Hond naast de Fiets

Een lekker stuk fietsen met uw hond naast de fiets is natuurlijk heerlijk...zowel voor u als uw hond! Bovendien is het voor uw hond eigenlijk gewoon lekker een half uurtje sporten en bewegen wat zijn gezondheid natuurlijk weer ten goede komt. Toch is het belangrijk dat je het fietsen met de hond langzaam opbouwt en ervoor zorgt dat je hond niet overbelast raakt. Op zich natuurlijk niet zo vreemd, want wanneer u bijvoorbeeld gelijk 5 kilometer moet hardlopen terwijl u dit nog nooit gedaan heeft zult u ook in de problemen raken vermoedelijk. Vooropgesteld kunnen we denk ik wel concluderen dat fietsen met de hond juist een goede vorm van lichaamsbeweging is voor uw hond en daarmee erg gezond. De hond beweegt op een regelmatige manier zonder daarbij de spieren te veel over te belasten. Ook voor honden met overgewicht is het dus goed om ze dus naast te fiets te laten lopen zolang u maar zorgt dat u het rustig opbouwt.

Welke hond zijn geschikt voor naast de fiets en welke niet?

U kunt zich er wellicht een voorstelling bij maken dat niet iedere hond geschikt is om naast de fiets te laten lopen. Bepaalde rassen hebben bijvoorbeeld van nature een wat andere vorm van hun kop en daardoor minder goede luchtwegen. Denk hierbij de aan Engelse Bulldog, de Franse Bulldog en de Boston Terrier. Ook een Shi Tzu heeft hier last van en kun je beter niet naast je fiets laten lopen. Ook zijn bepaalde rassen minder geschikt voor het lopen naast de fiets vanwege hun kleine omvang en vaak korte pootjes zoals de Chihuahua, Teckels en andere hele kleine rassen. Vaak hebben deze kleine rassen zulke kleine pootjes dat zij veel harder moeten lopen dan grotere rassen om jou bij te houden naast de fiets. Het gevaar van overbelasting bij dit soort hondjes komt al heel snel om de hoek kijken wanneer je deze hond te vaak en/of te lang naast de fiets laat lopen. Natuurlijk is het ook van belang om naar het energieniveau van uw hond te kijken. Sommige Jack Russels hebben soms een flinke dosis beweging nodig om ze een beetje in toom te houden.

Het leren lopen naast de fiets

Een hond die nog nooit eerder naast de fiets heeft gelopen zal dit in eerste instantie nog moeten leren. Hij moet leren begrijpen wat jullie gaan en wat zijn rol tijdens die fietstocht is. Zo zal hij moeten leren dat bijvoorbeeld altijd rechts (of links) blijft lopen, maar ook dat hij niet mag huppelen en springen uit enthousiasme want dan gebeuren er onherroepelijk ongelukken. Ook plots stilstaan of uitwijken van uw hond omdat hij iets ruikt in de berm zorgt natuurlijk voor ongemakken. Vaak is de beste manier om een hond te laten wennen aan een fiets om van jongs af aan te starten met het lopen samen met je hond en de fiets (zo nu en dan). Zelf ga je dan in het midden lopen, de fiets links van je en de hond loopt rechts van je. Wanneer je hond eenmaal gewend is aan de fiets dan ga je met de fiets in het midden lopen waarbij u aan de ene kant van de fiets loopt en de hond aan de andere kant. Na verloop van tijd kunt u heel rustig proberen om langzaam een stukje te fietsen. Ga vooral nog niet te ver in het begin. Uw hond zal u graag bij willen houden en niet opgeven waardoor u al snel het idee krijgt dat hij het allemaal prima gaat. Toch is het belangrijk voor uw hond dat ook zijn fietsconditie rustig en geleidelijk opgebouwd wordt om spier- en gewrichtsproblemen te voorkomen. Begin dus eerst met 1 of 2 minuten en bouw dit wekelijks een aantal minuten uit.

Fietsbeugel of aan de riem naast de fiets?

Een mogelijkheid is om uw hond gewoon aan de lijn naast de fiets te laten lopen. Zelf doe ik dit ook al jaren op deze manier, echter het is wel belangrijk hier een kanttekening bij te plaatsen. Want op deze manier is het niet ondenkbaar dat een hond u eenvoudig van uw fiets aftrekt wanneer bij iets ziet of er onverwachts iets gebeurt. En ongelukken is het laatste waar u op zit te wachten natuurlijk. Dus of u wel of niet de hond naast de fiets laat lopen aan de hondenriem zal ook een beetje afhangen van het formaat en het gewicht van de hond en natuurlijk ook uw bouw, kracht en gewicht ten opzichte  van de hond. Beter zou het eigenlijk zijn om een speciale fietsbeugel met springveer aan te schaffen wanneer u van plan bent regelmatig te gaan fietsen met uw hond. Dit is een speciale beugel die u bevestigd aan uw fiets, vaak vlak onder het zadel, en waaraan een speciale springveer zit die bij onverwachte bewegingen de klap opvangt. Bovendien zit de beugel bevestigd op een heel tactisch punt, namelijk onder het zadel. En dit punt is nu juist precies de plaats waar uw zwaartepunt zich op dat moment bevindt waardoor de kans dat uw hond u met fiets en al onderuit trekt aanzienlijk afneemt. Wanneer u besluit zo'n fietsbeugel met springveer aan te schaffen dan zult u natuurlijk ook met hond moeten oefenen en hem laten wennen aan het lopen aan zo'n beugel naast de fiets. Doe uw hond in ieder geval altijd een hondentuig om tijdens zulke fietstochtjes. Dit is vaak veel steviger, maar nog veel belangrijker...ook veel veiliger! Bij onverwachte bewegingen kan een hond flink nekletsel oplopen wanneer hij een halsband draagt tijdens het fietsen. Houdt u hier rekening mee.

Enkele tips...

Afsluitend aan dit artikelen willen we u nog enkele tips meegeven...
  • Ga nooit fietsen met uw hond wanneer hij pas heeft gegeten. Hier moet altijd minimaal 2 uren tussen zitten. Zeker bij grotere rassen neemt de kans op bijvoorbeeld een maagtorisie aanzienlijk toe wanneer een hond zich flink gaat inspannen bij een volle maag.
  • Gaat u een langere periode fietsen zorg dan dat u voldoende water meeneemt voor uw hond. Geef hem daarentegen tijdens het fietsen ook niet te veel water. Enkele slokken op zijn tijd is voldoende.
  • Let er op de buitentemperatuur! Ga niet fietsen op warme dagen tenzij u het s'ochtends heel vroeg of s'avonds laat doet wanneer het reeds weer flink afgekoeld is.
  • Laat uw hond even poepen en plassen tijdens het begin van uw fietstocht zodat uw hond daarna in uw regelmatig tempo met u mee kan lopen naast de fiets.
  • Laat uw hond naast de fiets lopen in een draf tempo en niet harder. Uw hond moet niet hoeven te rennen om u bij te kunnen houden. Dit is allereerst niet goed voor de gewrichten en bovendien niet lang vol te houden voor uw hond.
  • Let op met schelpenpaden e.d. Deze kunnen de voetzooltjes van uw hond beschadigen, dus zorg dat u deze regelmatig controleert.