Een Eekhoorn als Huisdier

VIDEO - Steeds vaker zie je dat Eekhoorns worden gehouden als huisdier in bijvoorbeeld een ruime kooi of in een groot verblijf gemaakt van volièrepanelen.  Aangezien de meeste mensen warme gevoelens koesteren wanneer je hebt over een Eekhoorn is het wellicht helemaal niet zo gek om een Eekhoorn als huisdier te houden. Een Eekhoorn is een bijzonder actief knaagdiertje die bovendien ook nog eens relatief eenvoudig tam te maken is. Toch is het geen huisdier die geschikt is om mee te kroelen en te knuffelen en ook voor kinderen is de Eekhoorn niet heel erg geschikt. Ze zijn van nature zo druk en bewegelijk dat hier bijna geen beginnen aan is. Wel is het leuk, en dus ook voor kinderen, om deze bijzondere knaagdieren rustig te observeren en te bekijken. Je zult versteld staan van hun activiteit en bovenal snelheid.

Soorten Eekhoorns

Er bestaan vele soorten Eekhoorns waarvan we hieronder een overzicht hebben gemaakt. Aangezien er meer dan 360 soorten Eekhoorns bestaan tref je hieronder alleen de hoofdgroepen aan waar veel van deze Eekhoorns onder vallen. Er zijn echter nog veel meer groepen, maar dit zijn eerst de belangrijkste.
  • Boomeekhoorn
  • Grondeekhoorn
  • Prachteekhoorn
  • Rotseekhoorn
  • Vliegende eekhoorn
  • Dwerg eekhoorn
  • Reuze eekhoorn
  • Marmotten

Gedrag van een Eekhoorn

Eekhoorns zijn kleine bezige bezige bijtjes met onuitputtelijke energie zo lijkt het soms wel. Een groot deel van de dag zijn ze bezig met het verzamelen van voedsel en het bouwen van een nest. Althans in de natuur gaat dit vaak zo. In gevangenschap is het dus ook erg belangrijk dat de Eekhoorn voldoende ruimte heeft om bezig te kunnen zijn. Aangezien Eekhoorns in de natuur normaal gesproken solitair (alleen) leven is het niet perse nodig om meerdere Eekhoorn bij elkaar te schaffen, al zou het hebben van twee Eekhoorns wel zo leuk zijn. Door de kwetteren of te sjirpen met elkaar kunnen de Eekhoorns onderling communiceren, maar ook de staart heeft een belangrijke functie in de communicatie tussen de Eekhoorns.  Bij gevaar blijven Eekhoorns vaak stokstijf zitten op de plaats waar ze dan zijn of ze vluchten  al zigzaggend de boom in (in het geval van een boomeekhoorn). Uiteraard zijn het ook echte knagers, dus houdt hier ook rekening mee in de keuze van de huisvesting en de inrichting van de huisvesting. Eekhoorn tam maken

Huisvesting van een Eekhoorn

De meeste Eekhoorns kunnen zowel binnenshuis als buitenshuis worden gehouden. Eigenlijk raad ik aan wanneer je Eekhoorns wilt houden als huisdier, deze buiten in een grote ren te houden. Deze ren kun je maken van aluminium volièrepanelen en zijn ook zeer geschikt voor het houden van Eekhoorns. Deze panelen zijn doorgaans 2 meter hoog en 1 meter breed waardoor je helemaal zelf met lossen panelen de grootte van de ren kunt bepalen. Eén en ander zal ook afhangen van de beschikbare ruimte. Voor de handige harry's onder ons zou je zelfs losse profielen van aluminium kunnen aanschaffen en de ren volledig zelf op de door jou gewenste maat kunnen maken. Sommige eekhoorns, en dan met name de grondeekhoorns, graven holen in de grond waar ze zich kunnen verschuilen of waar ze voedsel kunnen bewaren. Bij het maken van een buitenren moet je er dus wel voor zorgen dat de bodem van de buitenren voldoende dicht gemaakt is met tegels of beton om ontsnapping te voorkomen. Hieronder zie je een voorbeeld van een buitenren die gemaakt is van aluminium panelen en dus veel ruimte biedt als huisvesting voor Eekhoorns. Grote eekhoornkooi Voor wie toch liever zijn Eekhoorn gewoon in huis wil hebben is meestal zo'n grote ren niet zo geschikt en moet je dus op zoek naar een geschikte knaagdierkooi. In het voorbeeld hieronder vindt je zo'n binnenkooi die geschikt is voor onder andere een Eekhoorn. (klik op het plaatje voor meer informatie) Deze kooi is ruim anderhalve meter hoog en die ruimte heeft een eekhoorn in de hoogte ook wel nodig aangezien het echte klimmers en klauteraars zijn. Besluit je toch een te kleine kooi aan te schaffen, al dan niet uit financiële overwegingen, dan is de kans erg groot dat de eekhoorn zich stierlijk al gaan vervelen met allerhande gedragsstoornissen als gevolg. Koop dus liever een iets grotere eekhoornkooi en zorg vooral voor voldoende stevige takken en boomstronkjes waar de eekhoorns zich helemaal op uit kan leven. Uiteraard geldt ook hier...hoe meer eekhoorns je hebt, hoe groter de kooi zal moeten zijn! Het is alleen wel belangrijk dat je nog wel de nodige zaken toevoegt aan een kooi als hierboven. Denk hierbij aan een goede slaapplaats of nachthok. Overigens heb je een nachthokje waar ze lekker rustig en droog kunnen slapen altijd nodig hoor, ook in een buitenren. Een nestkastje voor vogels doet het vaak goed als nachthok. Hierin kunnen ze heerlijke nestjes maken en bovendien hun voedsel in verzamelen voor de winter (hun natuurlijke gedrag) Als bodembedekking kan het beste zand rivierzand gebruikt worden. Ook is vaak houtkorrel of een andere kattenbakvulling wel geprobeerd, echter de kans is aannemelijk dat de eekhoorn dit opeet waardoor ze ziek kunnen raken.

Wat eet een Eekhoorn in gevangenschap?

Eekhoorns in de vrije natuur eten veelal noten en zaden en zijn meester in het hamsteren hiervan. Wanneer het voerbakje in de kooi dus leeg is hoeft dit niet gelijk te betekenen dat de eekhoorn alles op opgegeten heeft. De kans is groot dat hij het in zijn wangzakken meegenomen heeft naar zijn holletje en het daar keurig bewaard voor mindere tijden. Daarom is het ook belangrijk dat je eekhoorn voer geeft die niet gauw bederft aangezien het best nog wel eens een tijdje zou kunnen blijven liggen. Gelukkig zijn eekhoorns geen moeilijke eters...sterker nog...eigenlijk zijn het echte alleseters! In principe eten ze alles wat hun maag kan verteren. Dit zijn dus noten, zaden, insecten, bloemen en bloemknoppen, fruit, groente, vogeleieren etc. Wanneer je dus een eekhoorn hebt als huidier kun je deze prima knaagdierenvoer of konijnenvoer (voor kleine konijnen) geven. Voeg hier bijvoorbeeld nog wat zonnebloempitten aan toe en geef ze zo nu en dan wat groente en fruit. Je kunt zelfs nog wat hondenbrokjes of kattenbrokjes toevoegen aan het voer.