Vaccinaties en Inentingen bij de Hond

Vanaf pup af aan worden honden in Nederland ingeënt tegen allerlei vervelende ziektes die mogelijk de kop op kunnen steken. Om dit te voorkomen laat je ieder jaar je hond vaccineren tegen onder andere de Ziekte van Weil, kennelhoest en parvo. Deze vaccinaties en/of entingen worden dan keurig door de dierenarts bijgehouden in het zogenaamde dierenpaspoort. Bij het inenten van je hond wordt eigenlijk het lichaam voorbereid op de mogelijke komst van ziekten en ziektekiemen waardoor het later snel en effectief in staat is deze virussen tegen te gaan.

Wat houdt het vaccineren of inenten van een hond eigenlijk in?

Tegen het einde van de 18e eeuw werd er door een arts ontdekt dat wanneer je een mens koepokken toedient hij later geen mensenpokken zal oplopen. Deze wetenschap is nu de normaalste zaak van de wereld, maar toen uiteraard nog niet. Bij het vaccineren worden eigenlijk bepaalde stoffen die erg lijken op de daadwerkelijke ziekte toegediend aan het lichaam waardoor het lichaam de ziektekiemen leert herkennen en direct bepaalde afweercellen en anti-lichamen aan gaat maken. Wanneer het echte besmettelijke virus dan daadwerkelijk een keer binnendringt in het lichaam van de hond dan is deze in staat om volledig op eigen kracht dit virus te bestrijden en direct uit te schakelen. Wanneer het lichaam ondanks de vaccinaties niet (volledig) in staat is om het virus te verbannen uit het lichaam van de hond, zorgen de anti-lichamen in het bloed er wel voor de behandeling van het virus in een later stadium beter zal verlopen waardoor de kans op overleving ook aanzienlijk toeneemt.

Waarom en tegen welke ziektes word een hond geënt?

Nog bestaan er ook in Nederland meerdere vervelende ziektes die een hond op kan lopen. De ene hondenziekte is ernstiger dan de andere en de één komt ook vaker voor dan de ander, maar hoe dan ook...de kans dat een hond zo'n ziekte oploopt is wel degelijk aanwezig. En dus wordt een hond gevaccineerd. Stel je voor dat we vanaf morgen massaal allemaal zouden stoppen met het inenten van onze honden. Ik acht de kans groot dat binnen enkele jaren er vele honden ziek zullen gaan worden waarbij zelfs door besmetting een sneeuwbal effect kan ontstaan. Kijk maar hoe snel een griepvirus onder de mensen zich verspreidt. Dit zou dus een hele hoop ellende met zich mee brengen en daarom moet dit ten allen tijden voorkomen worden.

1. Hondenziekte

De Hondenziekte, ook wel Ziekte van Carré genoemd, is een zeer besmettelijke ziekte onder honden. De ziekte wordt veroorzaakt door het CDV-virus en komt eigenlijk overal ter wereld voor. Symptomen kunnen zijn hoesten, een loopneus en luchtweg problemen. Ook kunnen verlammingsverschijnselen optreden als gevolg van aandoeningen aan de zenuwen. Gelukkig lijkt dit virus erg op het mazelen virus waardoor het toedienen van een vaccinatie tegen mazelen ook afdoende is tegen het CDV-virus.

2. Parvovirose

De ziekte Parvovirose, beter bekend als gewoon Parvo, is minstens zo besmettelijk als de hondenziekte en misschien zelfs nog wel besmettelijker. Het besmettingsgevaar zit hem met name is het feit dat de ziektekiemen nog een flinke tijd blijven leven in de ontlasting van de honden, ook wanneer dit dus buiten op het veldje of op straat ligt. Parvo is herkenbaar aan het veelvuldig braken bij de hond vaak gepaard met veel diarree waar meestal ook nog bloed in zit. Niet zelden komt het voor bij een fokker die een nest jonge pups heeft liggen. Door het enorme besmettingsrisico kan het zomaar gebeuren dat alle pups en jonge honden die nog niet geënt zijn dit alles niet overleven. Ik heb het zelf helaas eenmaal moet meemaken. Parvo komt voor bij zowel jonge als volwassen honden.

3. Leverziekte HCC

HCC, voluit Hepatitis Contagiosia Canis genaamd, is ook een besmettelijke leverziekte die wordt veroorzaakt door het CAV-1 virus. De honden kunnen flink ziek worden van HCC waarbij menig jonge hond de ziekte helaas niet zal overleven. Bij HCC, dat zich via de urine verspreidt, wordt de lever ernstig aangetast waardoor deze uiteindelijk minder goed zal functioneren.

4. Ziekte van Weil

De Ziekte van Weil, in medische termen ook wel Leptospirose genoemd, wordt door veel mensen geassocieerd met ratten en dus de rattenziekte genoemd.  Dit komt omdat de bruine rat de belangrijkste verspreider van dit virus is. Het virus komt naar buiten via de urine van ratten, honden of mensen. Veelal worden honden ziek doordat ze gezwommen hebben in water dat vervuild met besmette urine van ratten. Vaak zijn dit vieze grachten of ander vervuild water waar ook veel ratten zitten. Het virus dringt het lichaam van de hond binnen via open wondjes, slijmvliezen en via de huid. Hetgeen wat binnen komt worden Leptospiren genoemd. Dit zijn bewegelijke bacteriën. Aangezien de Ziekte van Weil ook besmettelijk is voor mensen en ook wij er flink ziek van kunnen worden, is het zaak onze honden hier jaarlijks tegen in te laten enten om niet alleen voor de hond maar ook voor ons zelf de risico's weg te nemen. Want inderdaad, wij kunnen weer besmet raken via onze hond.

5. Kennelhoest

Wanneer honden veel hoesten en last van hun keel hebben (soms zelfs bloes ophoesten) kan het zijn dat de hond last heeft van kennelhoest. Deze vorm van verkoudheid bij honden is behoorlijk besmettelijk en veelal doorgegeven via bacteriën en virussen in de lucht. Het wordt ook wel kennelhoest genoemd omdat honden in kennels vaak dicht op elkaar zitten en daardoor relatief snel besmet raken.

6. Hondsdolheid

Hondsdolheid, in het buitenland beter bekend als Rabiës, komt gelukkig nog maar zeer zelden voor bij honden en mensen (ja het kan ook voorkomen bij mensen inderdaad). Hondsdolheid wordt overgedragen via het speeksel van dieren waardoor dieren elkaar besmetten door te bijten of gebeten te worden. Ook de mens kan dus besmet raken met Rabiës virus via een beet van een hond, vos of een vleermuis bijvoorbeeld. Voor meer informatie lees het uitgebreide artikel over hondsdolheid.

Vaccinatie schema voor Honden

Doorgaans wordt in Nederland bij de meeste dierenklinieken ingeënt volgens onderstaand schema.
  • Leeftijd 6 weken   - Ook wel de puppy-enting genoemd. Deze enting is voor Parvo en de Hondenziekte.
  • Leeftijd 9 weken   - De tweede vaccinatie is voor wederom Parvo en de Ziekte van Weil.
  • Leeftijd 12 weken - Ook wel de Cocktail-enting genoemd. Hierbij wordt de pup ingeënt tegen Parve, Ziekte van Weil, Paraïnfluenza, de Hondenziekte en de Leverziekte (HCC)
  • Leeftijd 52 weken - Op de leeftijd van 1 jaar wordt wederom een Cocktail-enting toegediend aan de hond, echter dit keer zonder de toevoeging tegen de Hondenziekte. Deze komt pas in jaar 2 weer aan de beurt en wordt dus slechts eenmaal per 2 jaar toegediend.