De Maine Coon, Een koninklijke kat

VIDEO - Dit prachtige kattenras de Maine Coon is oorspronkelijk afkomstig uit Noord Amerika en dankt zijn naam aan de staat in Amerika waarna hij vernoemt is. In dit beboste en bergachtige gebied met extreem koude weersomstandigheden was een dikke en dichte vacht van groot belang om de kou te trotseren. Jarenlang ging de mythe rond dat de Maine Coon het resultaat was van een kruising tussen een normale huiskat en een wasbeer. Zowel de prachtige vacht als de staart lijken veel op die van een wasbeer en de mythe was snel de wereld in geholpen.  Genetisch is het namelijk onmogelijk om deze beide dieren met elkaar te kruisen en dus zal het ook altijd bij een mythe blijven. Veel aannemelijker is het verhaal van herkomst waarbij de Maine Coon ontstaan zou zijn uit kruisingen tussen langharige Angora katten en katten die zijn meegenomen door zeelui en kolonisten vanuit Rusland, Engeland en Scandinavië. Naar verloop van tijd werd de Maine Coon, toch grotendeels ook gevormd door het klimaat in Maine, voor de Amerikanen steeds meer een normale huiskat. In de eerste helft van de 20e eeuw raakten de Perzische kat en Siamese Kat ook steeds bekender en geliefder en zag men de Maine Coon steeds minder staan. In de tweede helft van vorige eeuw nam de belangstelling voor de echte Maine Coon meer en meer toe en verkreeg het ras tot op de dag van vandaag een steeds groter wordende groep liefhebbers. Inmiddels is de Maine Coon uitgegroeid tot één van de populairste kattenrassen ter wereld waarbij er toch ook een duidelijke afsplitsing is in 2 varianten onder de Maine Coon. Een variant waarbij de kat een wat spitse kop heeft met grote oren en een variant die meer in de buurt komt van de Maine Coon zoals we die kennen...de iets meer gematigde variant zeg maar.

Karakter

De Maine Coon is wat dat betreft een echte "Gentle man" . Rustig qua aard, kan het met iedereen eigenlijk wel goed vinden en past zich makkelijk en snel aan in zijn omgeving. Ook met andere katten of huidieren zijn doorgaans weinig tot geen problemen. De Maine Coon is door zijn omvang wel een kat die de nodige ruimte nodig en bovendien ook de nodige aandacht voor zijn baas zonder daarbij overmatig opdringerig te zijn. Ondanks een stabiel en rustig karakter is de Maine Coon ook erg speels, intelligent en nieuwsgierig.  Vooral het speelse karakter is af en toe aandoenlijk om naar te kijken. De manier waarop de kat zich urenlang kan vermaken met een eenvoudig speeltje of balletje is af en toe erg grappig om naar te kijken. Dit speelse gedrag blijft vaak ook nog op oudere leeftijd. Ook spelen met water is voor menig Maine Coon een van hun favoriete bezigheden. De Maine Coon is een kat die pas op vrij late leeftijd echt helemaal volwassen is. Je moet dan denken aan een leeftijd van tussen de 2,5 en 4 jaar oud. Dit is natuurlijk best bijzonder voor een kat.

Uiterlijke kenmerken

Inmiddels is de Maine Coon echt een gedomesticeerde kat geworden die met name opvalt door zijn prachtige halflange vacht. Deze vacht heeft maar weinig ondervacht is qua verzorging eigenlijk net zo makkelijk als een gewone kat. Net als veel dieren beschikt de huid van de Maine Coon over een soort vetlaagje die er voor zorgt dat de kat bestand is tegen regen, wind en kou. Houdt er dan ook rekening mee, zeker wanneer jouw Maine Coon veel buiten verblijft, dat je de kat niet te vaak wast en als je hem wast doe dit dan met hiervoor speciale shampoo. Anders bestaat het risico dat je de vetlaag van de kat afwast waardoor hij eigenlijk zijn beschermlaag verliest tegen weesinvloeden van buiten. Verder is de Maine Coon een grote kat met een half-lange tot lange vacht. Hij oogt robuust, krachtig en gespierd. Door zijn enigszins rechthoekige en lange voorkomen met een zware botstructuur komt deze prachtige langharige kat geblokt en robuust over.

Hoofd

Matig groot hoofd, dat wigvormig is. De schedel is licht gewelfd en de jukbeenderen zijn duidelijk geprononceerd. De snuit is vierkant, en de neus is breed. De kaken zijn krachtig en vrij lang. De oren zijn groot en breed aan de basis, vrij puntig en hoog geplaatst. De binnenzijde is weelderig behaard en lynxtips zijn gewenst. Grote ogen, die enigszins ovaal zijn en schuin geplaatst staan, vervolmaken de typische Maine Coon-uitdrukking. Alle oogkleuren zijn toegestaan.

Staart

De staart is breed aan de basis en loopt iets af aan het einde. Wanneer men de staart teruglegt over de rug moet de punt minimaal tot de schouderbladen reiken.

Grootte en gewicht

De Maine Coon is een grote kat. Het gewicht variëert van 4 tot 10 kilo. Katers zijn in het algemeen groter dan poezen. Voor meer informatie neem eens een kijkje bij de rasvereniging van de Maine Coon.  Bekijk hieronder nog even dit leuke filmpje over dit prachtige kattenras...