De Siamese Kat (Siamees)

VIDEO - De Siamese kat is één van de meest bekende kattenrassen wereldwijd en zelfs onder mensen die niet bijzonder van katten houden toch wel bekend als zijnde kattenras. De Siamees kent zijn oorsprong vanuit het verre Oosten, namelijk Thailand wat vroeger Siam genoemd werd. Vanuit de Engelse koloniën aldaar werden met de regelmaat van de klok katten meegenomen naar Europa.

Oorsprong van de Siamese Kat

Zoals hierboven beschreven werden er zo rond 1871 voor het eerst katten vanuit het verre oosten mee naar Europa genomen door de daar toen aanwezige Engelse kolonisten. Hier zaten ook hele bijzondere katten tussen met een zeer rank lichaam, een beige kleurige vacht met bruin-zwarte kleuren op de uiteinden van de meeste lichaamsdelen zoals oren, staart, poten en snuit. Door hun speciale kleuren in combinatie met de fel blauwe ogen waren het in die tijd echte eyecatchers, want dit type kat kenden ze in Engeland nog niet. Net als vele andere raskatten in de 19e eeuw gold ook voor de Siamees dat deze eigenlijk alleen gehouden werd onder de rijkere lagen in de bevolking. Behalve dat hier meer geld zat voor de aanschaf van zo'n speciale kat in die tijd, hadden de rijkere mensen ook de connecties met het verre oosten of met de mensen die handel dreven met het verre oosten. Doordat men in die tijd bang was dat de Siamese kat niet bestand was tegen de vaak gure Engelse weersinvloeden werden deze katten doorgaans flink in de watten gelegd en dus voornamelijk binnen gehouden. Dikwijls liepen de katten in speciale verwarmde serres waar ook exotische bloemen en planten werden gehouden en waar de temperatuur over het algemeen flink aan de hoge kant was. In de dierentuin van Parijs en Berlijn werd de Siamees zelfs getoond in gevangenschap. Al vrij gauw begonnen de kattenliefhebbers te fokken met de Siamees en werden ze getoond op shows en tentoonstellingen. Dit was toch weer helemaal iets nieuws daar waar ze alleen Britse korthaar katten, Perzen en andere Europese katten gewend waren. In 1884 was de eerste introductie van de Siamezen op de tentoonstelling in het welbekende Crystal Palace in London. Dit waren maar 2 katten die slechts een jaar daarvoor geïmporteerd waren vanuit Thailand. Roberts Locke Siamees Siamezen                    Bovenstaande foto dateert uit 1900. Mevrouw Roberts Locke met haar Siamese katten Siam, Bangkok en Calif. Daarnaast een Siamese kampioen uit dat zelfde tijdperk genaamd Wankee. Vanaf 1900 is de Siamees officieel erkend als zijnde een raskat door de Engelse en Europese verenigingen en ondanks dat de populariteit van de Siamees grote vormen aannam, was het ras toch nog niet voor iedereen toegankelijk vanwege zijn hoge aanschafprijs. Zoals je ook kunt zien op de foto hier rechtsboven had de Siamees uit die tijd nog een heel ander uiterlijk dan de Siamese kat zoals we die vandaag de dag kennen. De Siamezen uit die tijd waren niet alleen zwaarder, maar de kop had een andere vorm en was toen nog veel minder driehoekig dan tegenwoordig. Ook was er toen nog alleen de kleur sealpoint...tegenwoordig zijn er meerdere kleuren en kleurslagen.

Wat is er sindsdien veranderd aan de Siamees?

Vanaf begin 1900 werd de Siamees steeds populairder en populairder en steeds meer kattenliefhebbers begonnen te fokken met de Siamese kat. Niet alleen qua kleuren werd er de decennia daarna veel geprobeerd en gecombineerd, maar ook het type kat veranderde behoorlijk in de 20e eeuw. De katten werden wat lichter en eleganter en ook de kop onderging geleidelijk aan een transformatie waarbij het koppie door zijn driekantige vormen wat spitser is geworden. Zoals net al even benoemd ontstonden er ook veel nieuwe kleuren door decennia heen waarbij bijvoorbeeld de Bluepoint in 1936 officieel werd erkend en de chocolatepoint pas ergens in de jaren 50.

Karakter van de Siamees

De Siamezen staan bekend om hun uitgesproken karakter. Het zijn echte babbelaars en met hun vaak luide en aanwezige stem brabbelen en kwebbelen ze af en aan....ongeacht of er iemand aanwezig is die er naar luistert of niet. Zeker wanneer de kat zich in zijn krolse periode bevindt zal ook de rest van de omgeving dit zeker niet ontgaan. De Siamees is een gezelschapskat die redelijk veel aandacht en liefde nodig heeft. Door nadrukkelijk aanwezig te zijn zullen ze deze aandacht ook daadwerkelijk opeisen bij jou of bij de rest van het gezin. Bedenk je dus goed dat de Siamees daadwerkelijk onderdeel uit wil maken van jouw familie en veel aandacht nodig heeft om zich gelukkig te kunnen voelen. Ze zullen met de regelmaat van de klok contact met je zoeken, zich met allerlei zaken in huis bemoeien en staan bij voorkeur in het middelpunt van de belangstelling. Daarbij zitten ze het liefst de hele dag of avond bij je op schoot waarbij er verwacht wordt dat je ze doorlopend lekker kietelt en knuffelt. En indien het een beetje mogelijk zou zijn zitten ze de hele dag op je schouder om maar niks te hoeven missen en jou in de gaten te houden. Begin je liever niet aan een papegaai dan is dus wellicht een Siamese kat een goed alternatief;-) Natuurlijk werken de meeste mensen ook dagelijks of een aantal dagen per week. Wanneer je toch regelmatig van huis bent is het raadzaam om een kameraadje voor hem te zoeken waarmee hij samen de dag door kan brengen. Doorgaans gaat de Siamees namelijk erg goed met andere katten om, dus hier voorzie ik niet veel problemen. Ook met andere huisdieren zoals honden en konijnen gaat de Siamees over het algemeen prima door één deur. Uiteraard heeft het even tijd nodig voor alle huisdieren om aan elkaar te wennen. Tot slot zijn de Siamezen over het algemeen behoorlijk speels en kunnen zich vaak geruime tijd vermaken met soms de kleinste dingen zoals propjes, speelgoed muisjes, balletjes en ook de krabpaal weten ze wel raad mee. Ook zitten er regelmatig hele slimme Siamezen tussen die je zelf kunt aanleren balletjes te importeren. Kortom, je kunt een kat veel leren en een Siamees in het bijzonder. Het is dan natuurlijk wel zaak hier op hele jonge leeftijd mee te beginnen, dit vergroot de kans op succes. Wanneer je Siamees niet zelfstandig los buiten loopt en je vindt het wel belangrijk dat de kat regelmatig beweging en frisse lucht krijgt, dan is het raadzaam je kitten al gelijk op jonge leeftijd te leren lopen aan een tuigje. Zo kun je ook later op een eenvoudige en veilige manier met je kat naar buiten.

Uiterlijke kenmerken

De Siamees heeft natuurlijk alleen zo voor het "blote oog" al een zeer specifieke eigenschappen en kenmerken. Zijn lichaam is van een normaal gemiddeld formaat, toch is en oogt deze wat langer, slanker eleganter dan die van een "gewone" kat. Net als de rest van zijn lichaam zijn ook zijn poten en staart doorgaans lang en dun waarbij de achterpoten langer zijn dan de voorpoten. Zijn kop oogt doorgaans een beetje driehoekig uitlopend in een lange spitse snoet en waarbij de ogen betrekkelijk ver uit elkaar staan. De oren staan recht omhoog op de kop en kenmerken zich door hun brede oppervlak. Ook de ruimte tussen oren is redelijk groot. Met name de ogen van een Siamees zijn letterlijk en figuurlijk de echte eyecatchers. Deze zijn felblauw en hebben een mooie oosterse vorm. Wanneer een Siamees scheel kijkt dan wordt dit aangemerkt als een fout. De vacht van de Siamees is kort en zacht en behoort mooi glanzend te zijn.  Te lang haar, teveel ondervacht of een te grove haarstructuur worden aangemerkt als fouten. Door zijn korte vacht hebben Siamezen maar relatief weinig vachtverzorging nodig. Eén keer borstelen per week moet dus meer dan voldoende zijn. Eens in de zoveel tijd zit de Siamees in een verharingsperiode en komen er veel losse haren vrij. Om te voorkomen dat die losse haren overal door je huis rond zwerven zou je met een vochtige doek over de vacht van de kat kunnen wrijven. Hiermee verwijder je betrekkelijk eenvoudig losse haren. Inmiddels bestaan er diverse toegestane vachtkleuren bij de Siamees. Hieronder tref je een overzicht aan van de verschillende vachtkleuren en kleurslagen. De kleuren waar een * achter staat zijn eigenlijk de "nieuwe" kleuren en zijn pas later ontstaan dan de eerste 4 zogenaamde basiskleuren.
  • Sealpoint
  • Bluepoint
  • Chocolatepoint
  • Lilacpoint
  • Tortiepoint*
  • Tabbypoint*
  • Redpoint*
  • Creampoint*
  • Cinnamonpoint*