Britse Korthaar Kat

VIDEO - Raskatten worden steeds populairder...zo ook de Britse Korthaar. Een prachtige kat om te zien met een schitterende kop! De Britse Korthaar, onder de kenners ook wel de Brit genoemd, komt oorspronkelijk uit (ja de naam zegt het al) uit Engeland. Het begon allemaal zo rond het einde van de 19e eeuw waarin de kloof tussen arm en rijk gezorgd heeft voor het ontstaan van deze prachtige raskat.

Het ontstaan van de Britse Korthaar

Ik noemde het hierboven al even, maar inderdaad de kloof tussen arm en rijk heeft mede bijgedragen aan het ontstaan van de Britse Korthaar. Eind 19e eeuw en begin 20e eeuw konden alleen de rijke mensen zich een echte raskat veroorloven. Dit kwam omdat zij connecties hadden met mensen uit overzeese koloniën en hier vaak al handel mee dreven. Met name de Siamees en de Perzen waren erg populair in die tijd en oorspronkelijk afkomstig uit het verre oosten. Dit waren dan ook de voornaamste rassen die je tegenkwam op shows en tentoonstellingen in die tijd. Op deze shows waren dus met name welgestelde mensen aanwezig uit de rijkere bovenlaag van de bevolking. Maar ook de "normale" Engelse inwoners en boeren hielden van katten en vonden dat de wereld van shows en tentoonstellingen ook voor hen toegankelijk moest zijn. Met dit in het achterhoofd zijn enkele Britse boeren gestart met het selectief fokken van de oorspronkelijke Britse boerenkat. Na verloop van tijd ontstond er een prachtig, gedrongen en fors ras die ook op shows veelvuldig tentoongesteld werd en hiermee werden de shows en tentoonstellingen ook toegankelijker voor de lagere segmenten van de Britse bevolking. Om tot het ras en de uiterlijke kenmerken te komen zoals wij de Britse Korthaar nu kennen zijn er ook zo nu en dan andere raskatten ingekruist waaronder de Pers. Dit deed men om een een gedrongen en forse kat te ontwikkelen en op deze manier ging dat allemaal wat sneller. Ook de korte zachte vacht en de kleurslagen van de vacht zoals we die nu kennen is ontstaan door in het inkruisen van andere rassen.

Britse Korthaar

De Britse Korthaar, in Engeland in eerste instantie de Shorthair genoemd en later de Britisch Shorthair, werd in de loop van de 20e eeuw meer en meer ook geëxporteerd naar de rest van Europa. De rasstandaard zoals deze in Engeland opgesteld was van de Britse Korthaar werd ook door de rest van Europa overgenomen waardoor er, ondanks kruisingen met andere Europese katten, een uniforme rasstandaard ontstond bij dit ras. Eerder in de 20e eeuw werden deze katten ook nog wel Europees Korthaar genoemd, echter begin jaren 70 van vorige eeuw werd er een duidelijke scheiding aangebracht tussen de Britse Korthaar en de Europees Korthaar (Katten met een echte Europese afstamming zonder het inkruisen van Perzen in het verleden).

Momenteel is de Britse Korthaar wereldwijd één van de meeste populaire kattenrassen samen met nog enkele andere rassen. Alleen in de Amerika is de Britisch Shorthair wat minder populair om de doodeenvoudige reden dat zijn zelf hun eigen shorthair hebben, namelijk de American Shorthair. Hieronder een afbeelding van American Shorthair...ook werkelijk een schitterende kat!

American Shorthair

Uiterlijk en Karakter van de Britse Korthaar

Britse Korthaar katten hebben een lief en vriendelijk karakter en ook naar andere katten en overige huisdieren zoals honden is de Britse Korthaar vriendelijk en verdraagzaam en passen zich makkelijk aan aan hun omgeving en de situatie. Ondanks dat dit ras echt van mensen houdt dringen ze zich niet aan je op. Toch vinden ze het heerlijk om geaaid te worden en ook een lekkere knuffel van het baasje slaan ze niet gauw af. Toch heeft de Britse Korthaar ook wel een eigen willetje en zal zeker laten merken wanneer hij het ergens niet mee eens is. De eerste twee jaar zijn de kittens en de jonge katten van dit ras heel erg speels (net als alle andere katten zeg maar). Na twee wordt de Britste Korthaar aanzienlijk rustiger en kalmer en zijn ze minder actief. Ze zijn lekker rustig en en omdat het geen echte aandachtvragers zijn merk je ze soms wellicht niet eens op. Toch moet je de Brit ook regelmatig even verwennen met een lekkere knuffel en een aai over de bol. [caption id="" align="alignnone" width="480"]Britse Korthaar Kittens Britse Korthaar Kittens[/caption] Kenmerkend voor de Britse Korthaar is zijn bijzonder korte en ook zachte vacht. Hij heeft een fors gedrongen lichaam met een stevige rond kop en heeft een krachtig voorkomen. Hij heeft stevige korte poten met mooie ronde voetjes. Bij dit ras zijn de katers doorgaans aanzienlijk veel groter dan de poezen. Het gemiddelde gewicht van de Brit kan tussen de 4 en de 8 kilo liggen en daarmee zijn dit doorgaans flinke katten. Inmiddels door de jaren heen zijn er vele diverse kleuren en kleurcombinaties ontstaan bij de Brit. Hieronder een kort overzicht van de mogelijke kleuren van een Britse Korthaar. De diktgedrukte kleuren zijn de meest voorkomende kleuren bij de Brit.
  • Effen kleuren - Wit | Zwart | Blauw | Rood | Crème | Chocolate | Lilac | Cinnamon | Fawn | 
  • Schildpad variëteiten van bovengenoemde kleuren (zoals blauwcrème, Lilaccrème etc. )
  • Tabby's - dit zijn de (wat minder populaire) combinaties van meerdere kleuren vaak aangeduid als gemarmerd, spotted en getickt. Combinatie van kleuren zoals deze ook voorkomen bij effen katten kunnen voorkomen bij deze kleurslag.
  • Parti-colours - deze kleurslag kenmerkt zich door de witte aftekening die deze Britten hebben.
  • Zilver & Smoke - deze kleur wordt veroorzaakt door een gen dat er voor zorgt dat de kat een witte ondervacht heeft. De kat wordt Silver genoemd wanneer deze een witte ondervacht heeft en zijn bovenvacht tabby is. De kat is smoke kleurig bij een witte ondervacht een een bovenvacht die effen is. Hieronder nog een paar foto's.
  • Colourpoints - dit is nog een betrekkelijk nieuwe kleurslag. Je herkent deze kleur doordat de oorspronkelijke kleur alleen zichtbaar is op de oren, snuit, staart en de voeten. Op de rest van het lichaam is de oorspronkelijke kleur nooit helemaal goed doorgekomen en heeft daardoor een hele lichte tint. De kittens ,et deze kleur worden altijd wit geboren.
Hieronder zie je links een Zilver Tabby Britse Kort Haar. Dit is de meest populaire onder de "tabby-kleurige" Britten. Rechts een Tabby-kleurige kittenkat waar hoofdzakelijk rood in voor komt. Zilver Tabby Britse Kort Haar  Britse Korthaar Tabby Rood   Hieronder zie je speciale kleurslag Silver en daar weer onder de parti-colours Britse Korthaar.   Hieronder zie je de speciale kleur genaamd Colourpoint. Britse Korthaar Colourpoint  

Bijzonderheden

  • Zo nu en dan worden er langharige Britten geboren. Aangezien dit niet is toegestaan gaan deze vaak weg tegen een gereduceerd tarief.
  • Tot 1973 was het in Engeland toegestaan om een gewone huiskat te laten registreren als Britse Korthaar, zolang het dier maar voldeed aan het type.
  • Let altijd goed op de stambomen alvorens je over gaat tot aanschaf van een Britse Korthaar. Zo voorkom je dat je niet een echte Brit koopt, maar bijvoorbeeld een Scottish Straight.
  • Tot slot, incidenteel wil het nog wel eens voorkomen dat de Brit gekruist wordt met een Perzisch langhaar of een Exotic.