Castratie van een Reu

VIDEO - Veel hondeneigenaren overwegen of hebben overwogen om hun reu te laten castreren. Wanneer je geen plannen hebt om je reu te gebruiken voor dekkingen en je wilt opdringerig of dominant gedrag elimineren bij je reu dan zou je een castratie kunnen overwegen. Wat is nou precies het effect van een castratie, wat zijn de voor- en nadelen en wat is in jouw situatie de beste keuze? Ik zal proberen in dit artikel alle facetten van een castratie te bespreken zodat je een goede afweging kunt maken om je hond wel of niet te laten castreren. Daarbij adviseer ik zeker om vooraf ook jouw specifieke situatie te bespreken met je eigen dierenarts.

Wat is precies castratie en wat houdt het in?

Bij een castratie worden letterlijk de testikels en de bijballen van een reu verwijderd. Het gevolg hiervan is dat de reu onvruchtbaar wordt. Deze operatieve castratie is een definitieve ingreep en derhalve niet meer terug te draaien. Bij een operatieve castratie komen altijd risico's kijken op bijvoorbeeld bijwerkingen of complicaties tijdens de operatie. Nou moet ik er wel bij zeggen dat deze risico's over het algemeen niet bijzonder groot zijn, zeker vandaag de dag met alle hyper moderne apparatuur zijn de risico's nagenoeg te verwaarlozen. Toch is het wel belangrijk voor jou om dit te weten zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. De operatie geschiedt altijd onder een volledige narcose. Toch is onvruchtbaarheid vaak niet de daadwerkelijke reden om over te gaan tot castratie van een reu. Zwaarder weegt over het algemeen het terugdringen van onwenselijk gedrag. Doordat de productie van testosteron stopgezet wordt, zal de reu doorgaans een stuk rustiger worden. Ook wordt de reu vaak minder dominant waardoor de omgang met andere honden allemaal wat gemoedelijker zal verlopen. Ook zorgt castratie ervoor dat een reu minder de neiging heeft om weg te lopen, bijvoorbeeld wanneer er ergens een loopse teef in de buurt is. De drang om zich voort te planten verdwijnt waardoor dit soort gedrag geëlimineerd wordt. Ook zul je minder last hebben van een zogenaamde "druppende" reu waarbij hij een pusachtig vloeisel uit de penis laat lopen. Bovendien heeft de reu minder de neiging om overal zijn poot tegen omhoog te trekken om te plassen en hiermee zijn territorium af te bakenen.

Mogelijkeheden tot castratie

Er zijn een aantal mogelijkheden tot castratie of tijdelijke castratie. Zo bestaan er ook een aantal mogelijkheden tot tijdelijke castratie zodat je de mogelijkheid en tijd hebt om te kijken wat voor effect een mogelijke definitieve castratie heeft op het gedrag van jouw reu. Er is ook een situatie te bedenken waarbij je tijdelijk gedrag van je reu wilt tegen gaan alvorens je er mee wilt fokken in de toekomst. Zo is castratie op basis van een implantaat een goede tijdelijke oplossing voor middellange termijn. Bij deze methode wordt er door de dierenarts met een naald een implantaat ingebracht bij de reu, eigenlijk een vergelijkbare methode als het chippen van een hond. Het implantaat zorgt ervoor dat er bepaalde stoffen vrij komen in de hersenen bij de reu waardoor de productie van testosteron afneemt na een aantal weken. In de eerste weken na het plaatsen van het implantaat kan het hormoonstelsel gestimuleerd worden waardoor de reu tijdelijk juist een beetje drukker of lastiger wordt. Na een paar weken verdwijnt dit volledig en gaat het implantaat zijn werk doen. Het voordeel van deze methode is dat het niet een definitieve ingreep is. Zodra het implantaat na een half jaar tot een jaar uitgewerkt is en er volgt geen vervolgbehandeling, dan keert de reu gewoon weer terug in zijn natuurlijke gedrag en hormoonhuishouding. Dan bestaat er ook nog de mogelijkheid tot het geven van een vloeistof-injectie, dit noemen we chemische castratie. Chemische castratie heeft echter weinig tot geen invloed op de testosteron spiegel. Daarbij komt dat deze manier slechts maar enkele weken werkt.

Dominante reu castreren?

Voordat je overgaat tot castratie van je reu om dominantie te elimineren bij je hond, zorg dan dat je zeker weet dat dit dominante gedrag voortkomt uit de testosteron spiegel. Hoe vaak is het namelijk niet gebeurt dat de reu na een castratie alsnog dominant gedrag bleef vertonen. Door een verkeerde opvoeding van je reu kan het zijn dat de hond een bepaalde dominantie heeft ontwikkeld die ook na een castratie aanwezig zal blijven. Hier ligt het dus puur aan de opvoeding van de hond in dit geval. Ook heb ik vaker meegemaakt dat de scherpe kantjes er wel degelijk wat af waren, maar dat er nog steeds een vorm van dominantie in het gedrag van hond zit. Wanneer je zeker wilt weten of een castratie bijdraagt aan een minder dominante reu dan is het wellicht goed om eerst een tijdelijke castratie uit te laten voeren door middel van het plaatsen van een implantaat. Zo heb je rustig een half jaar tot een jaar de tijd om te observeren wat een lagere testosteron spiegel doet met het gedrag van je reu. Daarna kun je altijd nog over gaan op een operationele castratie die definitief is. Overleg altijd eerst met je dierenarts over dit soort beslissingen, want elke individuele situatie kan anders zijn en anders beoordeeld worden.

Nadelen van een castratie

Over het algemeen wegen de nadelen niet tegen voordelen op voor veel mensen, maar toch is het belangrijk een aantal zaken even aan te halen. Zo is bijvoorbeeld de kans dat de reu in de toekomt problemen zou kunnen krijgen met zijn urinewegen, echter zijn deze risico's vrij beperkt. Ook wordt er vaak gesproken over gecastreerde honden die na de ingreep ineens ontzettend in gewicht aankomen en daardoor te dik worden. Het is een feit dat door de castratie de stofwisseling van de hond langzamer wordt. Om te voorkomen dat je hond te dik wordt is het dus belangrijk dat je de hond wat minder eten geeft dan voorheen of over te stappen op een light voer. Persoonlijk zou ik voor de eerste optie kiezen omdat aan vele light voeding (vaak dierenartsenvoer) een prijskaartje hangt. Overigens moet ik er wel bij zeggen dat er steeds meer kwalitatief goede merken hondenvoer ook een lightvariant aanbieden die ook gewoon in de dierenspeciaalzaak verkrijgbaar is.

De ingreep zelf

De castratie zelf is over het algemeen een fluitje van een cent en vaak een routine klusje voor de meeste dierenartsen. Een castratie is al mogelijk vanaf een leeftijd van 6 maanden. De mogelijke risico's van het toedienen van het narcose middel is voor honden op deze leeftijd even groot als bij volwassen honden. En dit risico was erg klein zoals je eerder hebt kunnen lezen. Het voordeel van een ingreep op deze leeftijd is dat de testikels nog wat kleiner zijn wat de ingreep lichter maakt en het herstel wat vlotter doet verlopen. Ook extreme vormen van dominantie zijn op deze leeftijd vaak nog niet ontwikkeld en dus hebben er zich over het algemeen nog geen echte gedragsproblemen voorgedaan. Tijdens de ingreep wordt een klein sneetje gemaakt in het scrotum en vanuit daar worden de testikels verwijderd. De reu mag meestal, uitzonderingen daargelaten, dezelfde dag nog naar huis. Door het gebruik van pijnstillers zal de hond er niet veel last van hebben. Wel zal de hond de eerste uren na de narcose nog enigszins verdoofd en sloom zijn. Na een aantal uren verdwijnt dit wel en wordt je hond snel weer de oude. Ook het dragen van een halskap is vaak niet nodig. Een halskap wordt gebruikt bij honden zodat ze zelf niet met hun bek aan wonden of plekken kunnen likken en bijten. Door de kleine snede en de onderhuidse hechtingen is zo'n kap dus vaak niet nodig. Gelukkig maar, want de meeste honden hebben er toch een hekel aan.