Kennelhoest bij Honden

VIDEO - Kennelhoest is een bijzonder besmettelijke infectie die zorg voor een ontsteking in de voorste luchtwegen en de bronchiën. De bacterie die deze infectie veroorzaakt noemen we de Bordetella Bronchiseptica bacterie. Kennelhoest is  eigenlijk een flinke verkoudheid voor honden waarbij de intensiviteit per hond nogal kan verschillen. Behalve de besmettelijke bacterie kunnen ook stress en huisvesting van invloed zijn bij het oplopen van kennelhoest.

Symptomen kennelhoest

Kennelhoest bij honden kenmerkt zich door een harde en vooral droge hoest. Wellicht herken je het wel van toen je zelf flink verkouden was. Ook overmatig hoesten door de hond met soms als gevolg hiervan braken of braakneigingen passen bij het ziektebeeld dat kennelhoest met zich mee brengt. Ook de mate waarin de hond last heeft van kennelhoest kan nog bijzonder variëren. Zo heeft de ene hond slechts last van een beetje hoesten en kuchen en heeft de andere hond het echt flink te pakken voor een periode van enkele weken. Toch is het wel belangrijk, ongeacht gradatie van de kennelhoest bij je hond, dat je de hond hier niet te lang mee rond laat lopen. Wanneer dit wel gebeurt neemt de kans op een longontsteking bij de hond toe en kunnen er complicaties optreden met mogelijk verstrekkende gevolgen. Wees vooral extra alert op kennelhoest bij pups en oudere honden. Deze honden hebben vaak nog een minder goede weerstand waardoor de gevolgen aangrijpender kunnen zijn dan bij een gezonde hond van middelbare leeftijd. Gemakshalve verdelen we kennelhoest in een mildere variant en een krachtigere variant. Hieronder zal ik de belangrijkste symptomen opsommen passend bij de juiste variant. De krachtige variant kan overigens zomaar een aantal weken aanhouden.

Milde Kennelhoest

 • Droge hoest
 • Niezen
 • Vochtige neus met uitvloeiing
 • Vloeiende en/of tranende ogen

Krachtige Kennelhoest

 • Vochtige hoestbuien
 • Ophoesten slijm
 • Overgeven en braakneigingen
 • (lichte) koorts
 • Lusteloosheid
 • Griepverschijnselen zoals pijnlijke gewrichten
 • Slechte eetlust

Hoe loopt een hond kennelhoest op?

Zoals eerder al beschreven is kennelhoest een zeer besmettelijke infectie bij honden. De hond kan kennelhoest oplopen door bijvoorbeeld het contact met andere honden of zelfs via besmettelijke deeltjes door de lucht. (kijk voor de aardigheid maar eens in slow motion wat er gebeurt als je zelf moet niezen). Het oplopen van kennelhoest kan dus overal plaats vinden waar honden samen komen en dus niet alleen in een kennel zoals de naam een beetje doet vermoeden. De kans op besmetting waar veel honden samen komen zoals het in asiel, de hondenschool, op een speelveldje en op een tentoonstelling is de kans op besmetting groter.

Genezen van Kennelhoest

Kennelhoest is op zich heel goed te genezen, echter zorg er wel voor dat je er in een vroeg stadium bij bent. Dit vergroot de kans op een spoedige genezing bij de hond. Loopt de hond er te lang mee door dan bestaat er een kans dat de kennelhoest chronische vormen aanneemt of zelfs overgaat in een longontsteking. Genezing van kennelhoest gebeurt veelal door het toedienen van een antibiotica. In sommige gevallen wordt zelfs nog aanvullende therapie aanbevolen om de hond van zijn kennelhoest af te helpen. Voorkomen is echter beter dan genezen! Lees daarom hieronder wat je precies kunt doen om kennelhoest tegen te gaan.

Voorkomen van Kennelhoest

Een oud gezegde luid....Voorkomen is beter dan genezen en zo geldt dit natuurlijk ook voor kennelhoest. Door