Loopsheid bij een hond

Een loopse teef, vroeg of laat krijg je ermee te maken tenzij je de hond al op hele jonge leeftijd hebt laten steriliseren. Wanneer een teef loops is betekend dit dat zij in haar vruchtbare periode zit en dit is normaal gesproken bij een gezonde cyclus 2 maal per jaar. Tijdens deze periode zwelt het geslachtsdeel (vulva) van de teef flink op en verliest de teef bloed. Vaak laat de teef overal in en om het huis kleine en soms grotere druppels bloed na.

Wanneer wordt een teef loops?

De leeftijd waarop een teef voor het eerst loops wordt is een beetje afhankelijk van het type hond. Zo worden grote honden vaak op een wat oudere leeftijd loops dan hele kleine hondjes. Gemiddeld genomen mag je er van uitgaan dat een kleine hond tussen de 6 en 10 maanden loops wordt en een grote hond gemiddeld tussen de 9 en 18 maanden. Ook de omgeving waarin de teef zich bevindt kan nog van invloed zijn op het loops worden de eerste keer. Zo wordt een teef die een huishouden deelt met meerdere teven vaak later loops dan een teef die alleen is. Ook erfelijkheid kan een belangrijke rol spelen bij de leeftijd waarop de teef voor het eerst loops wordt. Na de eerste loopsheid wordt een teef gemiddeld 2 keer per jaar loops en dus is ze in die periode vruchtbaar en kan ze gedekt worden.  Een teef die voor de eerste keer loops is moet je nooit gelijk laten deken. De hond is nog jong en moet nog echt volwassen gaan worden. Zelf houdt ik altijd de minimale leeftijd aan van 2 jaar en soms nog wel ouder. Dit hangt ook een beetje af van de teef. De eerste loopsheid kan soms ook wat heftiger zijn dan een doorgaans normale en gemiddelde loopsheid. Niet elke teef heeft hier last van, maar het kan af en toe zeker voor komen. Zo heeft één van mijn teven bij haar eerste loopsheid het nogal zwaar te pakken gehad. Iedere keer wanneer ze opstond uit haar mand kwam er in plaats van een paar flinke druppels bloed een hele plas bloed uit haar vulva. Deze plassen bloed hadden soms een doorsnee van 10 tot 15 cm. Hier was dan ook bijna geen loopsheidbroekje tegen bestand. Het omgekeerde is ook heel goed mogelijk. Dit houdt in dat je teef niet of nagenoeg niet vloeit. Dit is dus altijd even afwachten zo'n eerste keer.

Hoe weet ik dat mijn teef loops is?

Vaak voordat de loopsheid daadwerkelijk begint zie je al dat het geslachtsdeel van de teef op gaat zwellen en in omvang toeneemt. Daarbij gaat de teef bloed verliezen in de vorm van druppels die ze her en der achterlaat. Zeker wanneer je hond gewoon in huis leeft kan het bijna niet missen en zal het je niet snel ontgaan die bloeddruppels door je huis heen. Leeft je hond buiten of in de kennel dan is het soms wat lastiger te zien. Wanneer er reuen in de buurt zijn zul je zeker merken dat er een teef loops is. De reuen worden ongedurig hebben bijzonder veel interesse voor de teef...zeker wanneer ze zich in de periode van de loopsheid bevindt waarin ze het meest vruchtbaar is.

De loopsheid van begin tot eind

De loopsheid van een teef duurt gemiddeld 21 dagen. Tijdens deze periode zijn doorgaat de loopsheid een aantal processen die ik hieronder beschrijf.
  • Fase 1 (pro-oestrus) - De eerste fase begint op de eerste dag en duurt gemiddeld 9 tot 12 dagen. Tijdens deze fase is de vulva opgezwollen en verliest de teef bloed(druppels). Tijdens deze fase is de teef nog vruchtbaar en kan ze dus nog niet gedekt worden door de reu.
  • Fase 2 (oestrus) - Dit is de tweede fase van de loopsheid en begint gemiddeld na 9 tot 12 dagen na de eerste dag van de loopsheid. Tijdens deze fase is de teef vruchtbaar en kan ze gedekt worden. Wanneer je niet wilt dat je teef gedekt wordt moet je dus extra goed uitkijken tijdens deze fase (teef die zelf uitbreekt of uitgebroken reu die op de geur afkomt). Wanneer de teef zover is dan merk je dat vrij snel aan haar gedrag. Wanneer er een reu in de buurt is dan zal ze deze niet meer afsnauwen en is ze zeer geïnteresseerd. Vaak zie je dan ook echt dat ze er voor gaat staan en dat de staart opzij duwt. Ook wanneer er geen reu in de buurt is zul je het vaak wel merken aan de teef. In deze periode is de drang om gedekt te worden en dus de opgewondenheid dusdanig groot dat de teef soms zelfs tegen mensen oprijdt met haar vulva.
  • Fase 3 (met-oestrus) - Fase 2 duurt gemiddeld zo'n 2 a 3 dagen. Tijdens deze dagen is de teef vruchtbaar en kan ze drachtig worden. Na deze fase stopt de teef met vloeien en zal ook haar geslachtsdeel langzamerhand weer in omvang afnemen. Tevens verdwijnt haar interesse in reuen weer helemaal.  Voor de reu heeft zij nog steeds een heerlijk luchtje om haar heen hangen en is er nog volop interesse vaak, maar hier moet de teef niks meer van weten.
[caption id="" align="alignnone" width="640"] Bron: www.mastinoforum.com[/caption]

Morning After Pil voor honden

Ja echt...het bestaat, alleen is het geen pilletje maar een prikje. Je teef is loops en je hebt er alles aan gedaan om je teef bij de reuen vandaan te houden en andersom ook. Toch zit een ongelukje in een klein hoekje door soms één klein moment van onoplettendheid. In dat geval of geval van twijfel is het mogelijk je teef een prik te geven die een ongewenste zwangerschap alsnog voorkomt. Informeer hiervoor bij je dierenarts, maar wees er uiteraard wel snel bij!

Anti-conceptie voor honden

Ja of je het gelooft of niet, maar ook hier is iets voor uitgevonden...namelijk de prikpil voor honden. Eens per 5 maanden krijgt je teef een prikje met daarin anti-zwangerschapshormoon die loopsheid en dus ook ongewenst zwangerschap voorkomt. Nog een andere, veel ingrijpendere manier of loopsheid tegen te gaan is het laten steriliseren van de teef. Dit is een operatieve ingreep waarbij de teef definitief onvruchtbaar wordt en dus ook niet meer loops zal worden. In dit artikel zal ik niet verder ingaan op de sterilisatie van een teef aangezien hier binnenkort een uitgebreid artikel aan gewijd zal worden.