Chocoladevergiftiging bij een Hond

Chocolade...wij mensen zijn er gek op en al is te veel chocolade voor ons ook niet gezond, er kleven geen grote risico's aan zoals bij honden. Voor honden heeft chocolade een giftige werking en als je, nadat je hond chocolade heeft gegeten,  niet snel genoeg optreedt kunnen de consequenties zeer vervelend zijn, zelfs met de dood tot gevolg. Uiteraard hangt dit ook af van de hoeveelheid chocolade die de hond heeft ingenomen en de hoeveelheid cacao die er in de chocolade zit. In chocolade zit een stofje waar honden niet tegen kunnen...dit stofje heet theobromine. Dit stofje zorgt dan ook voor de vergiftiging bij de hond.

Hoeveel chocola moet een hond binnen krijgen om vergiftigd te worden?

De hoeveelheid chocola die voor een vergiftiging zorgt bij je hond is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst hangt het af van de soort chocola die de hond gegeten heeft. Zo zal een hond niet snel vergiftigd raken door witte chocolade aangezien hier weinig van de voor honden giftige stof theobromine in zit. Melkchocolade daarentegen zit al wat meer in en is derhalve dus al giftig voor een hond. Gemiddeld genomen zou je kunnen zeggen dat wanneer je hond meer dan 6 a 7 gram melkchocolade per kilo lichaamsgewicht binnen krijgt, je moet gaan oppassen voor een vergiftiging. Daaronder valt het doorgaans nog wel mee. Vooral bij pure chocolade is de kans op een vergiftiging bij je hond het grootst. In de pure chocolade zit aanzienlijk meer (lees 2x zoveel) cacao dan in melkchocolade en juist in cacao zit het voor honden giftige stofje theobromine. Chocolade uit een banketbakkerij of chocolaterie kunnen nog een groter cacao gehalte hebben en zijn dus nog giftiger.

Symptomen van een Chocolade vergiftiging

Hoe kun je nu zien dat je hond een chocolade vergiftiging heeft opgelopen? Hieronder volgt een overzicht van (mogelijke) symptomen na het eten van (teveel) chocola door een hond.
  • (Bloed)Braken
  • Diarree
  • Misselijkheid
  • Hyperactief
  • Veel water drinken
  • Hoge hartslag
  • Koorts
  • Stuiptrekkingen
  • Evenwichtstoornissen

chocola hond

Wat kan ik doen wanneer mijn hond chocola heeft gegeten?

Allereerst....voorkomen is beter dan genezen! Zorg tijdens bepaalde perioden in het jaar dat je (en ook je familie) iets scherper bent op het laten rondslingeren van chocolade. Zo is er tijdens het sinterklaasfeest, de kerstdagen en met Pasen vaak meer chocolade in huis dan normaal. Wanneer je een hond in huis hebt zorg dan dat je dit goed opruimt op een veilige plaats waar de hond niet bij kan komen. Heeft je hond onverhoopt toch chocolade binnen gekregen probeer dan eerst voor jezelf na te gaan wat voor soort chocola het geweest is en hoeveel het ongeveer is geweest. Neem vervolgens direct contact op met je eigen dierenarts. Allereerst even het volgende...de vergiftiging bij de hond ontstaat pas nadat de maag de chocolade heeft "afgebroken" en doorzet naar het darmstelsel. Hier pas zorgt de theobromine voor een vergiftiging bij de hond. Nu weet je namelijk ook waarom het zo belangrijk is in deze eerste fase (de eerste 2 a 3 uur na inname van chocola) dat je de hond laat braken om zodoende de chocola uit de maag van de hond te verwijderen. Je hond zelf laten braken zal lastig worden, dus kan de dierenarts de hond een braakmiddel toedienen die er voor zorgt dat de hond gaat braken. Vaak wordt ook Norit toegediend (meestal na het braken). Norit zijn actieve kooltabletten die er voor zorgen dat de gifstof zich bindt alvorens het de darmen in gaat. Het absorbeert als het ware de giftige stoffen. Ben je er uiteindelijk toch niet snel genoeg bij geweest en is de vergiftiging al in gang gezet, dan kan het soms nodig zijn om de maag van de hond leeg te pompen en te spoelen. Kortom, chocola voor honden is giftig en dus gevaarlijk! Bij een chocolade vergiftiging van je hond neem zo spoedig mogelijk contact op met je dierenarts zodat deze de hond kan laten braken!