Een Degoe als huisdier

VIDEO - De Degoe is een knaagdier die oorspronkelijk afkomstig is uit het Andesgebergte in Chili in Zuid-Amerika. Hier leven deze deze diertjes in grote groepen op de rotsen en in spelonken waar ze naar hartenlust kunnen klimmen en klauteren. Al lang geleden, zo rond de 18e eeuw raakten de Europeanen bekend met de Degoes en namen ze mee naar Europa waar ze werden gehouden als huisdier. Men dacht toen trouwens nog dat het familie was van de Eekhoorn en wetenschappers schaarden hen ook tot de Eekhoornachtigen. Een tijd later kwam men uiteindelijk tot de conclusie dat de Degoe niet gerekend kon worden tot de Eekhoornachtigen maar meer tot een ander Zuid-Amerikaanse knaagdier, namelijk de cavia.  Eenmaal de Degoe geëxporteerd werd naar Europa werd deze in eerste instantie voornamelijk gehouden in dierentuinen en laboratoria waardoor de komst redelijk veel overeenkomsten heeft met de komst van de Gerbil naar Europa. Ook zij werden namelijk eerst veelal in dierentuinen en laboratoria gehouden. In deze laboratoria werd veelal onderzoek gedaan naar het gedrag van de Degoe, maar ook werden ze ingezet bij wetenschappelijk medisch onderzoek. Nog niet zo heel erg lang geleden kwam men meer en meer achter de sociale kant van de Degoe en is zijn populariteit als huisdier sterk in opkomst de afgelopen 35 jaar.

Karakter van de Degoe

Behalve ontzettend vriendelijk is de Degoe ook erg nieuwsgierig en kan hij zo nu en dan bijzonder grappig uit de hoek komen. In het wild leven Degoes in grote groepen waardoor ze erg sociaal zijn aangelegd. Via speciale piepende en grommende geluidjes kunnen de Degoes onderling met elkaar communiceren. Eigenlijk op dezelfde manier zoals cavia's dat ook doen. Toch wijkt de Degoe op een heel belangrijk punt af van de meeste andere knaagdieren en dat is namelijk dat de Degoe gewoon overdag actief is en niet s'nachts. In de nachten trekken ze zich terug in hun holen om te slapen en s'ochtends bij de eerste ochtendgloren komen ze weer tevoorschijn. Het hele dagelijkse ritueel begint weer van voor af aan en dat ritueel bestaat voornamelijk uit het zoeken van voedsel. Zo tegen het heetst van de dag (midden van de dag) lijkt het wel of de Degoe siësta houdt, want rond dit tijdstip zijn ze aanzienlijk minder actief dan s'ochtends en tegen het einde van de dag. Nog te vaak worden Degoes alleen (solitair) gehouden in een kooi, echter dit is helemaal niet goed voor zo'n sociaal dier als de Degoe. Wanneer je een Degoe wilt houden als huisdier is het belangrijk om te weten dat je minstens 2 Degoes bij elkaar moet zetten en bij voorkeur zelfs nog een paar meer. Dit matcht het beste met hun oorspronkelijke manier van leven in het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Wanneer een Degoe toch alleen wordt gehouden resulteert dit veelal in gedragsstoornissen en andere problemen. Volgens kenners kun je een Degoe alleen solitair houden wanneer je hem minstens een uur tot anderhalf uur heel veel aandacht geeft. Degoes Net als bij vele andere knaagdieren is het ook hier weer van groot belang dat  de samenstelling van Degoes die bij elkaar in één kooi komen te leven erg zorgvuldig gebeurt om vechten te voorkomen. Bij Degoes in het wild komt het vrijwel nooit voor dat ze vechten, echter is de leefruimte doorgaans ook een stuk groter en dus zijn er meer mogelijkheden om te vluchten of elkaar te vermijden. In een kooi is de leefruimte aanzienlijk kleiner en dus is de kans op confrontaties aanzienlijk groter. Degoes van het vrouwelijke geslacht gaan doorgaans goed met elkaar samen, ook als ze elkaar niet kennen. Bij mannetjes ligt dat net even anders. Tussen de mannen is vanzelfsprekend altijd de strijd wie de beschikking tot de vrouwtjes krijgt wat gepaard gaat met een hoop macho gedrag. Het is daarom ook niet aan te raden meerdere mannetjes Degoes in één kooi te plaatsen en zeker niet wanneer er ook nog vrouwtjes in de buurt zijn. Wanneer er meer dan voldoende vrouwtjes aanwezig zijn en die ieder mannetje aan zijn trekken kan komen, gaan meerdere mannetjes vaak wel weer samen. De kooi of leefruimte moet dan wel groot genoeg zijn uiteraard. Bij twijfel altijd een expert raadplegen. Dit kan een fokker, medewerkers van dierenwinkel of een dierenarts zijn.

Huisvesting van de Degoe

Degoes vallen uiteraard onder de knaagdieren, echter een Degoe is dan ook echte knager die bijzonder hard kan knagen. Bij de keuze voor een kooi of verblijf van je Degoe is het dan ook belangrijk dat je hier rekening mee houdt. Degoes worden ook veelvuldig gehouden in glazen bakken die afgedekt zijn met gaas aan de bovenkant. Toch is een "normale" kooi ook prima geschikt voor een Degoe, zolang je maar de kwaliteit van de kooi in de gaten houdt bij aanschaf. Ook moet je zorgen voor voldoende leefruimte in de kooi, dit heeft een Degoe nodig.

Inrichting van de kooi

Op de bodem van de kooi kun je als bodembedekking eenvoudige zaagsel of houtsnippers gebruiken. Zorg er alleen wel voor dat deze houtsnippers stofvrij zijn in verband met een verhoogd risico op longontsteking bij Degoes. Omdat Degoes echte klimmers zijn is het belangrijk dat je zorgt voor voldoende sterke en dikke takken in de kooi. Hierop kunnen ze heerlijk klimmen en klauteren en zich helemaal op uitleven. Het plaatsen van takken in de kooi is onder andere één van de redenen waarom je niet voldoende hebt aan een standaard hamsterkooi voor je Degoe. Ruimte is essentieel! Zoals je hebt kunnen lezen zijn Degoes echte knagers en daarom zal ook nagenoeg alles getest worden op knaagbestendigheid. Zorg daarom voor onder andere knaagsteen, maar wilgentakken en takken van fruitbomen zijn zeer geschikt. Op de bodem van de kooi plaats je een bak(je) met daarin chinchillazand zodat de Degoe zich heerlijk kan wassen....hier zijn ze namelijk gek op en is bovendien ook nog eens goed voor hun vacht. Bij voorkeur is dit een stenen voerbak die zwaar genoeg is om goed en stabiel te blijven staan. Zorg tenslotte ook voor voldoende slaapruimte voor de Degoe. Afhankelijk hoeveel je er hebt is doorgaans een slaaphuisje of een nestkastje voldoende. Hier kunnen ze heerlijk tot rust komen.

Wat eet een Degoe?

In het wild leven Degoes voornamelijk van zaden, granen, grassen en andere natuurlijke gewassen. Tegenwoordig is bij sommige dierenspeciaalzaken ook speciaal voer voor de Degoe verkrijgbaar, maar heel vaak ook nog niet. Daarom is een goed caviavoer of knaagdiervoer ook prima voor een Degoe. Daarnaast kun je ze regelmatig verwennen met kleine stukjes fruit, dit vinden ze heerlijk. Om problemen met de darmpjes te voorkomen moet je er wel op letten dat je ze niet te veel fruit en groenten geeft. Let ook het caloriegehalte en het vezelgehalte in de voeding. Een laag caloriegehalte en een hoog vezelgehalte is prima, maar niet andersom. Te veel van dit alles kan zorgen voor diabetes bij de Degoe wat zeer regelmatig voorkomt helaas omdat ze hier betrekkelijk vatbaar voor zijn. Ook kun je ze regelmatig hooi geven. Eigenlijk is dit iets wat altijd aanwezig moet zijn het verblijf van de Degoe. Hooi biedt een hoog vezelgehalte en dus prima. Nieuwsgierige Degoe

Verzorging en omgang

Net als ieder ander huisdier heeft ook een Degoe een goede verzorging nodig. Echter wanneer je 2 of meer Degoes hebt en de kooi is groot genoeg, dan stelt de verzorging op zich niet ze heel veel meer voor. Degoes zijn behoorlijk schoon op zich zelf, dus af en toe even de uitwerpselen verwijderen is een pre en een grote schoonmaak van de kooi die je wanneer dat nodig is. Eén en ander zal afhangen van het aantal Degoes en de grootte van de kooi die je hebt. Eenmaal een jonge Degoe aanschaft is het vrij eenvoudig om deze tam te maken. hun natuurlijke nieuwsgierigheid is doorgaans sterker dan hun voorzichtigheid in dit geval. Door hem regelmatig te voeren vanuit je hand zullen ze snel wennen aan je hand en aan de lichaamsgeur van de mens. Vergelijk een Degoe qua tamheid nooit met een konijn of een cavia. Uiteraard kun je ze vast pakken met je handen, maar voor de hele knuffelsessies zijn ze toch echt wat te bewegelijk en te druk.

Voortplanting

Gemiddeld genomen is een vrouwtjes Degoe geslachtsrijp op een leeftijd van 3 maanden. Toch is het niet verstandig om ze op deze leeftijd al te laten dekken. Ze zijn zowel geestelijk als lichamelijk nog niet klaar om een nest jongen te dragen op te voeden. Wanneer de Degoe de leeftijd van 5 maanden heeft bereikt zijn zij hier wel klaar voor. Anders dan bij de Gerbil, deze staan een dekking iedere 6 dagen toe, is dit bij de Degoe gemiddeld tussen de twee en drie weken. Eenmaal het vrouwtje drachtig is kan zij gewoon samen blijven leven met het mannetje en ook nadat de jongen geboren zijn kan het mannetje er gewoon bij blijven. De draagtijd bij een Degoe is in verhouding met andere kleine knaagdieren behoorlijk lang, namelijk zo'n 90 dagen. Na deze 90 dagen worden er gemiddeld genomen zo'n 5 jongen geboren. Uiteraard kan dit ook afwijken naar beneden of naar boven. Degoe jongen In tegenstelling tot een Gerbil zijn de jongen van een Degoe bij de geboorte al voorzien van een vacht en ook zijn hun oogjes al helemaal open. Hierdoor kunnen ze zich gelijk al redelijk goed voortbewegen. Tot een leeftijd van 5 tot 6 weken blijven ze melk drinken bij hun moeder. Eerder al zullen ze wel zo nu en dan wat mee gegeten hebben van het volwassen voer die ook in het verblijf staat. Toch zijn ze op een leeftijd van 6 weken nog net wat te jong om al volledig voor zichzelf te zorgen, dus laat de jonge Degoes in ieder geval tot een leeftijd van 8 weken bij de moeder zitten. Eenmaal volwassen en gezond wordt een Degoe gemiddeld tussen de vijf en de acht jaar oud.

Uiterlijk van de Degoe

Vreemd genoeg zijn de tamme Degoes die worden gehouden als huisdier doorgaans een stuk kleiner dan hun soortgenoten in het wild. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat nagenoeg de gehele populatie Degoes die als huisdier worden gehouden veelal familie van elkaar is en dus zit er veel inteelt in de huidige  bloedlijnen. Een wilde Degoe kan wel tot 40 cm lang worden inclusief zijn staart. Een Degoe in gevangenschap haalt dit vaak niet en zijn bovendien ook een stuk lichter. Voor wat betreft vacht en vachtkleur kunnen we redelijk kort zijn, want de vacht van de Degoe kent eigenlijk maar één structuur en één kleur. De vacht is altijd kort waarbij de dikte van de vacht zich aanpast aan de omstandigheden waarin hij leeft en de enige bekende kleur is de wildkleur. zoals je hierboven op de foto's ziet.