De 3 belangrijkste zintuigen van een hond

VIDEO - Net als mensen hebben ook honden belangrijke zintuigen. De 3 belangrijkste zintuigen voor honden zijn zien, horen en ruiken. Eigenlijk kunnen we stellen dat een hond alles doet op basis van deze 3 zintuigen en waarbij de laatstgenoemde misschien wel de belangrijkste zo niet de meest bijzondere is. In dit artikel gaan we iets dieper in op de deze 3 belangrijke zintuigen van honden...

Zien

Alle honden worden blind en doof geboren. De oogjes van de pup openen zich ongeveer tussen de negende en de veertiende dag. Hoewel de vorm van de hoofden van alle verschillende rashonden enorm kan verschillen, staan de ogen steeds wijd uit elkaar. Daardoor heeft de hond anders dan de mens een goed zijwaarts blikveld. Zelfs kleine bewegingen in de hoeken van zijn blikveld ontgaan hem niet. Hondenogen zijn platter dan die van de mens. Ze zijn daarnaast gevoeliger voor licht en beweging. Via de gezichtszenuw zendt de retina (netvlies) informatie naar hersenen. Verstopt achter het onderste ooglid ligt het derde ooglid, dat vooral dient om het oog schoon te vegen. Traanklieren maken traanvocht aan om het oog vochtig te houden. Via traanbuizen komt traanvocht uit in de neusholte.

Horen

Hondenoren zijn bijzonder gevoelig voor geluiden. Ze horen 4 keer beter dan die van de mens. Ook kunnen ze ongelofelijk snel een geluidsbron lokaliseren, binnen 0,06 seconden. Geluiden bereiken, opgevangen op het uitwendige oor, via de gehoorgang het inwendige oor waar ze het trommelvlies in beweging brengen. Daar worden ze versterkt en doorgegeven waarna ze als zenuwprikkel de hersenen bereiken. De oren van een hond hebben alle mogelijke vormen, vooral afhankelijk van hun functie. Alle oren zijn zeer beweeglijk en helpen bij de bepaling van de richting van geluiden. Vaak zie je honden als Whippets hun oren in meest vreemde standen houden in een poging nog beter te horen. Lange oren geven bescherming aan honden die grondsporen volgen. Ook helpen deze zelfde lange oren geurstoffen op te warrelen waardoor het reukvermogen nog verder bevordert wordt.

Ruiken

Over welke ras we het ook hebben, de reukvermogen van een hond is zijn beste zintuig. De hond heeft bovendien orgaantje dat sexgeuren naar een bepaald deel van de hersenen waar het emotionele gedrag zetelt. Via een vochtige neus worden geurstoffen in de neus opgevangen en doorgegeven aan het reukslijmvlies. Zelfs het kleinste reukspoortje wordt ontdekt. Langs de reukslijmhuid liggen zintuigcellen die de geur omzetten in chemische boodschappen die door de hersenen van de hond geïnterpreteerd worden. Om het superieure reukvermogen van de hond te onderschrijven....Een mens heeft gemiddeld 5 miljoen receptoren in zijn reukslijmvliezen, een hond heeft er ruim 200 miljoen! Kortom, een hond ruikt zeker 40 maal beter dan een mens...!