tamme rat zoals wij die vandaag de dag kennen stamt af van de bruine rat. De plaats van herkomst van de bruine rat is oorspronkelijk Azië.  Eeuwen geleden waren er natuurlijk al veel handelaren en kolonisten die handel bedreven met andere landen van over de hele wereld waaronder ook Aziatische landen. Deze landen werden dan per schip bezocht en men kwam weer thuis met een vol schip met handel. Echter tussen deze handel werd onbedoeld ook de bruine rat geïmporteerd en zodoende werd rond 1730 voor het eerst de bruine rat in Europa gesignaleerd. Uiteraard werd de bruine rat ook niet veel later in de Verenigde Staten en Engeland waargenomen.

Rattenplaag

De bruine rat, ook wel rioolrat genoemd, heeft zijn bijnaam te danken aan zijn voorliefde voor water en het leven in een vochtige omgeving. Het is daarom ook niet gek dat veel ratten tegenwoordig in het riool leven.  Zie hieronder een foto van een bruine rat. Bruine ratten Voordat we in Europa de bruine rat leerden kennen hadden wij al onze eigen zwarte ratten, echter deze zwarte ratten werden al gauw verdrongen met de opkomst van de bruine rat. Al gauw werden de ratten in veel steden en dorpen een behoorlijke plaag en dus moest er ingegrepen worden. Aangezien er toen nog geen Boerenbond of Welkoop was waar je rattengif kon kopen, moesten de mensen wat inventiever zijn om het rattenprobleem tegen te gaan.

Ratten doden Volkssport

Vaak deed men dit met de inzet van honden, namelijk speciaal hiervoor gefokte terriërs. Deze terriërs moesten snel en effectief een rat kun doden. Hiervoor moesten ze dus niet alleen beschikken over een pittig karakter, maar bovendien ook nog eens behendig en vliegensvlug zijn. Uiteindelijk groeide dit fenomeen uit een ware volkssport waarbij de terriërs in een grote kuil of bak werden geplaatst met tientallen of zelfs honderden ratten die ze zo snel mogelijk moesten doden. De hond die de meeste ratten dood kon bijten binnen een bepaald tijdsbestek was de winnaar. Jack Russell Terriër - Ratten doden In het begin van dit tijdperk werden veelal wilde ratten ingezet die waren gevangen door zogenaamde rattenvangers. Naar mate de sport steeds populairder werd en er meer en meer geld in om ging, werden de ratten zelfs speciaal gefokt voor dit soort evenementen.

Rattenvangers

Twee bekende rattenvangers uit London, ene Jimmy Shaw en Jack Black, vingen in de eerste helft van de 19e eeuw veel ratten. Dit waren meestal gewoon normale bruine ratten met dus ook een bruine vacht. Echter toch niet allemaal....zo nu en dan zat er een rat tussen die afweek qua kleur en bijvoorbeeld witte vlekken had of zelfs helemaal wit was. Ook alle andere kleuren die ze tegen kwamen en afweken van de standaard bruine kleur werden allemaal apart gezet en werden niet ingezet voor de sport met de honden. Nee deze afwijkende exemplaren werden veelal verkocht aan laboratoria en zo nu en dan ook al eens als huisdier aan een particulier. Toen en nog nu nog steeds worden ratten veelvuldig ingezet in laboratoria voor onderzoek tegen ziekten zoals kanker. Hoe gek het misschien ook klinkt, maar vele ziekten zijn opgelost of zijn medicijnen voor ontdekt doordat ze het hebben kunnen testen op ratten in het laboratorium.

Tamme rat VS bruine rat

Inmiddels is de bruine rat niet meer te vergelijken met de huidige tamme rat. De tamme rat wordt inmiddels al zo lang in gevangenschap gehouden als huisdier dat er een rustig, lief en vriendelijk karakter is ontstaan bij deze ratten. Door alleen de vriendelijke en handtamme ratten te gebruiken in het fokproces ontstonden er uiteindelijk alleen nog maar zachtaardige en vriendelijke ratten. Begin 20e eeuw begon met in Engeland met het tentoonstellen en showen van tamme ratten. Eén van de grote drijfveren achter de popularisering van de tamme rat als huisdier, mevrouw Douglas, overleed in 1921 waarna ook geleidelijk de populatie tamme ratten snel achteruit ging en steeds minder mensen een tamme rat als huisdier hielden. Vanaf de jaren 70 in de vorige eeuw nam de populariteit van de tamme rat weer in rasse schreden toe en kwam de waardering van de tamme rat als huisdier weer terug. Anno 2013 is de tamme rat nog steeds een veel gehouden huisdier waarmee nog steeds tentoonstellingen en show worden gehouden.

Het gedrag van een tamme rat

De populariteit van de tamme rat heeft dit knaagdier onder andere te danken aan zijn intelligentie en aan zijn sociale gedrag. Bovendien zijn tamme ratten levendige en actieve dieren die zowel geschikt zijn als huisdier voor kinderen als wel voor volwassenen. Een tamme rat zal, mits goed opgevoed en gesocialiseerd, niet gauw bijten.

Aandacht & Liefde

In het wild leven ratten vaak altijd in grote groepen samen en dus heeft ook een tamme rat voldoende aandacht en liefde nodig om niet weg te kwijnen in zijn kooi. Wanneer ze dit niet krijgen vereenzamen ze snel wat verder kan resulteren in gedragsstoornissen. Wanneer je dus één tamme rat als huisdier hebt dan moet je je realiseren dat deze rat iedere dag minimaal een uur tot anderhalf uur aandacht van jou als verzorger nodig heeft. Gezien de tijd die dit neemt is het wellicht een goede keuze om twee of meer tamme ratten te nemen en samen te plaatsen in een grote rattenkooi. Tamme ratten Ook tamme ratten onderling zijn doorgaans heel erg coulant en saamhorig naar elkaar, maar toch moet ik hier wel een voetnoot bij plaatsen. Jonge tamme ratten die gelijk op de jonge leeftijd bij elkaar geplaatst worden geeft doorgaans geen problemen...ongeacht het geslacht van de beide ratten. Ook in grotere groepen leeft eigenlijk alles en iedereen door elkaar heen en ontstaan er vrijwel nooit schermutselingen. Toch is de combinatie van twee mannetjes ratten die elkaar niet of nog niet kennen niet altijd een succes. Doe dit dus met beleid of schakel iemand in die hier veel verstand van heeft.

Intelligentie van tamme ratten

Door het bijzonder hoge intelligente vermogen van tamme ratten kun je ze heel erg veel leren mits je er uiteraard genoeg tijd en aandacht aan geeft. Zo zie je niet zelden iemand lopen met een rat op zijn schouder of een rat bij zich dragen in een heuptasje. Doordat de rat zijn verzorger helemaal leert kennen zal hij zijn verzorger dan ook volledig vertrouwen. Dit gaat zelfs zo ver dat goed getrainde tamme ratten zelfs naar hun eigen naam luisteren en zich helemaal gaan hechten aan hun verzorger.

Huisvesting van een tamme rat

Een kleine eenvoudige hamsterkooi is niet groot genoeg voor een tamme rat uiteraard. Nee een tamme rat heeft toch best wel wat ruimte nodig zonder daarbij te overdrijven natuurlijk. Ik raad in ieder geval altijd aan te kiezen voor een grote ruime rattenkooi waarin de rat alle ruimte heeft om te bewegen en zijn ding te doen. Natuurlijk scheelt het ook of en hoe vaak je de rat uit zijn kooi haalt en bijvoorbeeld los laat lopen door je woon- of slaapkamer. Houdt rekening met minimale afmetingen van de rattenkooi van 40x60 cm ongeveer. Groter mag natuurlijk altijd, kleiner bij voorkeur niet. Net als voor vele andere knaagdieren zijn ook voor tamme ratten meerdere soorten verblijven verkrijgbaar. De meest voorkomende zijn de normale traliekooi of een glazen bak. Beide kooien zijn prima geschikt om ratten in te houden zolang het materiaal in beide gevallen maar sterk genoeg is zodat de rat er niet doorheen kan bijten. Zorg wel ten allen tijden voor voldoende ventilatie en zorg ook bij beide kooien dat deze goed afgesloten zitten. Ratten hebben namelijk een behoorlijke kracht voor zo'n klein diertje en dus zal het niet de eerste keer zijn dat ze zelf het traliedeurtje open maken en vervolgens met de noorderzon vertrokken zijn. Niet alleen hun kracht helpt hun om het deurtje open te krijgen, maar hun bijzonder hoge intelligentie maakt dat ze binnen de kortste keren door hebben hoe ze het deurtje van de kooi open krijgen.

Inrichting van de Rattenkooi

De beste en meest gebruikte bodembedekking is denk ik toch wel de gewone houtsnippers en/of zaagsel, maar ook maissnippers of papiersnippers worden regelmatig gebruikt als bodembedekker voor in de rattenkooi. Maak altijd een klein huisje ergens in een hoek van de kooi waar de rat kan slapen en tot rust kan komen. Doordat tamme ratten graag klimmen en klauteren mag je het slaaphuisje best op een plaats zetten of hangen waarbij ze er al klimmend en klauterend pas toegang tot verkrijgen. Ook is het handig om in de hoek van de kooi een speciale rattentoilet te plaatsen. Ratten gebruiken veelal de zelfde plaats om hun behoeften te doen  en zo blijft de kooi mooi schoon. Uiteraard moet je zorgen voor een voerbak en een drinkfles. De drinkfles hang je eenvoudig op aan de tralies van de kooi (bij sommige kooien worden al deze benodigdheden er al bij geleverd) en wanneer je een glazen bak hebt kun je de drinkfles vaak ophangen met kleine zuignapjes aan de wand van de bak. Voor voerbakjes adviseer ik altijd stenen voerbakjes. Deze zijn wat zwaarder en staan daarom veel stabieler waardoor ze minder snel omvallen. Zorg tot slot voor voldoende speelgoed voor de rat. Door hun intelligentie vervelen ratten zich vrij snel en dus is het zaak dat je ze bezig houdt. Koop voldoende ratten speelgoed voor in de kooi zoals buizen, hangmatten en ander leuk speelgoed. Daarnaast is het aan te raden zeer regelmatig een nieuw voorwerp in de kooi te gooien. De ratten zullen dit nieuwe voorwerp uitvoerig gaan inspecteren en zo blijven ze een beetje bezig. Let er wel op dat ze het voorwerp dat jij in de kooi hebt gegooid niet kapot kunnen knagen of opeten.

Wat eet een tamme Rat?

We kennen de wilde ratten denk ik toch wel als echte alleseters en dit geldt ook voor de tamme rat. Toch is het belangrijk de rat te voorzien van goede voedzame voeding en vermijd calorierijke, vette snacks of eten waar veel suiker in zit. Een goed gemengd knaagdiervoer is een goede voedingsbasis voor de tamme rat. Daarnaast heeft de rat zeker ook nog wat dierlijke eiwitten nodig. Dit kun je ze geven door ze af en toe wat blikvoer van de kat te geven bijvoorbeeld of wat honden- of kattenbrokjes door het voer heen te mengen. Uiteraard zijn net als voor ons mensen ook groenten en fruit gezond voor ratten en bovendien vinden ze het heerlijk. Verwen dus zo nu en dan je ratten eens met een stukje banaan, een appel of een peer. Ook groene groentes zoals boerenkool en andijvie mogen tamme ratten gerust hebben. Een echte verwennerij is een stukje gedroogd brood!

Verzorging van de tamme rat

Je zou het zo niet zeggen op het eerste gezicht, maar toch zijn ratten hele schone diertjes die zichzelf goed verzorgen. Zo houden ze bijvoorbeeld zelf hun eigen vacht doorgaans erg goed schoon. Toch kun je zo nu en dan je rat even een lekkere frisse wasbeurt geven. Hiervoor is speciale knaagdiershampoo die een lage PH-waarde heeft en dus goed is voor de vacht van de rat. Zorg altijd dat je na het wassen van je rat hem weer voorzichtig maar goed afdroogt Dit kun je doen door heel zachtjes met een kleine handdoek hem droog te wrijven. Ook de nageltjes van de rat moet je een beetje in de gaten houden. Wanneer deze te lang worden kun je ze afknippen met een speciaal schaartje voor knaagdieren. Wanneer je niet precies weet hoe je dit moet doen vraag dan altijd iemand die er wel verstand van heeft. Verder moet je natuurlijk zorgen dat er iedere dag voldoende voer in de voerbakjes zit en dat ze altijd voldoende vers drinkwater in de drinkfles hebben zitten. Het schoonmaken van de kooi, en dan met name de bodembedekking, moet je toch gemiddeld genomen één keer per week even schoonmaken. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de grootte van de kooi en het aantal ratten wat in de kooi leeft. Eens per maand is het aan te raden de kooi even volledig leeg te halen en goed schoon te maken en volledig te ontsmetten.

Voortplanting tamme ratten

Gemiddeld is een vrouwtjes rat geslachtsrijp op een leeftijd van 6 tot 7 weken...al heel erg vroeg dus. Toch is het niet verstandig om het vrouwtje op deze leeftijd al te laten dekken aangezien ze hier geestelijk en lichamelijk nog niet helemaal aan toe zijn op dat moment. Op een leeftijd van 4 maanden is een vrouwtje geestelijk en lichamelijk wel in staat om jongen te krijgen en deze op te voeden. Een vrouwtje laat zich gemiddeld iedere 4 tot 5 dagen dekken, althans met deze interval staat ze dekkingen toe. Eenmaal gedekt en zwanger is de gemiddelde draagtijd van een vrouwtjes rat 22 dagen. Na de dekking, tijdens de zwangerschap en ook wanneer de jongen zijn geboren kan het geen kwaad om het mannetje bij het vrouwtje te houden. Of dit verstandig is is nog maar de vraag, want het mannetje kan nu gelijk het vrouwtje weer dekken. Dit kan er toe leiden dat er 22 dagen later weer jongen zijn en dus heeft de moeder de zorg over jongen van verschillende leeftijden. Aangezien ratten relatief grote nesten werpen van vaak minimaal 6 jongen uitlopend tot 12 en in extreme situaties zelfs 15 jongen of meer, hebben de moeders het dus erg druk zoals je zult begrijpen. Tamme Ratten Aangezien ratten ook onderling hele sociale dieren zijn zie je vaak dat in grotere groepen de vrouwtjes ratten gezamenlijk voor elkaars jongen zorgen. Ze leven dan ook in grote harmonie met elkaar en zien alle jongen in hun omgeving als hun eigen. Wanneer de jonge ratten worden geboren hebben ze, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Degoe of een Chinchilla, helemaal geen haar en zitten hun oogjes ook nog helemaal dicht. Na ongeveer twee weken gaan de oogjes van de jonge ratjes open en hebben ze inmiddels een vachtje met haar. Vanaf nu gaat het heel erg snel, want op een leeftijd van 4 tot 5 weken zijn de jonge ratjes oud genoeg om voor zichzelf te zorgen en mogen vanaf dat moment dus bij hun moeder weg. Vrouwtjes ratten zijn tot ongeveer de leeftijd van 1 jaar vruchtbaar en daarna is het alweer over. Dan hebben ze geen zin meer om gedekt te worden en zullen dit dus ook niet toelaten. Gemiddeld worden tamme ratten twee tot drie, maar ook hier geldt dat er zeer zeker ook uitzonderingen naar boven zijn waarbij leeftijden van 5 of 6 jaar en soms zelf nog ouder zo nu en dan voorkomen. Heel bewust noem ik uitzonderingen naar boven en niet uitzonderingen naar beneden. Uiteraard komt het veelvuldig voor dat tamme ratten nog veel eerder sterven dan op de leeftijd van 2 jaar. Vaak is de oorzaak hiervan kanker bij de tamme rat. Dit is nogal erfelijk bij tamme ratten en de boosdoener is toch het feit dat tamme ratten veelvuldig zijn gebruikt voor laboratoriumwerk.

Soorten en kleuren Tamme Ratten

Inmiddels zijn er vele soorten en kleuren tamme ratten die hun bestaansrecht hebben verworven de afgelopen jaren. Toch is de oorspronkelijke kleur van de rat de Agouti kleur, een bruinachtige kleur met een zogenaamde zwarte ticking. Hiermee wordt bedoeld kleine zwarte haartjes door de bruine vacht heen. Hieronder heb ik alle soorten tamme ratten voor je uiteengezet en per soort zie je ook kleurvarianten binnen die groep of soort.

Agouti Ratten

 • Goud Agouti
 • Cinnamon Agouti
 • Argente

Eenkleurige Ratten

 • Zwart
 • Bruin
 • Champagne
 • Crème
 • Wit met rode ogen
 • Wit met donkere ogen

Tamme Rat met uitmonstering

Met uitmonstering wordt bedoeld ratten met bepaalde kleurpatronen die goed vererven naar de jongen toe.
 • Siamees (vergelijkbaar qua kleuren met de Siamese kat)
 • Rus (vergelijkbaar met de Siamees, echter met een zuiver witte lichaamskleur)

Tamme Rat met Tekening

 • Ierse Rat
 • Berkenrat (Berkshire)
 • Japanse Rat
 • Gevlekte Rat

Tamme Rat met Verzilvering

Deze kleurslag kenmerkt zich de wit-zilverachtige haarpunten in de vacht van de rat. Deze "verzilverde" ratten komen ook weer voor in diverse kleuren zoals in het bruin en Argente.