De Hondenuitlaatservice...Hoe, wat en waarom?

VIDEO - De Hondenuitlaatservice, ook wel verkort de HUS genoemd, duikt meer en meer op in ons straatbeeld. Sinds de jaren 80 in de vorige eeuw gingen steeds meer vrouwen werken en vandaag de zijn er steeds meer 1-persoons huishoudens. Echter we zijn altijd wel honden blijven houden en die moeten natuurlijk wel hun behoeften kunnen doen en voldoende beweging krijgen. Doordat mensen een drukker bestaan hebben en steeds meer werken is de hondenuitlaatservice voor veel hondeneigenaren een uitkomst. Ook voor mensen die ziek of slecht ter been zijn biedt de HUS een goede oplossing.

Wat is precies een Hondenuitlaatservice?

Een hondenuitlaatservice is een vaak een klein bedrijfje dat gerund wordt door 1 persoon. Deze persoon is vaak iemand met de nodige hondenervaring, maar bovenal een echte liefhebber want anders kun je dit werk niet doen. De hondenuitlaatservice haalt op afgesproken dagen en/of tijden jouw hond thuis op en laat de hond uit in het bos, een park of elders. Vaak wordt je hond samen met nog een aantal andere honden tegelijkertijd opgehaald in een busje om vervolgens gezamenlijk te gaan wandelen! Doordat de honden op deze manier lekker met elkaar kunnen spelen krijgen ze zelfs nog wat extra beweging. Bij de meeste hondenuitlaatservices kun je op aanvraag ook je hond alleen laten uitlaten zonder andere honden erbij. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer jouw hond minder goed overweg kan met andere honden of wanneer jouw om gezondheidsredenen niet met de overige roedel kan spelen en meelopen.

Wat kost een hondenuitlaatservice?

Voor niks gaat de zon op en dus is ook een hondenuitlaatservice natuurlijk niet gratis. Vaak liggen de tarieven tussen de 6 euro en de 15 euro gemiddeld. Het lage tarief van 6 euro ben ik bijvoorbeeld tegengekomen bij een HUS uit Friesland en tarieven van 15 euro of meer per wandeling in Noord Holland en Utrecht. Gemiddeld liggen de tarieven zo rond de 10 a 11 euro per wandeling. Vaak biedt de hondenuitlaatservice ook wel een 10  of 20-rittenkaart waardoor de prijs per wandeling weer iets goedkoper wordt. Ook wanneer er 2 of meer honden op 1 adres opgehaald worden is dit doorgaans goedkoper.

Waar op te letten bij de keuze van een Hondenuitlaatservice?

Voor veel mensen is hun hond gelijk aan hun kind en behoort de trouwe viervoeter helemaal als volwaardig lid tot het gezin. Voordat je dan ook besluit om je hond mee te geven aan een wildvreemd iemand zul je toch het vertrouwen moeten hebben in de gene die jouw hond meeneemt en uitlaat.
  • Hoeveel ervaring heeft de HUS met honden en hebben zij eventuele diploma's of certificaten?
  • Met welk vervoermiddel wordt je hond opgehaald en voldoet deze aan de eisen om jouw en andere honden op een veilige manier te vervoeren? Beschikt dit vervoermiddel over bijvoorbeeld voldoende ventilatie die zorgt voor frisse lucht tijdens de autorit? Het vervoer in benches of autokennels is de meest veilige manier om meerdere honden tegelijkertijd te vervoeren.
  • Wordt er bij aanmelding een zorgvuldige intake afgenomen om het gedrag van jouw hond te leren kennen. Dit is belangrijk om de juiste roedels samen te stellen tijdens het wandelen met de hond.
  • Hoe groot zijn de groepen honden waarmee de hondenuitlaatservice tegelijkertijd wandelt? 10 Honden is echt maximaal en minder zou zelfs nog beter. De begeleider moet ten allen tijden de grip en de controle op de groep honden houden om ongelukken en bijvoorbeeld weglopende honden te voorkomen.
  • Hoe zit het met aansprakelijkheid wanneer jouw hond tijdens de wandeling met de HUS zoekt raakt of gewond raakt. Worden hier duidelijke dingen over op papier gezet in de vorm van bijvoorbeeld een overeenkomst?
  • Zijn alle honden geënt door een dierenarts? Je wilt natuurlijk niet dat jouw hond ziektes of andere besmettingen oploopt door andere honden.
  • Tot slot zou je altijd nog kunnen vragen of je zelf een keertje mee mag lopen om te kijken hoe zo'n wandeling verloopt en wellicht ken je nog andere mensen die ook gebruik maken van de zelfde hondenuitlaatservice. Vraag wat hun ervaringen zijn. Dit geeft je wellicht een gerust gevoel alvorens je je hond me geeft aan de HUS.