Een Herplaatser in huis nemen

Wellicht overwegen u en uw gezin al een tijdje om (weer) een hond te nemen, maar heeft u al eens gedacht aan de mogelijkheid van een herplaatser? Een herplaatser is, het woord zegt het al, een hond die vanuit een vorig baasje herplaatst moet worden in een nieuw gezin en dat hoeft zeker niet altijd vanuit een asiel te zijn. Ook vele fokkers zoeken regelmatig een goed thuis voor een hond die herplaatst moet worden. Ongeacht of u nou een rashond zoekt of juist een rasloze hond en ook groot of klein, kort of lang haar....er zijn vele lieve honden die een goed thuis zoeken omdat de vorige eigenaar bijvoorbeeld geen tijd meer voor ze had, in een scheiding terecht is gekomen en vele andere uiteenlopende redenen. Het woord herplaatser roept onterecht vaak toch wat negatieve gevoelens op bij veel mensen. Eén van de eerste gedachten die vaak naar voren komen zijn dat men een onopgevoede hond met veel problemen in huis haalt terwijl dit veelal helemaal niet het geval is. Een herplaatser heeft zelfs de nodige voordelen ten opzichte van een pup...
 • Een herplaatser is doorgaans al zindelijk en een pup niet
 • Een herplaatser is veelal al opgevoed en luistert al naar zijn naam. Dit bespaart u een hoop tijd en energie!
 • Je weet precies wat je in huis haalt en hoe hij er ziet. Bij een pup is dat toch altijd nog maar afwachten hoe deze uitgroeit uiteindelijk
 • De aanschafprijs van een herplaatser is in veel gevallen gratis doch in ieder geval erg goedkoop ten opzichte van een aan te schaffen pup.
 • Een volwassen hond knaagt en bijt niet overal meer in. Dit scheelt u uw tafelpoten en kozijnen, maar ook flink in de aanschaf van bijvoorbeeld hondenspeelgoed.
 • U kunt al een goede inschatting maken van het karakter van uw wellicht toekomstige hond. Zowel de voordelige als nadelige karaktereigenschappen die toebehoren aan de betreffende hond. Vanuit daar kunt u besluiten of deze hond wel of niet past binnen uw gezinssituatie.
Na een reeks voordelen te hebben benoemt denk ik dat het goed is om ook een aantal nadelen te benoemen die het nemen van een herplaatser mogelijk met zich mee kan brengen.
 • Je hebt de hond niet zelf op kunnen voeden van pups af aan waardoor je bepaalde dingen later niet meer kunt vormen of aanleren (of afleren). Ik zou persoonlijk niet te zwaar tillen aan dit argument omdat uw invloed op het groot brengen van een pup doorgaans redelijk beperkt is.
 • Heb je hele duidelijke plannen met je hond, bijvoorbeeld, africhting of andere hondenschool activiteiten, dan is dat makkelijker te realiseren met een jonge hond dan met een herplaatser. Natuurlijk zijn er ook voldoende uitzonderingen, maar dit hangt erg af van de hond en ook de leeftijd van de hond.
 • Je moet er van uitgaan dat men (de vorige eigenaar, de fokker of het asiel) eerlijk tegen je is geweest over het verleden van de hond en de reden van herplaatsing. Wanneer je een herplaatser binnen een gezin plaatst met andere honden / dieren en/of kinderen terwijl hij daar niet goed mee overweg kan, dan zullen er natuurlijk problemen ontstaan. Vraag dus altijd goed door en ben niet te snel tevreden met de antwoorden die u krijgt.

Waar vindt ik een hond voor herplaatsting?

Er zijn diverse mogelijkheden om een geschikte hond te vinden die beschikbaar is voor herplaatsing binnen een nieuw gezin. Alvorens we alle mogelijkheden gaan bespreken denk ik dat het verstandig is om voor uzelf eerst te bepalen welke eisen u stelt aan een hond die u mogelijk een nieuw thuis wilt bieden. Enkele criteria zouden bijvoorbeeld kunnen zijn:
 • Wilt u graag een specifiek ras in huis halen of is het ras voor u minder belangrijk?
 • Kiest u voor een kleine, middelgrote of grote hond?
 • Vindt u de leeftijd van een hond belangrijk bij het maken van uw keuze?
 • Stelt u specifieke eisen aan een nieuwe hond? Bijvoorbeeld een goede omgang met andere huisdieren of dat een hond gewend moet zijn aan kinderen.
Zo zijn er mogelijk nog meer zaken te bedenken die voor u belangrijk zijn bij het kiezen van een geschikte herplaatser. Het is belangrijk bepaalde criteria voor u zelf vast te stellen zodat u gerichter kunt zoeken naar een hond die bij u en uw gezin past. Eenmaal u voor uzelf bepaald heeft waar uw nieuwe hond aan dient te voldoen kunt u op zoek gaan. Hiervoor heeft u de volgende mogelijkheden...

Uit het asiel

Helaas belanden jaarlijks nog vele lieve honden in het asiel door diverse redenen. Sommige honden zijn eenvoudig weg in de steek en achtergelaten door hun baasjes omdat ze er niet meer voor wilden of konden zorgen of soms komt het voor dat het baasje van de hond bijvoorbeeld overleden is. Ook honden die rond zwerven of gevonden worden op straat belanden soms noodgedwongen in een asiel. Veel van deze lieve honden verdienen het weer om een goed thuis te krijgen met voldoende aandacht en liefde van hun nieuwe baasje. Ben je dus op zoek naar gewoon een lieve hond zonder dat je voorkeur hebt voor een bepaald ras of type dan raad ik u aan om zeker eens een kijkje te nemen bij de asiels bij u in de buurt. Wellicht kunt u één van deze lieve honden een nieuwe kans geven.

Via de fokker

Wellicht heeft u voorkeur voor een bepaald ras of bepaald type hond. U kunt dan contact opnemen met fokkers van dit ras of fokkers van een bepaald type honden en vragen naar de mogelijkheid van herplaatsers. Soms hebben fokkers zelf honden zitten waar ze niet (meer) mee fokken en waarvoor een goed plekje gezocht wordt. Ook weet ik uit ervaring dat fokkers regelmatig honden terug krijgen van eerdere puppykopers, veelal door privéproblemen bij mensen thuis zoals scheidingen, kinderen die achteraf allergisch blijken, sterfgevallen etc. Vaak komen deze honden tijdelijk terug bij hun fokker waarna deze voor hen op zoek gaat naar een nieuw thuis voor deze honden.

Via het internet

Deze laatste mogelijkheid verdient zeker wat mij betreft de nodige toelichting. Helaas komen we nog te vaak aangeboden honden tegen op advertentiesites als Marktplaats die na verloop van tijd hier weer aangeboden worden. Niet onregelmatig zijn dit honden die destijds impulsief zijn aangeschaft en waar de lol nu blijkbaar al weer af is. Maar ook hier geldt natuurlijk dat er honden aangeboden worden als gevolg van scheidingen, kinderen die allergisch blijken of honden die niet samen gaan met andere honden/huisdieren binnen het gezin. Ook al deze honden verdienen natuurlijk een nieuw thuis waar ze goed verzorgd worden. Wanneer u via een advertentiesite overweegt om een hond aan te schaffen, zorg er dan voor dat u kritisch bent naar de aanbieder toe en hen duidelijk vraagt wat de reden is waarom zij hun hond weg doen. Ga ook kijken bij de hond en kijk naar zijn gezondheid en leefomgeving. Blijf in ieder geval kritisch en zorg ervoor dat u nagenoeg zeker weet dat deze hond ook daadwerkelijk in uw gezin past. Het laatste wat je wilt voor een hond die herplaatst wordt dat deze in een later stadium nogmaals herplaatst dient te worden. Daar doe je een hond geen plezier mee. Wellicht heb je zelf ervaring(en) met herplaatser of heb je nog goede tips als aanvulling op deze blogpost? Laat het hieronder gerust weten en laat je reactie achter. Dat wordt erg gewaardeerd!